Καλοκαιρινές αποδράσεις στην Φολέγανδρο

July 13th, 2020 | by admin
Καλοκαιρινές αποδράσεις στην Φολέγανδρο
Folegandros News
0

ΑΓΚΑΛΗ
Μια από τις παραλίες-σύμβολα του νησιού που σας προσφέρει τα απόλυτα γαλήνια νερά όταν κυριαρχούν οι βοριάδες ή τα μαϊστράλια. Μέχρι το 2000 ήταν προσβάσιμη μόνο από μονοπάτια, αλλά τώρα χρειάζεσαι μόλις 20 λεπτά από την Χώρα, ενώ υπάρχει σχετικά τακτική συγκοινωνία (ανά 3 ώρες) για όσους δεν έχουν μέσο μεταφοράς.

folegandros-1

Βουτιά στη δημοφιλή Αγκάλη

ΑΓΚΑΛΗ-ΓΑΛΙΦΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ακολουθήστε το βατό γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία με ένα απότομο ανηφορικό τμήμα και που στο τέλος του θα αντικρίσετε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Βρεθήκαμε εκεί στη γιορτή της Αγίας και στον προαύλιο χώρο απολαύσαμε τη γνήσια κυκλαδίτικη μουσική και τους χορούς που, όπως μας λένε οι ντόπιοι, παλαιότερα διαρκούσαν 3 ημέρες.

Συνεχίζοντας φτάνετε στο παραλιάκι της Γαλύφου, ένας ιδιαίτερος γραφικός ορμίσκος με γαλαζοπράσινα νερά. Από εκεί και με βατό περπάτημα 15 λεπτών φτάνετε στην παραλία του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη εκκλησία να δεσπόζει λίγο υψηλότερα. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει αρκετά αρμυρίκια αλλά και υποδομές.

ΧΩΡΑ-ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΗΡΑ
Κατευθυνθείτε από τη Χώρα προς Άνω Μεριά και περίπου στη μέση της διαδρομής υπάρχει πινακίδα για στροφή αριστερά, από όπου ο δρόμος καταλήγει μέχρι τη γραφική εκκλησία του Χριστού (γιορτάζει του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου). Από εκεί ακολουθείτε ένα καθοδικό μονοπάτι που έπειτα από 30 λεπτά σας βγάζει στην παραλία των Φηρών. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε αυτοκίνητο, μπορείτε να φθάσετε εκεί και με εναλλακτικό μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγκάλη, με την πορεία να διαρκεί περί τα 40 λεπτά.

Rac S.A. – Ασφάλεια και αξιοπιστία στον δρόμο.

KATEΡΓΟ
Άλλη μια παραλία-σύμβολο του νησιού που συγκεντρώνει καθημερινά τους περισσότερους επισκέπτες, έχει μία πραγματικά δική της αισθητική ταυτότητα. Πολύ κοντά της και η βραχονησίδα Μακρύ Κάτεργο, στην οποία και πηγαίνει κανείς κολυμπώντας. Η παραλία αυτή, όπως και όλες οι άλλες, δεν διαθέτουν υποδομές, έπειτα από συνειδητή απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου. Στο Κάτεργο δεν πηγαίνει αυτοκίνητο και για αυτό προσεγγίζεται μόνο:

  • Με καραβάκι που κάνει τακτικά δρομολόγια από Καραβοστάσι
  • Με αυτοκίνητο πηγαίνετε από τη Χώρα ή όπου αλλού μένετε, στον Πετούση και από εκεί ακολουθείτε ένα ευκρινές μονοπάτι που σε 45-50 λεπτά περίπου καταλήγει στο Κάτεργο
  • Με πεζοπορία από τη Χώρα που διαρκεί περί την μιάμιση ώρα

Την παραλία αυτή άλλωστε την βλέπουν αρκετά μάτια σε ειδικούς, ηλεκτρονικούς ή έντυπους οδηγούς που κυκλοφορούν σε επαγγελματίες του τουρισμού και οι οποίοι διαμορφώνουν τουριστικά προϊόντα.

folegandros-2

Το Κάτεργο

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ-ΠΕΤΟΥΣΙ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ακόμη και οι παραλίες του λιμανιού της Φολεγάνδρου έχουν την αξία τους. Διακρίνουμε το Λιβάδι, που είναι και η μεγαλύτερη σε μέγεθος, από όπου ένας σχετικά πεπειραμένος κολυμβητής σε 30 περίπου λεπτά φθάνει στο νησάκι του Αη Γιάννη με την ομώνυμη εκκλησία.

Malama Boutique, greek designers, ρούχα κοσμήματα

Επίσης, και εφόσον έχετε αυτοκίνητο, από την παραλία του Λιβαδιού κατευθύνεστε προς τον μικρό οικισμό Πετούσι, που στα παλαιά χρόνια αποτελούσε τον ακμάζοντα οικισμό των βοσκών. Σήμερα 3 με 4 άνθρωποι προσπαθούν να στηρίξουν αυτήν την παράδοση ανακαινίζοντας τις «θημωνιές» τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η συμβολή τους στην τοπική οικονομία συνεχώς φθίνει.

Στο Πετούσι θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος, ενώ μετά από δεκάλεπτη περίπου πορεία φθάνετε στη νότια ανεκμετάλλευτη άκρη του νησιού, όπου αυτό που θα συναντήσετε είναι μία άριστα συντηρημένη εκκλησία αυτή του Ευαγγελισμού. Εδώ οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στις περισσότερες εντόπιες οικογένειες, που αναλαμβάνουν εκ περιτροπής την συντήρηση των εκκλησιών και το αποτέλεσμα πραγματικά αποζημιώνει όσους τις επισκέπτονται.

Πηγή: clickatlife.gr