Κίμωλο μου, παράδεισο μου

September 10th, 2019 | by admin
Κίμωλο μου, παράδεισο μου
Kimolos News
0

Αυτή η λαϊκή ρήση συνοψίζει το πώς βλέπουν οι Κιμώλιοι το νησί τους. Ένας μικρός παράδεισος στις Κυκλάδες, σχετικά άσημος σε σχέση με τη γειτονική Μήλο που κατακλύζεται από τουρίστες. Αυτή ίσως είναι και η ιδιαιτερότητα της Κιμώλου, η ησυχία και η ηρεμία που αναδεικνύει. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με τις ωραίες παραλίες είναι που μου άρεσε στην Κίμωλο. Έχοντας αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το νησί το σίγουρο είναι ότι θέλω να το επισκεφτώ ξανά.

 

kimolos-1

 

Μετάβαση

Το λιμάνι της Κιμώλου, η Ψάθη, συνδέεται απευθείας με τον Πειραιά περίπου 4 φορές την εβδομάδα. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει στον Αδάμαντα της Μήλου, να πάρει λεωφορείο ή αυτοκίνητο μέχρι τα Πολλώνια και από εκεί με την παντόφλα να περάσει απέναντι στην Κίμωλο. Η Παναγιά Φανερωμένη (το όνομα του φέρι που κάνει τα δρομολόγια Ψάθη-Πολλώνια) έχει 5-6 δρομολόγια την ημέρα. Το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά και με άλλα κοντινά κυκλαδονήσια.

Δες τις ομορφιές της Κιμώλου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.

kimolos-2

Διαμονή

Το νησί γενικότερα έχει λίγα καταλύματα. Καλό είναι κανείς να κλείσει εγκαίρως ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως. Τα περισσότερα καταλύματα είναι στο Χωριό (έτσι λέγεται η Χώρα της Κιμώλου) και στην Ψάθη (το λιμάνι). Κάποια λιγότερα βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, κυρίως κοντά σε παραλίες. Οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες, ίσως λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας.

 

kimolos-3

Αξιοθέατα

Το Χωριό είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού και βρίσκεται σε ύψωμα σε σχέση με τη θάλασσα. Στην ουσία έχει 2 μεγάλες εκκλησίες γύρω από τις οποίες είναι η ζωή του νησιού. Για μένα είναι από τις ομορφότερες χώρες κυκλαδίτικων νησιών που έχω δει. Μικρό, με περιποιημένα σπίτια και αυλές, σχέδια στα στενά δρομάκια, το μεσαιωνικό Κάστρο να βρίσκεται στη μέση, καθώς και αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Η αίσθηση της οικειότητας είναι από τα πρώτα πράγματα που αισθάνθηκα ως επισκέπτης.

Από το πρώτο βράδυ κιόλας διαπιστώσαμε ότι οι κάτοικοι χαιρετούν ευγενικά τους επισκέπτες σαν να είναι οικείοι. Στη μεγάλη πλατεία του Χωριού το βράδυ μαζεύονται οι περισσότεροι κάτοικοι, ενώ μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν πολλά παιδιά. Σε κοντινούς λόφους βλέπει κανείς ορισμένους παλιούς ανεμόμυλους.

Η Ψάθη είναι το λιμάνι της Κιμώλου. Μικρός οικισμός με λιγότερα ενδιαφέροντα. Από το Χωριό απέχει περίπου 10′ με τα πόδια, αρκετά ανηφορικά όμως για τους άμαθους. Κτίσματα υπάρχουν σε διάφορες παραλίες όπως Γούπα-Καρά, Καλαμίτσι, Πράσσα και αλλού.

Παλιότερο ενετικό όνομα της Κιμώλου είναι Αρζαντιέρα ή Αρζεντιέρα λόγω του άσπρου-γκρι (ασημόχρωμου) χρωματισμού στα βράχια. Γενικότερα οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κιμώλου είναι αξιοθέατο από μόνοι τους, προέρχονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα που είναι κυρίαρχη στο νησί. Το τωρινό όνομα του νησιού έχει άμεση σχέση με την γνωστή κιμωλία με την οποία γράφαμε στους μαυροπίνακες στο σχολείο.

Οι βράχοι σχηματίζουν ωραία σχήματα όπως ο Ελέφαντας στην παραλία Γούπα-Καρά. Τα Σύρματα είναι γνωστά, πρόκειται για τρύπες στους βράχους, καλυμμένες με χρωματιστές ξύλινες πόρτες όπου βάζουν τις βάρκες τους οι ντόπιοι. Γνωστό αξιοθέατο επίσης, είναι το Σκιάδι, στο οποίο δυστυχώς δεν πήγαμε. Πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο σε σχήμα μανιταριού πάνω στο βουνό Σκλάβος, μιάμιση ώρα πεζοπορία από το Χωριό ή 20′ από το πιο κοντινό σημείο που φτάνει το αυτοκίνητο.

Στην παραλία Ελληνικά βρίσκονται μέσα στη θάλασσα απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Το τοπίο είναι πολύ όμορφο, ενώ μόνο η αίσθηση καθηλώνει. Δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα Ασπραγκρεμνά, ιδανικό φόντο για ατελείωτες φωτογραφίες ειδικά κατά τη δύση του ήλιου.

kimolos-6

Παραλίες

Οι πιο κοντινές στο Χωριό είναι η Γούπα-Καρά, 10′ περίπου περπάτημα. Στην ουσία πρόκειται για συνεχόμενους κολπίσκους με βράχια, ιδανικά για βουτιές και καθαρά νερά. Κόσμος κάνει μπάνιο και στην Ψάθη, το λιμάνι, αφού είναι αρκετά καθαρά.

Στα βόρεια βρίσκεται η καλύτερη παραλία του νησιού, κατ’εμέ, τα Πράσσα (ή Πράσα). Η επονομαζόμενη και Άσπρη Παραλία λόγω του πετρώματος που δίνει την κιμωλία, είναι όμορφη τόσο μέσα όσο και έξω. Λειτουργεί και beach bar, ενώ σκιά προσφέρουν αρμυρίκια που βρίσκονται στην παραλία.

Στα νότια και δυτικά υπάρχει σύμπλεγμα τριών παραλιών, η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Καλύτερη για μένα και μικρότερη είναι το Καλαμίτσι. Μικρός κολπίσκος με σκιά από τα αρμυρίκια, καθαρά νερά σε όμορφους χρωματισμούς, άμμο και σχετική ηρεμία συνθέτουν ωραίο σκηνικό. 

Οι παραλίες είναι προσβάσιμες με λεωφορείο και 5′ περίπου περπάτημα.

Εκεί που σ’αφήνει το λεωφορείο στο Καλαμίτσι, υπάρχει η επιλογή να περπατήσει κανείς περίπου 20′ και να φτάσει σε δύο συν μία γνωστές παραλίες. Πρόκειται για τον Δέκα που συνεχίζει και γίνεται Ελληνικά. Η πρώτη έχει άμμο και βότσαλο, η δεύτερη φύκια και τα αρχαία. Επειδή πήγαμε νωρίς, στην παραλία ήμασταν σχεδόν μόνοι. Πάρτε μαζί σας νερό και κάτι να τσιμπήσετε. Στα Ελληνικά βρίσκονται και τα απομεινάρια αρχαίας ακρόπολης. Δίπλα από εκεί βρίσκεται και η όμορφη παραλία της Μαυροσπηλιάς που πήρε το όνομά της από μια σπηλιά. Είναι ακόμη καλύτερη παραλία, απλώς δεν έχει πολλά μέρη να προφυλαχτεί κανείς από τον ήλιο.

Αρκετές παραλίες δεν είναι προσβάσιμες από ξηράς και χρειάζεται είτε καραβάκι της γραμμής είτε ιδιόκτητο σκάφος. Αν έχετε χρόνο, επισκεφτείτε τις.

kimolos-4

Εκδρομές

Από την Ψάθη μπορεί κανείς να πεταχτεί στην Πολλώνια για ημερήσια εκδρομή. Αρκετοί βέβαια κάνουν την αντίθετη διαδρομή. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει καραβάκι για διάφορες παραλίες του νησιού που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά. Ωραία εκδρομή είναι και στην Πολύαιγο, το μεγάλο ακατοίκητο νησί στα ανατολικά της Κιμώλου. Δεν προλάβαμε να πάμε, εντούτοις βλέπαμε συνέχεια σκάφη να αράζουν εκεί. Εκδρομή λογίζεται και η επίσκεψη στο Σκιάδι.

Πηγή: blogtravels.gr

kimolos-7