Κυχρέας: Το φαινόμενο

February 25th, 2017 | by admin

Έτσι φτάσαμε στην κορυφή. Συνέντευξη του κ. Αντώνη Τσεβά.

35 χρόνια πέρασαν από τότε που ιδρύσαμε την ομάδα χάντμπολ του Κυχρέα. Μια ομάδα που αποτελείτο από 12χρονα και 13χρονα παιδιά τα οποία έκαναν επανάσταση στο άθλημα. Με σκληρή δουλειά και προσήλωση στα αθλητικά ιδεώδη κατάφεραν να κατακτήσουν το 1ο παιδικό πρωτάθλημα χάντμπολ το 1983. Τον επόμενο χρόνο ανέβηκαν στη Β’Εθνική κατηγορία.

11 αθλητές του Κυχρέα προσκλήθηκαν στην Εθνική παίδων που με προπονητή τον Πολωνό Τσερβίνσκι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα χάντμπολ στους παίδες κατέκτησαν την 6Η θέση στην κατάταξη στο Τέραμο της Ιταλίας.

Αθλητές της ομάδας μετεγράφηκαν και έπαιξαν στις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο Νίκος Γραμματικός που έχει αναλάβει τα ηνία της Εθνικής ομάδας στο χάντμπολ έγινε Ολυμπιονίκης και το κλειστό γήπεδο Σαλαμίνας πήρε το όνομά του.

Ο ΠΣΑΤ στην ετήσια απονομή βραβείων για τους καλύτερους Έλληνες αθλητές και ομάδες βράβευσε τα παιδιά του Κυχρέα, αφήνοντας άφωνους τους Έλληνες φιλάθλους. Όμως δεν ήταν έκπληξη, αυτή η ομάδα άξιζε τα πάντα. Ο Κυχρέας έφερε τα πάνω κάτω στο άθλημα και δεν είναι τυχαίο που φοιτητές της γυμναστικής ακαδημίας έκαναν μελέτες πάνω στα συστήματα του. Ενώ ο προπονητής του κλιμακίου Βορείου Ελλάδος της Εθνικής Χρήστος Κοτζαμανίδης, ένας εκλεκτός επιστήμονας, αφιέρωσε μια ολόκληρη βδομάδα κοντά στα παιδιά του Κυχρέα στη Σαλαμίνα, προκειμένου να εξετάσει το θαύμα που λεγόταν Κυχρέας.
Με όλα όσα έγιναν θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε ένα ρεκόρ του Κυχρέα που είναι ακατάρριπτο από το 1983, όπου στον αγώνα πρωταθλήματος χάντμπολ ο Κυχρέας νίκησε τις σχολές Ξυνή με 75-10, που το σκορ αυτό που πέτυχε, αποτελεί ρεκόρ τερμάτων μέχρι σήμερα. Στον αγώνα που διαρκεί 60 λεπτά πέτυχε 75 τέρματα, ήτοι ανά 80 δευτερόλεπτα πετύχαινε κι ένα γκολ.

1983-1984 συνέβησαν όλα αυτά. 35 χρόνια μετά συγκεντρωθήκαμε όλοι όσοι ζήσαμε αυτά εκείνη την εποχή και η συγκίνηση από τις μνήμες ήταν μεγάλη.

Δείτε παρακάτω το βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ από την εκδήλωση και τις δηλώσεις του προπονητή του Κυχρέα Αντώνη Τσεβά.