Γιορτή χαράς στη Σίκινο

November 26th, 2015 | by admin
Γιορτή χαράς στη Σίκινο
Sikinos News
0

Mε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε η Παναγιά Παρθένα στη Σίκινο. Ιδιαίτερα έθιμα με θρησκευτική ευλάβεια και αγγελικές φωνές των Ιερέων κκ. Σπυρίδων και Θεόδωρου έκαναν την πανήγυρι να είναι ιδιαίτερα κατανυκτική

Σύμφωνα με το έθιμο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο νησί, όποιος κάτοικος επιθυμεί να έχει την εικόνα της Παναγίας σπίτι του για ένα χρόνο γράφεται σε μια λίστα. Η συγκεκριμένη λίστα αυτή τη στιγμή  είναι πολύ μεγάλη και οι «υποψήφιοι» κάτοικοι δεν γνωρίζουν αν και πότε θα καταφέρουν να πάρουν την εικόνα. Όποιος λοιπόν επιλεχθεί να φιλοξενήσει την εικόνα της Παναγίας, την παίρνει στο σπίτι του την  ημέρα της εορτής της, στις 21 Νοεμβρίου και  την κρατάει για ένα ολόκληρο χρόνο.

Το τελετουργικό της παράδοσης γίνεται στις 21 Νοεμβρίου, όπου η εικόνα πηγαίνει στην Εκκλησία και αφού λειτουργηθεί στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει η λιτανεία και ο νοικοκύρης που την είχε στην κατοχή του την πηγαίνει σε γνωστό κατάστημα του νησιού, όπου γίνετε το τραπέζωμα, όπως συνηθίζουν να λένε οι ντόπιοι.

Φέτος την εικόνα την είχε ο φούρναρης του νησιού κ. Γιώργος Ζαγοραίος και κατά την περιφορά της την κρατούσε ο γιος του Γιάννης. Οι πιστοί στο εστιατόριο έφαγαν σούπα και ψάρια, όπως το έθιμο ορίζει και ήπιαν άφθονο κρασί. Στο τέλος του εορτασμού η εικόνα παραδόθηκε  στο νέο  «κάτοχο»της,  που για φέτος  είναι η οικογένεια της Μαργαρίτας Χαλκέα ( ιδιοκτήτρια της ταβέρνας “ΜΕΛΤΕΜΙ” ), ο οποία την παρέλαβε και θα την  κράτησει στο σπίτι της για ένα ολόκληρο χρόνο με τις ευλογίες των κατοίκων του νησιού.

Σπουδαία γιορτή με κοινωνικό υπόβαθρο, που αυτή τη μέρα φέρνει όλο το νησί της Σικίνου κοντά είναι η γιορτή της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν  ο Δήμαρχος κ. Μαράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Αρσενικός,  ο αστυνομικός κ. Γιάννης Κουταρόπουλος,  ο Πρόεδρος του Σ.Ε.ΣΙΚ  κ. Γιάννης Διβόλης και ο σκηνοθέτης – συγγραφέας κ. Ντίνος Κουμπάτης με την σύζυγο του Λίλλη που θα επιμεληθεί των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου το καλοκαίρι του 2016, καθώς και πλήθος πιστών.

 

oinoi-photo-02

Ο κ. Θοδωρής Σκαμπαβίριας

oinoi-photo-04

Οι κκ. Μάναλης και Κουντούρης η Μαρία Μάναλη και η Μαργαρίτα Πετυχάκη

oinoi-photo-05

Κατερίνα Μάναλη, Θοδωρής Αρσενικός και Ελένη Αρσενικού

oinoi-photo-06

Ο συγγραφέας Ντίνος Κουμπάτης με τους Ιερείς του νησιού

oinoi-photo-08

Η πιο καλή γκαρσόνα είσαι εσύ Χαρούλα!!!!!!

oinoi-photo-07

Ο Δήμαρχος Σικίνου με την γοητευτική συνοδό του

oinoi-photo-09

Ο κ. Φώτης Αρσενικός

oinoi-photo-10

Η κ. Μαρία Αρσενικού

oinoi-photo-12

Η Έφη, ο Χρήστος Μαράκης με την συνοδό του και ο Αντώνης Βενιέρης με την Ιωάννα Αρσενικού

oinoi-photo-13

Ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Μαράκης

  oinoi-photo-14

oinoi-photo-11

Η εικόνα της Παναγίας

oinoi-photo-15

Ο κ. Κώστας Μάναλης ( studios Bounamas ) ταμίας Σ.Ε.ΣΙΚ

Ο κ. Κώστας Μάναλης ( studios Bounamas ) ταμίας Σ.Ε.ΣΙΚ