Ανασκόπηση εργασιών στο Φάρο Λιβάδας Τήνου

January 22nd, 2019 | by admin
Ανασκόπηση εργασιών στο Φάρο Λιβάδας Τήνου
Tinos News
0

Απολογιστικά από το Σεπτέμβριο του 2018, στο κτίριο του Φάρου έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής εργασίες:

1) Καθαρισμός και απομάκρυνση (εθελοντές και προσωπικό της ΥΦ) 250 καροτσιών σαθρών παλαιών σοβάδων από το εσωτερικό του Φάρου, οι οποίοι λόγω της υγρασίας και της αρμύρας είχαν διαβρωθεί και καταπέσει σαν σκόνη άμμου στο πάτωμα του Φάρου σε ένα ύψος 50-60 εκατοστών στα 80τμ στο πάτωμα εσωτερικά του κτιρίου. Αποκαλύφτηκαν έτσι τα παλαιά πράσινα μωσαϊκά πλακάκια του κτιρίου.

2) Τοποθέτηση (προσωπικό της ΥΦ) νέου ανοξείδωτου κάγκελου εξωτερικά του κλωβού του Φάρου.

3) Τρίψιμο (εθελοντές) με συρματόβουρτσα του σκουριασμένου σιδηρού οπλισμού των εσωτερικών ταβανιών του Φάρου. Πέρασμα με ειδικό αντισκωριακό υλικό (Bauer) και κατόπιν σοβάτισμα των ταβανιών των δωματίων και του διαδρόμου του κτιρίου με ειδικό επισκευαστικό υλικό (Durocret).

4) Γέμισμα (εθελοντές και προσωπικό της ΥΦ) των ρωγμών της ταράτσας με ειδικό υλικό SICA107. Πέρασμα ενός χεριού με ελαστομερές μονωτικό Kraft στην ταράτσα του Φάρου για την στεγανοποίηση και απομόνωση της υγρασίας. Εκκρεμεί το 2ο χέρι ελαστομερούς.

5) Κλείσιμο των παραθύρων του Φάρου με κόντρα πλακέ θαλάσσης, μινιάρισμα και βαφή τους με σκούρο πράσινο ελαιόχρωμα, για την μείωση της υγρασίας και της αρμύρας στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ανακάλυψε την Τήνο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

6) Τρίψιμο με συρματόβουρτσα της σιδερένιας πόρτας του πυργίσκου και της εσωτερικής σιδερένιας σκάλας. Μινιάρισμα και βαφή με σκούρο πράσινο ντούκο της πόρτας και της σκάλας.

7) Επισκευή, τρίψιμο, μινιάρισμα και βαφή σκούρο πράσινο ελαιόχρωμα του παραθύρου του πυργίσκου του Φάρου, επανατοποθέτηση τζαμιών, και τοποθέτηση μαρμάρινης ποδιάς στο παράθυρο, το οποίο και έγινε πλήρως λειτουργικό.

8) Καθαρισμός της εξωτερικής αυλής του κτιρίου από σαθρά υλικά, διαχωρισμός μαρμάρων και πετρών. Μερική αποκατάσταση του τοίχου ξερολιθιάς της αυλής.

9) Ματσακόνισμα, τρίψιμο με συρματόβουρτσα, μινιάρισμα και βαφή με λευκό ντούκο του μεταλλικού κλωβού του Φάρου και με πράσινο σκούρο χρώμα του κάγκελου του κλωβού.

10) Κλείσιμο εξωτερικών ρωγμών των τοίχων του κτιρίου με επισκευαστικό τσιμέντο για αποφυγή αποκόλλησης πετρών του κτιρίου.

11) Αποκατάσταση του γκρεμισμένου μαρμάρινου πλαισίου της πόρτας του κτιρίου. Πάκτωση και κτίσιμο πρεκιού στο άνω οριζόντιο τμήμα της. Εκκρεμεί το κτίσιμο της οπής πάνω από το μαρμάρινο πλαίσιο με πέτρες μέχρι την ταράτσα .

Τα υλικά είναι προσφορά του Δήμου Τήνου. Κάποια ειδικά υλικά, σκαλωσιές, αλλά και ενίσχυσή μας με προσωπικό είναι προσφορά της Υπηρεσίας Φάρων.

Σημειωτέον ότι λόγω του εθελοντισμού (μεταφορές, εργασίες, προσφορά υλικών) το μέχρι στιγμής κόστος ανήλθε σε μόνο 850€, με τρέχον χρηματικό υπόλοιπο 3660€. Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές των χωριών (Μυρσίνη, Ποταμιά, Κέχρος, Στενή, Μέση) για την διαθεσιμότητα, αλλά και την ποιότητα της δουλειάς τους.

Φυσικά αν και τα πεπραγμένα κρίνονται αρκετά, αυτά που πρέπει ακόμα να γίνουν είναι περισσότερα. Οι δυσκολίες (λόγω απόστασης, καιρικών συνθηκών κλπ) μεγάλες, αλλά συνεχίζουμε. Ολοι μαζί. Δήμος Τήνου, Υπηρεσία Φάρων, Εθελοντές και Φίλοι,

Πηγή: tinostoday.gr