ΑΦΙΕΡΩΜΑ Σίκινος. Αγέρωχη και αμόλυντη από τις τουριστικές ορδές.

May 24th, 2019 | by admin
ΑΦΙΕΡΩΜΑ Σίκινος. Αγέρωχη και αμόλυντη από τις τουριστικές ορδές.
Sikinos News
0

Τη Σίκινο και τα μάτια σας παρακαλώ! Να ένα τυχερό άτυχο νησάκι ανάμεσα σε Ίο και Φολέγανδρο, με έντονη προσωπικότητα και καλούς ανθρώπους. Άτυχο γιατί έμεινε έξω απ’ τη γρήγορη και μαζική τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών, τυχερό γιατί χάρη σ’ αυτή την πραγματικότητα διασώθηκε! Δεν έχουν χτιστεί ξενοδοχεία-τέρατα, δεν έχει πήξει στ’ αυτοκίνητο, δεν έχουν βρομίσει οι αγροί κι οι παραλίες του, δεν έχουν τσιμεντωθεί τα υπέροχα μονοπάτια του, οι ντόπιοι σού χαμογελάνε αυθεντικά, δεν σε κοιτάνε σαν ΑΤΜ, οι φίλοι του παραμένουν πιστοί στις ομορφιές και τη φιλοξενία του και διαρκώς αυξάνονται!

Ανακάλυψε την Σίκινο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Ζήτω η Σίκινος λοιπόν των 260 ανθρώπων και των δύο αντικριστών χωριών: απ’ τη μια το Χωριό, απέναντι το Κάστρο, τα δυο μαζί αποτελούν τη γραφικότατη κι αυθεντική κυκλαδίτικη Χώρα. Το Χωριό είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, μερικά αρχοντικά, πεζούλες, ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές και σκαλάκια. Το Κάστρο είναι χτισμένο στο χείλος γκρεμού, 280 μέτρα από τη θάλασσα, είναι παλαιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ βρίσκονται η πλατεία, τα μαγαζιά, τα καφενεία κι οι ταβέρνες, τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες με τα επίχρυσα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις παμπάλαιες εικόνες από το χέρι σπουδαίων αγιογράφων περασμένων εποχών. Αλς (σημαίνει θάλασσα)+πρόνοια=Αλοπρόνοια: το μικρό απάνεμο λιμανάκι του νησιού με καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, ξενοδοχεία και δωμάτια.

Τι να δω

Την Επισκοπή,

στα 4χλμ. από τη Χώρα, μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία που έχω αντικρίσει, είναι ένας ναός (;) αλλόκοτος και μοναδικός. Αρχικά οι επιστήμονες μιλούσαν για Ναό του Απόλλωνα του 3ου αιώνα π.Χ., μετά μίλησαν και για ρωμαϊκό μαυσωλείο του 2ου αιώνα μ.Χ., ήρθαν κι οι χριστιανοί από πάνω να του φορέσουν έναν τρούλο το 17ο αιώνα, βάλε και τις υπόγειες θολωτές κρύπτες που βρέθηκαν, μπέρδεμα… Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο και μυστηριώδες οικοδόμημα, που στέκει όρθιο σε στρατηγική θέση.

• Παραλίες

Κρυμμένες σε αθέατους ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στην έξοδο των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού έχουν βότσαλο και φτάνεις εκεί με καΐκι από την αμμουδιά της Αλοπρόνοιας. Πιο μεγάλες είναι του Αγ. Παντελεήμονα, τα Σαντοριναίικα, το Διαλισκάρι και ο Αϊ Γιώργης με την παχιά άμμο.  Το Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί είναι σε χαρά, όλοι είναι καλεσμένοι, ξένοι και επισκέπτες και τουρίστες. Ο παπάς λειτουργεί και στα μακριά τραπέζια καταφθάνουν φαβοκεφτέδες, γίγαντες, αμπελοφάσουλα, ψάρια και ρεβίθια, ντόπιο γεμιστό κρασί και γλυκόπιοτο σικινιώτικο. Δεν ήταν τυχαία Οινόη το αρχαίο προσωνύμιο του νησιού, που έχει άφθονο κρασί ως τις μέρες μας. Όταν αρχίσουν τα όργανα και ξεκινά ο χορός, κατεβαίνει ο ίδιος ο Διόνυσος και ευλογεί τις γελαστές παρέες. Τη διαφορά στη Σίκινο την κάνουν οι άνθρωποι του νησιού, ντόπιοι και ξένοι.

Πηγή: www.lifo.gr