Μήλος: Αφροδίτη και ηφαιστείο

July 9th, 2019 | by admin
Μήλος: Αφροδίτη και ηφαιστείο
Milos News
0

Η πρώτη μου επαφή με τη Μήλο ήταν λίγο ανάποδη. Πρώτα είδα τον πιο γνωστό εκπρόσωπό της στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την περίφημη Αφροδίτη της Μήλου, και έπειτα επισκέφτηκα το νησί. Μπορεί να ακουστεί λίγο κλισέ αλλά και η Μήλος ξεφεύγει λίγο από τα κλασικά κυκλαδονήσια, όπως τα έχουμε στο μυαλό μας. Γι αυτό ευθύνεται ένα ηφαίστειο ή μάλλον τα παρελκόμενά του. Ο συνδυασμός ηφαιστειακής δράσης και Αφροδίτης δίνει στο νησί ένα χαρακτήρα διαφορετικό. Δεν είναι τυχαία η φήμη ότι πολλά ζευγάρια που επισκέπτονται το νησί χωρίζουν, κάτι που μάλλον δεν ισχύει. Η εκδρομή με το καραβάκι στο Κλέφτικο ήταν για μένα μία από τις ομορφότερες εμπειρίες μου στις Κυκλάδες.

Μετάβαση

Το κύριο λιμάνι της Μήλου, ο Αδάμαντας, συνδέεται καθημερινά με τον Πειραιά με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία. Το ταξίδι ποικίλει από 2,5 μέχρι 5 ώρες, ανάλογα το μέσο. Επίσης, υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων καθώς και με την Κρήτη. Από τα Πολλώνια υπάρχει πορθμείο που συνδέει με Κίμωλο. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάει αεροπορικώς με Ολυμπιακή, η πτήση διαρκεί περίπου 35′.

Διαμονή

Στο νησί αφθονούν τα καταλύματα. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διάφορα βαλάντια και ανάλογα το μέσο μεταφοράς που διαθέτει κανείς. Ενδεικτικά αναφέρω τον Αδάμαντα, την Πλάκα και τα Πολλώνια, που είναι οι μεγαλύτεροι οικισμοί. Οι αποστάσεις δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, οπότε δεν υπάρχει θέμα. Φτάνοντας κανείς στο λιμάνι, ακόμη και αν δεν έχει κλείσει δωμάτιο, μπορεί να βρει επιτόπου προσφορές αφού αρκετοί πράκτορες μαζεύονται εκεί. Επίσης, λειτουργεί κάμπινγκ στην Αχιβαδολίμνη.
milos-2
 

Μετακίνηση

Η Μήλος έχει ιδιαίτερο σχήμα, σαν πέταλο. Στο κέντρο του πετάλου βρίσκεται περίπου ο Αδάμαντας. Οι δρόμοι είναι σχετικά καλοί, ενώ είναι δύσκολο κανείς να χαθεί. Το δυτικό κομμάτι δεν είναι προσβάσιμο οδικώς παρά μόνο ακτοπλοϊκώς.

Το νησί έχει λεωφορειακή γραμμή που εξυπηρετεί αρκετούς προορισμούς με αντίτιμο 1,6-1,9. Για να γυρίσει κανείς αρκετές παραλίες, γνώμη μου είναι ότι πρέπει είτε να πάρει μαζί του μεταφορικό μέσο είτε να νοικιάσει. Στο νησί υπάρχουν αρκετά γραφεία με ενοικιαζόμενα μηχανάκια, αυτοκίνητα και γουρούνες. Τα βενζινάδικα στο νησί λειτουργούν λίγο σαν καρτέλ, οπότε η τιμή είναι χοντρικά η ίδια σε όλα.

Ανακάλυψε την Μήλο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

milos-3

Αξιοθέατα

Η Πλάκα και το Κάστρο της είναι αρκετά όμορφο μέρος και αξίζει κανείς να κάνει μια επίσκεψη. Μάλιστα υπάρχει και μουσείο το οποίο φιλοξενεί αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου. Από την πίσω πλευρά της Πλάκας μπορεί να απολαύσει όμορφο ηλιοβασίλεμα. Στην Τρυπητή βρίσκεται αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο και αρκετά ερείπια. Εκεί κοντά βρίσκει κανείς και την αρχαία πόλη της Μήλου. Στην γύρω περιοχή βρέθηκε και το περίφημο άγαλμα. Στο Κλήμα, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω, υπάρχουν τα περίφημα πολύχρωμα Σύρματα που συναντά κανείς και στην Κίμωλο, πρόκειται για σπηλιές σκαμμένες στον βράχο όπου βάζουν οι ψαράδες τις βάρκες τους για να τις προφυλάξουν από τη θάλασσα.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Μήλου αποτελούν ξεχωριστό αξιοθέατο όπως οι Αρκούδες στην είσοδο του κόλπου του Αδάμαντα. Υπάρχει και Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα, ενώ επισκέψιμα είναι και τα παλιά Θειορυχεία πάνω από το Παλαιοχώρι, αρκεί κανείς να είναι προετοιμασμένος για τη μυρωδιά. Για φυσιοδίφες αξιοθέατο είναι και η Αχιβαδολίμνη όπου μπορεί κανείς να βρει διάφορα πτηνά.

milos-4

Παραλίες

Αρκετές από τις παραλίες της Μήλου είναι από μόνες τους αξιοθέατο. Υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα και καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, όταν φυσάει βοριάς μπορεί κανείς να κινηθεί στις νότιες που θα είναι ήρεμες. Οι παραλίες στον κόλπο του Αδάμαντα είναι σχετικά ρηχές και με άμμο. Οι δυτικές προσεγγίζονται από καραβάκι μόνο και έχουν ίσως τα πιο ωραία χρώματα.

Η παραλία στα Πολλώνια είναι οικογενειακή, αρμυρίκια, άμμος και σχετικά ρηχή. Στη διαδρομή Πολλώνια – Αδάμαντα συναντά κανείς αρχικά τον Παπάφραγκα. Πρόκειται για μικρή παραλία με σπηλιές. Φέτος (2012) καλοκαίρι ήταν κλειστή λόγω κατολισθήσεων. Δίπλα βρίσκεται η Φυλακωπή και η Πάχαινα, σε παρόμοιο στυλ. Πηγαίνοντας προς Πλάκα συναντά κανείς μία από τις πιο γνωστές παραλίες της Μήλου, το Σαρακήνικο. Τα άσπρα βράχια που περικλείουν τη στενή λωρίδα θάλασσας είναι το κάτι άλλο σαν τοπίο. Λόγω της πέτρας και της ζέστης που βγάζει, συνήθως δεν κάθεται κανείς πολλή ώρα. Από τις παραλίες γύρω από την Πλάκα αξίζει, πιστεύω, αυτή στο Κλήμα λόγω του χρώματος.

Στη δυτική πλευρά υπάρχει η έτερη γνωστή παραλία του νησιού, το περίφημο Κλέφτικο, όπου φτάνει κανείς μόνο με καραβάκι. Οι σπηλιές που προσφέρονται για ασφαλή διέλευση, η μικρή παραλία, τα πανέμορφα χρώματα και η όλη εμπειρία είναι μοναδική. Ατελείωτες βουτιές, αναψυκτικά που προσφέρονται μέσα στα πλαίσια της εκδρομής, φαγητό και όλη η μέρα μπορεί να εξελιχθεί στο κάτι άλλο. Μοναδικό αρνητικό η πολυκοσμία που μπορεί να χαλάσει τη μαγεία.

Στην ανατολική πλευρά ομολογώ ότι δεν έχω πάει. Καλά λόγια άκουσα για την παραλία Βούδια και τα Θειορυχεία. Στον κόλπο του Αδάμαντα αρκετός κόσμος κάνει μπάνιο στην παραλία Παπικινού, στην Αχιβαδολίμνη και στον Εμπουριό. Όλες αυτές οι παραλίες είναι αμμώδεις και σχετικά ρηχές, ενδείκνυνται για οικογένειες.

milos-5

Στη νότια πλευρά υπάρχουν προσβάσιμες με αυτοκίνητο παραλίες. Ξεχωρίζω το Τσιγκράδο και τη Φυριπλάκα σε μία διακλάδωση του δρόμου, το Παλαιοχώρι και την Αγία Κυριακή σε μία άλλη. Για το Τσιγκράδο απαιτείται κατάβαση με τη βοήθεια σκάλας και σχοινιών, παρόλο που η κατάσταση έχει βελτιωθεί από παλιότερα. Η Φυριπλάκα διαθέτει ξαπλώστρες και beach bar, ενώ το άσπρο χρώμα της άμμου είναι το κάτι άλλο. Το Παλιοχώρι έχει μια περίεργη ηφαιστειακή άμμο που καίει ιδιαίτερα. Στην Αγία Κυριακή βρίσκει κανείς beach bars και κάπως πιο νεανικό κόσμο.

Εκδρομές

Όπως έγραψα και πιο πάνω, για τις δυτικές, κυρίως, παραλίες χρειάζεται σκάφος. Στο λιμάνι υπάρχουν αρκετά σκάφη που κάνουν διάφορες διαδρομές γύρω από το νησί. Οι διαδρομές ποικίλουν όσον αφορά στη διάρκεια (ημερήσιες, μισή μέρα, μερικές ώρες), το είδος του σκάφους (τουριστικό, παραδοσιακό, καταμαράν) και τα μέρη που επισκέπτονται (γύρο του νησιού, ορισμένες παραλίες μόνο κτλ). Εκδρομές γίνονται και από άλλες παραλίες όπως πχ από Παλαιοχώρι. Οι τιμές ποικίλουν από 30-50 ευρώ, ανάλογα αν προσφέρεται γεύμα εν πλω. Μέσα στην τιμή συνήθως συμπεριλαμβάνονται αναψυκτικά και νερά.

Πρότασή μου είναι να μην πάρει κανείς τη διαδρομή γύρω από όλο το νησί, είναι αρκετά κουραστική και δεν προλαβαίνει να δει κανείς αρκετά τα μέρη. Καλύτερη εκδρομή, κατ’εμέ, είναι αυτή που φτάνει μέχρι Κλέφτικο. Από τις πιο όμορφες παραλίες της Μήλου, ίσως και των Κυκλάδων, είναι το Κλέφτικο που πραγματικά μαγεύει. Αν προβλέπεται και στάση στη Συκιά, ακόμη καλύτερα, καθώς και αυτή η παραλία είναι αρκετά όμορφη. Ατελείωτες βουτιές σε τιρκουάζ νερά, κολύμπι, φωτογραφίες και υπέροχες αναμνήσεις με συντροφεύουν από την εκδρομή αυτή.

milos-6

Από τα Πολλώνια μπορεί να πεταχτεί κανείς με την παντόφλα για ημερήσια εκδρομή στην Κίμωλο. Αν είναι κάποιος πολλές μέρες στο νησί πιστεύω ότι αξίζει μια αλλαγή. Εκδρομές γίνονται και στο κοντινό νησί, την Πολύαιγο. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να συνδυάσει Κίμωλο και Μήλο μοιράζοντας τον χρόνο των διακοπών του.

Πηγή: blogtravels.gr