Διακοπές στη Σίκινο: Τελευταίος παράδεισος στη καρδιά των Κυκλάδων.

April 24th, 2019 | by admin
Διακοπές στη Σίκινο: Τελευταίος παράδεισος στη καρδιά των Κυκλάδων.
Sikinos News
0
Το να επιλέξει κάποιος να περάσει επτά μέρες αποκλειστικά στη Σίκινο, πρέπει να έχει υπ όψιν του το ένα και το αυτό: ανέμελες διακοπές ό,τι και να γίνει
 
Ανεβαίνοντας από Πειραιά σ ένα από τα γρήγορα και ακριβά καράβια με προορισμό το αιγαιοπελαγίτικο νησί, οι πεντέμισι ώρες διαδρομής [έχει κ άλλα που κάνουν κοντά στις 9 ώρες, ανάλογα το σκάφος και το κόστος] και μπρος στη λαχτάρα για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και σε συνδυασμό με σύντομες «σέλφι» στάσεις σε Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Ίο και Φολέγανδρο… το μακρινό (;)  ταξίδι, φαντάζει η αρχή μιας ωραίας από παλιά, καλοκαιρινής περιπέτειας: ήλιος, θάλασσα και… συμπληρώστε ό,τι επιθυμεί η ψυχούλα σας.
 
Aν επισκεφτείς την Σίκινο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.
κ
Και η αλήθεια είναι πως πολλά επιθυμεί η ψυχούλα μας καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν καταντήσει ακριβό ελληνικό σπορ, αλλά  όταν αυτές προσφέρονται, επιτακτική ανάγκη να ρουφήξουμε κάθε στιγμή της ώρας βρισκόμενοι πάνω σε ένα ελληνικό νησί. Πόσο δε περισσότερο όταν αυτό το νησί είναι η «άγονη»… όμως για αυτούς που θα την ζήσουν, απόλυτα γόνιμη Σίκινος.
 
sikinos-2g
Ηρεμία παιδιά:
Θες δε θες, θα αφεθείς στη γοητεία της, στις ομορφιές της, στους ανθρώπους της, στους ρυθμούς της. θα γεμίσει η ψυχή σου γαλήνη, θα καθαρίσει το μυαλό σου από σκοτούρες και προβλήματα, θα χορτάσουν τα μάτια σου όμορφες εικόνες, θα αισθανθείς χαλαρός και άνετος.
 
Μια άλλη Ελλάδα:
Δεν σου ζητούν ταυτότητα στα δωμάτια, αφήνουν τις πόρτες των σπιτιών τους ανοιχτές, δεν κλειδώνουν τα αυτοκίνητα τους και τα μεσημέρια αν δεν έχουν κίνηση τα μαγαζιά τους, πάνε για ένα σύντομο υπνάκο αφήνοντας τα ως έχουν…  ανοιχτά! [τουλάχιστον τα παραπάνω συνέβησαν σε μας].
 
Χώρα ή Κάστρο:
Από τις πιο όμορφες μικρές Χώρες των Κυκλάδων. Σκαρφαλωμένη να αγναντεύει από ψηλά το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, να παρατηρεί τα καράβια και τα γύρω νησιά,  να χαϊδεύει τον ουρανό. Κατάλευκη να βολοδέρνεται από  αέρηδες, να μοσχοβολά αρμύρα, να στέκει αγέρωχη και περήφανη στη μοναξιά της. Δυο-τρεις στροφές κύκλος και την περπάτησες όλη.
 
Ένα υπέροχο μοναστήρι:
Η ανάβαση στο λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο, απαιτεί γερά πόδια, αλλά θα σας αποζημιώσει η εντυπωσιακή μονή της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένη το 1690, με μαγευτική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και σχεδόν σε όλη τη Σίκινο. Μια και μοναδική καλόγρια η κάτοικος του, θα σας υποδεχτεί για να σας προσφέρει ένα ποτήρι νερό και ένα λουκούμι φτιαγμένο από τα χεράκια της.
 
Ένα εκκλησάκι για τον Οδυσσέα Ελύτη:
Λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο. «Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε» διαβάζει ο προσκυνητής σε επιγραφή επάνω από την είσοδο του ξωκλησιού της Παναγίας της Παντοχαράς. Βλέπει ανεμπόδιστα στο Αιγαίο, κοιτάει στον βορρά και στο βάθος φαίνεται η Σίφνος. Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος του νομπελίστα ποιητή, είχε προσθέσει σεμνά, εν είδει σημείωσης με μικρά γράμματα: «Θυρανοίξια μιας μικρής εκκλησίας στη Σίκινο, αφιέρωμα του ποιητή στην Παναγία Παντοχαρά». Ποτέ όμως δεν επισκέφτηκε το νησί. Θαύμαζε τη Σίκινο μακρόθεν.
-θα πας οπωσδήποτε στην Επισκοπή.
Πρόκειται για ένα μνημείο εξέχουσας αρχαιολογικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, όχι μόνο για το νησί αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο. Ταφικό μνημείο του 2ου – 3ου αι. μ.Χ. μετασκευασμένο σε χριστιανικό ναό και το καστρομοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (1690). Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα κτήρια της αρχαιότητας και είναι ίσως το μοναδικό, που διατηρεί όλες τις μεταγενέστερες επισκευές και προσθήκες του. Πέρα από την προστασία του μνημείου και τη διατήρησή του στο χρόνο, θα αναδειχθεί το παλίμψηστο των οικοδομικών φάσεων του, με σεβασμό στα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά όλων των εποχών.
 
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας:
Για τον περιπατητή η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της: απομεινάρια  αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή καθώς και μια χλωρίδα και  πανίδα που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000.
Καθημερινή συγκοινωνία με Πειραιά, 2-3 καράβια κάθε μέρα… Οπότε περίεργε ανασφαλή παιδί της πόλης δεν υπάρχει περίπτωση να αποκλειστείς και δεν θα νιώσεις ξεχασμένος από το Θεό…
 
-Για παν ενδεχόμενο, αγροτικό Ιατρείο [που είναι και φαρμακείο]. Αν δεν βρεις τον γιατρό, θα είναι για μπάνιο, ή στο σπίτι του,  έννοια σου όμως, με ένα τηλεφώνημα σε 10 λεπτά θα σε φροντίσει… Ανοιχτό όλη μέρα, κάθε μέρα.
 
Τελικό συμπέρασμα:
 Θα την αγαπήσεις θες δε θες…
Πηγή: kulturosupa.gr