Αξίζει να δείτε στην Σίκινο

November 28th, 2018 | by admin
Αξίζει να δείτε στην Σίκινο
Sikinos News
0

Τη Χώρα
Μια μικρή ζωγραφιά είναι η Χώρα με δύο διαφορετικά σκηνικά που απλώνονται στις αντικριστές βουνοπλαγιές, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού είναι οχυρωμένος οικισμός του 15ου αι. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του από το αυθεντικό παραπόρτι θα σας υποδεχτούν άσπρα σπίτια άνω των 100 ετών, σοκάκια αρωματισμένα από τα γιασεμιά, αυλές με βουκαμβίλιες, γεράνια και κληματαριές. Στην κορυφή του τρεις ανεμόμυλοι στέκονται αγέρωχοι απέναντι στο πέλαγος. Στην πλατεία, επισκεφτείτε τη συλλογή εικόνων της μεταβυζαντινής εποχής.

Το Χωριό στα νότια συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυκλαδίτικου νησιού. Ένας λαβύρινθος από στενά δρομάκια ενώνει τα σπίτια με τα ανθισμένα παρτέρια, τα περάσματα και τις κρυφές γωνίες. Εδώ, δείτε και το Λαογραφικό μουσείο.

Την εκκλησία της Παντάνασσας

Βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου. Χτίστηκε το 1787 και έχει επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ανακαλύψτε την Σίκινο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο Rac S.A.

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγής)
Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Κάστρου. Χτίστηκε το 1690 και αποτέλεσε το ύστατο οχυρό των κατοίκων από τις επιδρομές των πειρατών που ταλαιπωρούσαν το νησί. Ανεβείτε απογευματινές ώρες και απολαύστε το απεριόριστο γαλάζιο ουρανού και θάλασσας.

Την Επισκοπή
Είναι ένα μνημείο ιδιαίτερο, καθώς μαρτυρεί τη μακραίωνη ιστορία του τόπου, την αλληλοκάλυψη πολιτισμών και θρησκειών. Βρίσκεται στην ενδοχώρα και αποτελείται από το Καθολικό, το παρεκκλήσι της Αγ. Άννας και ερειπωμένα κελιά. Χτίστηκε αρχικά ως ρωμαϊκό μαυσωλείο τον 3ο αι. μ.Χ. και μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 17ο αι. με τρούλο, καμπαναριό και ιερό.

Παραλίες
Οι παραλίες της Σικίνου είναι παρθένες με καταγάλανα και καθαρά νερά. Προσβάσιμες οδικώς είναι η αμμουδιά της Αλοπρόνοιας, ο Αγ. Γεώργιος με παχιά άμμο και βότσαλο και το Διαλισκάρι που έχει φυσική σκιά από τα αρμυρίκια.Αν αποφασίσετε να πάρετε καΐκι ή να περπατήσετε από μονοπάτια  οι επιλογές διευρύνονται, καθώς μια σειρά από παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά σας περιμένουν, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, τα Σαντοριναίικα, ο Άγ. Ιωάννης, ο Καρράς και ο Μάλτας.

Πανηγύρια
Αν τύχει να βρεθείτε στο νησί μέρες που γίνεται κάποιο πανηγύρι, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και το έθιμο των «πανηγυράδων». Αυτοί μετά τη λιτάνευση της εικόνας, αναλαμβάνουν να την κρατήσουν σπίτι τους για ένα χρόνο. Στη γιορτή  των τιμωμένων σ’ αυτές ιερών προσώπων αναλαμβάνουν τη διοργάνωση του πανηγυριού.

Πηγή: discovergreece.com