Μήλος, το νησί που δεν σταματά να σε ξαφνιάζει!

July 5th, 2019 | by admin
Μήλος, το νησί που δεν σταματά να σε ξαφνιάζει!
Milos News
0

Για να γνωρίσει κανείς τη Μήλο 10 χρόνια δεν είναι αρκετά! Κάθε καλοκαίρι τις διακοπές τις περνούσα με το έτερον ήμισυ στη Μήλο συνήθως σε συνδυασμό με κάποιο άλλο νησί των Κυκλάδων. Μετά από την παράκληση πολλών φίλων να γράψω ένα αφιέρωμα για το αγαπημένο μου νησί σκέφτηκα πως ίσως ήρθε η στιγμή, χωρίς φυσικά να θεωρώ πως οι ομορφιές τις Μήλου μπορεί να εξαντληθούν μόνο μέσα από ένα αφιέρωμα. Η Μήλος είναι ένα νησί που δεν σταματά να σε ξαφνιάζει με τη φυσική ομορφιά και τους θησαυρούς της.

Στους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς της Μήλου ανήκουν και οι πολυδιαφημισμένες παραλίες της που όπως λέγεται ξεπερνούν τις 77. Προτιμήστε να τις επισκεφτείτε νωρίς το πρωί αφενός για να βρείτε εύκολα ομπρέλα και αφετέρου γιατί είναι απόλαυση χωρίς την πολυκοσμία του μεσημεριού! Από τις βόρειες παραλίες του νησιού οπωσδήποτε πρέπει να δείτε το διάσημο για τη σεληνιακή του όψη Σαρακήνικο. Μη οργανωμένη παραλία, διαθέτει καντίνα για νερό, καφέ ή σνακ. Αξίζει να περπατήσετε στα βράχια του Σαρακήνικου, να το φωτογραφίσετε και αν δεν έχει βοριαδάκι να κάνετε μπάνιο. Για τους τολμηρούς: εδώ θα κάνετε τις βουτιές της ζωής σας! Σε περίπτωση που πετύχετε μελτέμια το μπάνιο δεν πολύ-αξίζει στο Σαρακήνικο γιατί η θάλασσα είναι ανακατωμένη.

milos-2-sarakiniko
milos-3-sarakiniko

Μία από τις αγαπημένες μου παραλίες είναι ο Φυροπόταμος. Μικρή, αμμώδης παραλία και απίστευτα γραφική αφού είναι ένα μικρό κολπάκι που περιστοιχίζεται από χρωματιστά σύρματα [1] στην άκρη των οποίων βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά που το μεσημέρι λαμπυρίζουν! Το φετινό καλοκαίρι σχετικά οργανωμένη, διαθέτει μία καντίνα, μερικές ομπρέλες και… πουφ!

*[1]σύρματα είναι τα σπίτια των ψαράδων όπου αυτοί φυλούσαν τις βάρκες τους, σήμερα τα περισσότερα ενοικιάζονται για διαμονή σε τουρίστες.

milos-4-furopotamos

Ανακάλυψε την Μήλο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Άλλη επίσης πολύ όμορφη παραλία από τις βόρειες του νησιού είναι η Αλογόμαντρα. Η συγκεκριμένη παραλία έχει δύο τμήματα εξίσου ωραία για μπάνιο. Το δεξιό της τμήμα το διαμορφώνει μια σπηλιά η οποία δημιουργεί και «φυσική σκιά» ενώ το αριστερό είναι αμμώδης παραλία. Να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα γιατί κανένα τμήμα της Αλογόμαντρας δεν είναι οργανωμένο.

milos-5-alogomadra

Άλλες επιλογές για μπάνιο στο βόρειο μέρος του νησιού, εφόσον το επιτρέπουν τα μελτέμια, είναι ο Μύτακας, η Τουρκοθάλασσα, η Πάχαινα, ο Κάπρος και ο Παπάφραγκας για όσους τολμήσουν να κατεβούν με δική τους ευθύνη το σκαμμένο βράχο.

Ανατολικά της Μήλου αξίζει και η παραλία των Πολλωνίων. Όμορφη και ήσυχη παραλία παρότι είναι οργανωμένη. Ίσως οι περισσότεροι τρέχουν να δουν τις πιο «γνωστές» παραλίες του νησιού, όμως θεωρώ ότι αξίζει να την επισκεφθείτε και αυτή! Για όσους διαθέτουν υπομονή και κατάλληλο όχημα για δύσκολο χωματόδρομο στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού μπορούν να επιλέξουν την παραλία των Θειορυχείων. Εκεί θα κολυμπήσετε σε ένα βιομηχανικό σκηνικό τυπικού ορυχείου του παρελθόντος. Χαρακτηριστικές οι κόκκινες και καφέ αποχρώσεις της παραλίας.

milos-6-paralia_pollwniwn

Οι νότιες παραλίες της Μήλου είναι πιο δημοφιλείς και πιο ασφαλείς επιλογές καθώς μόνο οι νότιοι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα με τα κύματα στους κολυμβητές. Η Αγία Κυριακή, μία επίσης αγαπημένη αμμώδης παραλία με μικρά λευκά βότσαλα στα ρηχά της θάλασσας να αντανακλούν το φως του ήλιου. Καταγάλανα νερά που το πρωί μοιάζουν τα φέρουν διαμαντάκια στην επιφάνειά τους! Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια είναι μη οργανωμένη.

milos-7-agia_kuriaki

Συνεχίζω με τη Φυριπλάκα. Επίσης αμμώδης παραλία και οργανωμένη. Χαρακτηριστικό της ο τεράστιος βράχος στην άκρη της όπου όλοι πάνε να τον φωτογραφίσουν. Ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Δίπλα από τη Φυριπλάκα βρίσκεται και το περίφημο για τη δύσκολη κατάβασή του Τσιγκράδο.

milos-8-furiplaka

Επίσης ωραία και ιδιαίτερη παραλία το Παλιοχώρι. Εδώ είναι οργανωμένη επίσης η παραλία, με καφε-κόκκινα βράχια και χρωματιστά πετρώματα. Άλλη παραλία με εύκολη πρόσβαση και ίσως πιο οικογενειακή, με ταβέρνες είναι ο Προβατάς.

milos-9-palioxwri

Όπως θα διαπιστώσει κανείς είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις παραλίες στη Μήλο. Αρκετές δεν τις αναφέρω διότι θεωρώ πως είναι εύκολο να τις ανακαλύψετε όταν επισκεφθείτε το νησί. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε είναι ο γύρος του νησιού με σκάφος, είναι must. Με μια πρώτη βόλτα στον Αδάμαντα, το λιμάνι της Μήλου θα διαπιστώσετε πως οι επιλογές για εκδρομή με σκάφος είναι αναρίθμητες.
milos-10-thalassitra
milos-11-kleftiko2-1

Στη Μήλο θα δείτε από τα ωραιότερα ηλιοβασίλεματα της ζωής σας. Το κλασικό που κάνουν όλοι είναι η επίσκεψη στην Παναγία την Κορφιάτισσα στην Πλάκα, τη Χώρα της Μήλου όπου πραγματικά η θέα είναι μοναδική. Στην Πλάκα μπορεί κανείς να δει ηλιοβασίλεμα. Μπορείτε να ανεβείτε και στο Κάστρο της Χώρας όπου επίσης μαζεύεται πολύς κόσμος. Ωραίο ηλιοβασίλεμα θα απολαύσετε και στην Παναγία την Τουρλιανή στο Κλιματοβούνι που βρίσκεται πάνω από το Κλίμα. Στον οικισμό Κλίμα επίσης έχει πολύ ωραίο ηλιοβασίλεμα (προσοχή στα διερχόμενα πλοία που σηκώνουν κύμα!!!). Τέλος αξίζει να πάτε και στην Πλάθιενα που είναι οργανωμένη παραλία είτε για μπάνιο στα πράσινα νερά της είτε για ηλιοβασίλεμα.

milos-12-panagia_korfiatissa_plaka_milos

Για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού μπορούν να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μήλου όπου βρίσκεται το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου και θαυμάσια γλυπτά της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, το Μεταλλευτικό Μουσείο, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο που χρονολογείται κατά την Ελληνιστική περίοδο (3ος αι. π.Χ.), την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής και τις Κατακόμβες που χρονολογούνται την παλαιοχριστιανική περίοδο και στάθηκαν αφορμή για να χαρακτηριστεί η Μήλος «Ιερά νήσος».

Πηγή: ologramma.art