Η Σίκινος με την ματιά ενος ποδηλάτη

October 2nd, 2015 | by admin
Η Σίκινος με την ματιά ενος ποδηλάτη
Sikinos News
0

Η Σίκινος, το μικρό νησί των νοτίων Κυκλάδων,κερδίζει τους επισκέπτες με την αυθεντικότητά της, κόντρα στη τουριστική σαλαμοποίηση των πάντων.Εδώ ο χρόνος εχει σεβαστεί τις ομορφιές της φύσης και της ανθρώπινης δημιουργίας.

Οι εικόνες που πλημμυρίζουν τη ματιά του ταξιδευτή ποδηλάτη, απο την στιγμή που το πλοίο της γραμμής θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι και κατα την περιηγησή του στο νησί, μένουν χαραγμένες για πάντα στη θυμισή του. Το νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο.

Είναι ενα απο τα μικρότερα κατοικήσιμα κυκλαδονήσια, το οποίο ο χρόνος απ’ οτι φαίνεται ,μέχρι τώρα, το έχει αφήσει αναλλοίωτο , διατηρώντας πεισματικά το παραδοσιακό του ανεμοδαρμένο χρώμα. Το σχήμα του νησιού είναι μακρόστενο και έχει έκταση 41 τ.χλμ. Χαρακτηριστικός είναι ο απότομος γκρεμός που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.Εκεί στην οριογραμμή του αναπτύ- σεται η Χώρα.

Η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού,στην οποία βρίσκεται το λιμάνι, είναι περισσότερο ομαλή. Κατά κύριο λόγο το νησί είναι πετρώδες, ένα τμήμα του έχει αραιή βλάστηση κυρίως με λιόδενδρα, εξ ου και το εκλεκτό ελαιόλαδο του νησιού.
Η Σίκινος αντιστέκεται ακόμη στη μαζική τουριστική ισοπεδωτική βιομηχανοποίηση των κυκλάδων.Βλέπε Μύκονο και Σαντορίνη, όπου οι όποιοι φραγμοί έχουν ελλέιψει προ πολού και η τσιμεντο- ποίηση των πάντων, είναι το σήμα κατατεθέν αυτών των κατά τ’ άλλα υπέροχων νησιών. Στη Χώρα και την Αλλοπρόνοια λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν ποιοτική διαμονή στους επισκέπτες του νησιού.Ταβερνάκια και μπαράκια χαρίζουν απλό- χερα , χαλαρωτικές στιγμές στούς ταξιδευτές του καλοκαιριού, χωρίς τσουχτερά κόστη. Την Σίκινο την επισκέπτονται κυρίως όσοι επιθυμούν ήσυχες διακοπές,μακριά απο τα κλαμουράτα και θωρυβώδη νησιά.

Ο δρόμος απο το λιμάνι στη Χώρα και μετά στην Επισκοπή είναι ανηφορικός και πολύ δύσκολος για κάθε ποδηλάτη. Τα συνολικά 8 χλμ. είναι ακατόρθωτο να τα ποδηλατήσεις χωρίς στάση, ίσως το ηλεκτρικό ποδήλατο να βοηθούσε. Δίπλα στο πανέμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων η ομορφιά του απέραντου αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου σε χαλαρώνει και σε ταξιδεύει μέχρι την Φολέγανδρο. Ο καινούργιος δρόμος προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι καλύτερος ως προς τις κλίσεις και σαφώς ποιό βατός ποδηλατικά.

Σε κάθε περίπτωση η ποδηλασία στο νησί της Σικίνου είναι μια απολαυστική εμπειρία.

Κωνσταντίνος Νταβαρίνος
πηγή: http://www.cyclingsantorini.gr/