Θα αγαπήσετε τα χωριά της Τήνου

November 27th, 2018 | by admin
Θα αγαπήσετε τα χωριά της Τήνου
Tinos News
0

Από την πόλη λοιπόν θα οργανώσετε τις εξορμήσεις σας. Οι αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά είναι πολύ μικρές, άρα δεν έχετε να “γράψετε” πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου. Εκείνο όμως που θα χρειαστείτε είναι τα πόδια σας.

Να φτάσετε στην πλατεία και να “αράξετε”, δεν “λέει”. Χωθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της Κώμης και στις σκιερές μεσαιωνικές στοές στον Αρνάδο, σταματήστε μπροστά στις μαρμαρόγλυπτες λεπτομέρειες των σπιτιών στον Πύργο (πατρίδα των Χαλεπά, Λύτρα, Φιλιππότη και άλλων επιφανών Τηνίων). 
 
Φωτογραφίστε την ομορφιά των δεκάδων καμπαναριών, αποκρυπτογραφήστε τα σύμβολα ( πουλιά, ζώα, ψάρια, φυτά, δέντρα, καΐκια) πάνω στα εντυπωσιακά υπέρθυρα που θα βρείτε παντού στο νησί. Μπείτε στο νεκροταφείο του Πύργου, που μοιάζει περισσότερο με μουσείο γλυπτικής. Ανακαλύψτε γιατί ο Κορνήλιος Καστοριάδης λάτρεψε τον Τριπόταμο, από τα αρχαιότερα χωριά του νησιού, κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Εξώμβουργου. 
 
Στο Κτικάδο αγναντέψτε τη θάλασσα, θαυμάστε την ομορφιά των σπιτιών και πιείτε νερό στην παλιά βρύση. Αφουγκραστείτε την καρδιά της καθολικής Τήνου στην Ξυνάρα και στα Λουτρά. Εδώ βρίσκεται η έδρα της Καθολικής Αρχιεπισκοπής, τα μοναστήρια των Ιησουιτών και των Ουρσουλίνων μοναχών. 
 
Aν επισκεφτείς την Τήνο για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Θα… αγαπήσετε σίγουρα το χωριό Αγάπη, με τις καταπληκτικές καμάρες, τους πλακόστρωτους δρόμους και το παραδοσιακό πηγάδι με τις πλύστρες ( μνημείο του χωριού ) και θα ξαποστάσετε στο γραφικό καφενεδάκι του. Μπείτε στην καθολική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στην Κώμη. Φωτογραφίστε το κεκλιμένο καμπαναριό ( Μικρή Πίζα το λένε κάποιοι ) της εκκλησίας του Σωτήρα, στον Καρκάδο. Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει στο Βωλάξ, ένα σχεδόν εξωπραγματικό χωριό, λες και εδώ κάποτε έβρεξε πέτρες. 

 
Ολοστρόγγυλοι ογκόλιθοι έχουν συνθέσει ένα εδαφολογικώς sui generis τοπίο -και σχεδόν πάνω σε αυτούς, οι άνθρωποι “στρίμωξαν” τα σπίτια τους. Κανείς δεν έχει έχει δώσει μέχρι σήμερα πειστική απάντηση για αυτό το ξάφνιασμα που σε περιμένει στο Βώλαξ. Οι κάτοικοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πλέκουν τα καλάθια τους και να αγναντεύουν τις πέτρες -έχουν πάψει από χρόνια να αναρωτιούνται. Στον Ταραμπάδο αφήστε για λίγο το αυτοκίνητο και μπείτε στο μονοπάτι που θα σας φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στους εκπληκτικούς περιστεριώνες του -έντεκα από τα σπάνια αυτά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνίας έχουν αναπαλαιωθεί. 
 
Στον Κάμπο ξεχαστείτε για ώρες στα γραφικά σοκάκια, μιλήστε με τους ντόπιους που κάθονται στις αυλές και γλυκαθείτε με πεντανόστιμα σύκα. Στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, μπαλκόνια στο Αιγαίο και αγαπημένα χωριά πολλών επώνυμων Αθηναίων που έχουν φτιάξει σπίτια εδώ, απολαύστε αρχοντιά και θέα στη θάλασσα, τον καταλύτη που διαμόρφωσε τις ψυχές των ανθρώπων. Άλλωστε, η παράδοση λέει πως η φουρτουνιασμένη αυτή θάλασσα ανάγκασε τον Φειδία, που πήγαινε στη Δήλο, να σταματήσει στο νησί και να διδάξει στους Τήνιους την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής.
 
Απόσπασμα από το Αθηνόρμα (http://www.athinorama.gr)
*Φωτογραφία: Αντώνης Κωνσταντόπουλος