Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο

August 16th, 2019 | by admin
Γλυκιά επίγευση καλοκαιριού στη Σίφνο
Sifnos News
0

Η Σίφνος, λένε, έχει 365 εκκλησίες – μία για κάθε μέρα του έτους. Ομολογώ ότι δεν πρόλαβα να τις μετρήσω, η αλήθεια είναι όμως πως αυτές που είδα έχουν πανοράματα, τα οποία την επαφή με κάτι ανώτερο θα σου τη φέρουν είτε θέλεις είτε όχι: μόνο­ τα λίγα σκαλάκια να ανεβείς, για να βρεθείς στην πίσω πλευρά του Αγίου Συμεών, το νιώθεις. Δεν είναι απλώς η θέα στις Καμάρες, το λιμάνι, που το βλέπεις τώρα σαν από αεροπλάνο, που κάνει το νου σου να σκιρτήσει· είναι και το ταξίδι του βλέμματος στις αυστηρές και ταυτοχρόνως ντελικάτες κορυφογραμμές που διαμορφώνουν την κοιλάδα προς τη θάλασσα, οι οποίες συμπυκνώνουν το ύφος της Σίφνου ως κάτι απείθαρχο μα και απολύτως δομημένο.

Περιηγήσου στην Σίφνο με ασφάλεια, νοικιάζοντας αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.

sifnos-1

Μέσα σε αυτό το άχρονο τοπίο είναι διάστικτα τα ανθρώπινα σημάδια, από τις αγροικίες γεωργών και κτηνοτρόφων που εξακολουθούν να καλλιεργούν (ρεβίθια, κάππαρη και αμπελοφάσουλα είναι η αγία τριάδα των σιφνέικων ορντέβρ), να εκτρέφουν (το αρνάκι μαστέλο είναι το signature πιάτο του νησιού) και, βεβαίως, να τυροκομούν (η μανούρα έχει μια γεύση ιδιοσυγκρασιακή όσο και το όνομά της). Βρισκόμαστε, άλλωστε, στην πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ και το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας, το οποίο διοργανώνεται για δωδέκατη χρονιά­ (6-8/9), προσφέρει επιπλέον μία αφορμή για ταξιδάκι στη Σίφνο­, σε μια εποχή που της ταιριάζει γάντι. 

Οι παραλίες της, ούτως ή άλλως, δεν είναι από εκείνες που θα σου γεμίσουν το Instagram με εκτυφλωτικές αμμουδιές, θα σε αποζημιώσουν όμως οι καλοφτιαγμένες παραδοσιακές γεύσεις ακόμη και στο πιο σεμνό παραθαλάσσιο ταβερνάκι και οι ατμοσφαιρικές βόλτες στα καρτποσταλικά χωριά, όπου φέτος ξεφύτρωσαν ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό και ποτό.

Οικισμοί για πολλά κλικ

sifnos-3

Tο Κάστρο, που τρυπώνει στο μυαλό σαν το πλέον αιγαιοπελαγίτικο σημείο του νησιού, μοιάζοντας ωστόσο σαν να βγήκε από πίνακα του M.C. Escher. Αυτός ο πολυεπίπεδος ρυμοτομικός γρίφος από σοκάκια, λόντζιες και κοφτές στροφές, πλατείες που χάνονται μέσα σε αυλές και σκάλες που οδηγούν σε παραθύρια έχει στην κορυφή έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς του Αιγαίου και είναι στεφανωμένος από ένα περιφερειακό μπαλκόνι, που αποκαλύπτει στην εξωτερική πλευρά την πολυφωτογραφημένη εκκλησία των 7 Μαρτύρων να κρέμεται σχεδόν, λες και θα μαζέψει ανά πάσα στιγμή τον κάβο του πέτρινου μονοπατιού και θα σαλπάρει στο Αιγαίο. 
sifnos-4

Στον Αρτεμώνα όλα φωνάζουν «παλιά πρωτεύουσα»: όμορφα νεοκλασικά ανταλλάσσουν αρχιτεκτονικές τεχνοτροπίες με τα κυκλαδίτικα γειτονάκια τους και στα σοκάκια απλώνεται κοσμοπολίτικη χαλαρότητα.

Πηγή: athinorama.gr