Μήλος: Η όμορφη του Αιγαίου

June 14th, 2019 | by admin
Μήλος: Η όμορφη του Αιγαίου
Milos News
0

Θα κολυμπήσετε στις 70 παραλίες της, θα γνωρίσετε το μεγαλύτερο ορυχείο της Ευρώπης, θα απολαύσετε μακριές και ήσυχες καλοκαιρινές νύχτες σε ταβερνάκια και ήσυχα μπαρ. Οσο και να σιγοψιθυρίζεται τα τελευταία χρόνια ότι εδώ θα δώσει το νέο του στοίχημα ο ελληνικός τουρισμός πολυτελείας, υπάρχει ακόμα χρόνος να κάνετε διακοπές υψηλής ποιότητας σε πολύ καλές τιμές. 

Ξεκινήστε το πρωινό σας με πιταράκια και λαδένια (τα must εδέσματα για όλες τις ώρες) από το φούρνο της Αρτεμης ή το φούρνο του Ξυδού στον Αδάμαντα. Εάν πάλι είστε διατεθειμένοι να οδηγήσετε επί τούτου για να φτάσετε στον γαστρονομικό σας προορισμό, τότε αξίζει να δοκιμάσετε το φούρνο του Μουράτου, που βρίσκεται στο δρόμο από τον Αδάμαντα προς την Πλάκα. Για πλήρες πρωινό, δύο χώροι που θα λατρέψετε, για το οικογενειακό κλίμα, τα τοπικά προϊόντα και τα νόστιμα γλυκά τους, είναι ο Παλαιός (Τ/22870-23.490) στην Πλάκα και η Κιβωτός των Γεύσεων (Τ/22870-22.651) στα Πολλώνια.  

Ανοίξτε το χάρτη και διαλέξτε παραλία. Μπαίνετε στο ίντερνετ και κοιτάζετε από πού φυσάει ο αέρας ή, ακόμη καλύτερα, ρωτάτε τον πρώτο ντόπιο που θα συναντήσετε (κοιτάζει τις βάρκες, τα δέντρα, τα σύννεφα) και εκείνος σας συμβουλεύει: «Σήμερα θα πας στις ανατολικές, στις δυτικές κ.λπ.». Πάνω από 70 παραλίες έχει το νησί, μυστικές, φανερές, με άμμο, βράχια, βότσαλα, οργανωμένες, για παιδιά, ζευγάρια. Αν επιμένετε να τις δείτε όλες, τότε αρκεί να επιβιβαστείτε σε ένα «γυράδικο», όπως αποκαλούν τα σκάφη που κάνουν το γύρο του νησιού, στην προκυμαία του Αδάμαντα. Δεν μπορώ να κρύψω την προτίμησή μου για τη «Θαλασσίτρα» (Τ/6947-276.590). Το σκαρί σού κόβει την ανάσα, ο καπετάνιος είναι έμπειρος και το πλήρωμα εγγυάται το κέφι.

Ανακάλυψε την Μήλο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Ανακαλύψτε το ηφαίστειο. Υπάρχει και είναι ζωντανό. Οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν δυνητικά ενεργό. Η δύναμή του, όπως την αντιλαμβάνεται ο κοινός θνητός, κρύβεται στον Κάλαμο, ένα από τα παλιότερα ηφαιστειακά κέντρα της Μήλου. Οι ατμίδες, όπως ονομάζονται τα αέρια που βγαίνουν από το έδαφος, φτάνουν τους 100 βαθμούς Κελσίου. Για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία σχετικά με τη σημασία του ηφαιστείου και του ορυκτού πλούτου του νησιού ξεκινήστε από το Μεταλλευτικό Μουσείο και συνεχίστε επιλέγοντας μία από τις σηματοδοτημένες διαδρομές της πρωτοβουλίας Miloterranean. Αξίζει να γνωρίζετε ότι ένα σημαντικό μέρος του ντόπιου πληθυσμού εργάζεται στα ορυχεία, που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού. Μάλιστα, η Αγγεριά είναι το μεγαλύτερο ορυχείο μπεντονίτη στην Ευρώπη.  

Φωτογραφίστε το Κλήμα, τον πιο πολύχρωμο οικισμό ψαράδων στις Κυκλάδες. Οσες πόρτες, τόσα χρώματα. Λίγες βάρκες φυλάσσονται πια στα «σύρματα» (όπως ονομάζονταν οι χώροι φύλαξης), οι ψαράδες έχουν λιγοστέψει, όχι όμως και οι λάτρεις του ψαρέματος και της θάλασσας. Εδώ διατηρούν οι ντόπιοι -και οι λιγοστοί ξένοι που κατάφεραν να εισχωρήσουν σε αυτό το κλειστό κλαμπ ακινήτων του νησιού- τα καλοκαιρινά τους σπίτια για διακοπές πάνω στο κύμα. Εξίσου γοητευτικά και λιγότερο γνωστά είναι τα ψαροχώρια Σκινωπή, Αρετή και Φουρκοβόνι.

Δείτε τη δύση, που θα ζήλευε ακόμη και η Οία. Στην εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας στην Πλάκα βρίσκεται το απόλυτο spot για το ηλιοβασίλεμα, αλλά και στο μπαρ Ουτοπία, που είναι όμως για λίγους, γι’ αυτό καλά θα κάνετε να πιάσετε θέση από νωρίς. Η θέα είναι απέριττη, όπως ταιριάζει σε ένα κυκλαδονήσι: ο κόλπος, το ακρωτήρι Βάνι, η Αντίμηλος συνθέτουν ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Οσο το φως πέφτει, εσείς αναζητήστε το φάρο που βρίσκεται στα δύο νησάκια στην είσοδο του κόλπου, τις Ακραδιές: η πρώτη αναλαμπή σημαίνει την αρχή μιας όμορφης νύχτας. 

Πηγή: kathimerini.gr