Η ξακουστή Τηνιακή μαρμαροτεχνία συνεχίζει το ταξίδι της στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού!

December 17th, 2018 | by admin
Η ξακουστή Τηνιακή μαρμαροτεχνία συνεχίζει το ταξίδι της στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού!
Tinos News
0

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, Γιαννούλης Χαλεπάς του Δήμου Τήνου, τα εγκαίνια της έκθεσης «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» προς τιμήν του Γιαννούλη Χαλέπα στο Μουσείο Γεωργίου Μπουζιάνη στη Δάφνη (Γεωργίου Μπουζιάνη 27-31), έκθεση η οποία θα διαρκέσει το διάστημα  έως τις 13 Ιανουαρίου 2019.

Το παρών στα εγκαίνια της έκθεσης , την οποία καλύψαμε αποκλειστικά, έδωσαν ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τήνου κα. Ευγενία Αλοιμόνου, ο Προέδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου και αντιδήμαρχος Τήνου Μανώλης Σώχος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δάφνης Υμηττού  κ. Μπινίσκος Αναστάσιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τήνου  κ. Παναγιώτης Μίντζας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δάφνης Υμηττού Παναγιώτης Μηνακάκης, Δημήτρης Γιαννακούρας και  Δημήτρης Καρακώνης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δάφνης  Παπαβασιλειου Ναταλία, ο πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων κ. Μανώλης Σκαρής, ο πολιτευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία κ. Βακόνδιος Γεώργιος, ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Δάφνης-Υμηττού, έμπιστος συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για θέματα νομοθετικού έργου και κοινοβουλευτικού ελέγχου και όπως όλα δείχνουν Πολιτευτής Κυκλάδων με την Νέα Δημοκρατία κ. Φίλιππος Φόρτωμας και εκατοντάδες λατρεις της τέχνης και του πολιτισμού που γέμισαν ασφυκτικά το φιλόξενο αμφιθέατρο της Δάφνης.
 
Ανακάλυψε την Τήνο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.
 

Η περιοδεύουσα έκθεση ξεκίνησε από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, στην συνέχεια μετέβη στη Πινακοθήκη Κυκλάδων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιωαννινών, ενώ θα φιλοξενηθεί και στην Καρύταινα Αρκαδίας, συγκεντρώνοντας, μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Το τεράστιο έργο και τη σημαντική καλλιτεχνική προσφορά του Γιαννούλη Χαλεπά υπενθύμισαν με την συμμετοχή τους οι Τηνιακοί μαρμαρογλυπτες στο Έτος Χαλεπά.

Η έκθεση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Η Τήνος έχει μια μεγάλη παράδοση στη μαρμαροτεχνία. Από τα τέλη του 18ου αιώνα καταγράφεται η παρουσία τηνιακών συνεργείων μαρμαρογλυπών που εργάζονται εκτός νησιού. Έργα κοσμικά, εκκλησιαστικά και επιτύμβια υλοποιήθηκαν από σμίλη των τηνιακών μαρμαρογλυπτών οι οποίοι, αν και δεν διέθεταν ακαδημαϊκή παιδεία, είχαν το μεράκι και τη δυνατότητα να αφομοιώσουν τα νέα καλλιτεχνικά ρεύματα του ευρωπαϊκού χώρου.

Η παράδοση παραμένει ζωντανή και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο που το 2015 η τηνιακή μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Οι συμμετέχοντες μαρμαρογλύπτες αφιερώνουν τα εκθέματά τους στον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη της σύγχρονης ιστορίας, Γιαννούλη Χαλεπά. Οι σημερινοί καλλιτέχνες μαρμαρογλύπτες αναδεικνύονται άξιοι συνεχιστές και θεματοφύλακες της παράδοσης, παράγοντας πολιτιστικό προϊόν, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της εποχής και βασισμένο στην ιερή παρακαταθήκη των προγόνων μας.

Πηγή: cyclades24.gr