Ένα ‘αρχαίο’ πλοίο προσέγγισε σήμερα την Μήλο

June 3rd, 2019 | by admin
Ένα ‘αρχαίο’ πλοίο προσέγγισε σήμερα την Μήλο
Milos News
0

Ένα διαφορετικό πλεούμενο προσέγγισε σήμερα την Μήλο στα πλαίσια του πειράματος Monoxylon III.

Ο στόχος του πειράματος είναι να εξακριβωθεί η μεταφορά ανθρώπων, καλλιεργειών και ζώων με μια λαξευμένη βάρκα η οποία είχε κατασκευαστεί με εργαλεία από την Νεότερη Πέτρινη Εποχή, π.χ. 7000 χρόνια π.Χ.

Aν επισκεφτείς την Mήλο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.
 
Το σκάφος είναι  μήκους 6 μέτρων, έχει πλευρικό πλοίο και ταξίδεψε 290 χιλιόμετρα στη θάλασσα. Έχει αποδειχθεί αξιόπλοο και μπορεί να μεταφέρει ένα πλήρωμα εννέα μαζί με επιπλέον φορτίο επί του σκάφους.
 milos-4
 
Η διαδρομή της αποστολής Monoxylon III αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση. Επιλέγοντας την πιο κατάλληλη περίοδο ιστιοπλοΐας (Μάιος, Ιούνιος) πηγαίνει πίσω στη λύση της απόκτησης μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των νησιών.
 

milos-3

 
Η προγραμματισμένη διαδρομή οδηγεί από τη χερσόνησο της Αττικής σε όλη την αλυσίδα τών νησιών του Αιγαίου έως τη νήσο της Μήλου, η οποία ήταν σημαντική πηγή οψιδιανού (η ίδια διαδρομή με την ελληνική εκστρατεία Παπυρελλά 1988) και από εκεί στα νησιά Σαντορίνη και Κρήτη.
 
 
Η τελευταία αναφερόμενη απόσταση, μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τεστ αποστάσεων που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση της εξάπλωσης της γεωργίας σε άλλα μέρη της Μεσογείου.
Αυτές περιλαμβάνουν τον αποικισμό της Κύπρου, που καλύπτει την Αδριατική Θάλασσα και την εξάπλωση του οψιανού μεταξύ της Σικελίας και της ακτής της Τυνησίας.
 

milos-2-img_0898

Ο παρατηρητής της Μήλου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα της περίφημης Κνωσού στην Κρήτη, προτείνει μια γραμμή μεταφοράς που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί είτε από μια δύσκολη διαδρομή (Σαντορίνη – Κρήτη) ή λιγότερο (Πελοπόννησος – Δυτική Κρήτη).
 

Πηγή: miloslife.gr