Οι παραλίες της Φολέγανδρου

May 8th, 2019 | by admin
Οι παραλίες της Φολέγανδρου
Folegandros News
0

Η Φολέγανδρος είναι το νησί του μέτρου. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη των δύο τελευταίων δεκαετιών επέτρεψε στο νησί να διατηρήσει στο ακέραιο το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του. Παράλληλα όμως αναπτύχθηκαν σύγχρονες υποδομές και οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες.

Ανακάλυψε την Φολέγανδρο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Διάφανα νερά, βυθοί με τη χαρακτηριστική πράσινη πέτρα της Φολεγάνδρου, ερημικές αμμουδιές κάτω από τη σκιά των αρμυρικιών, ταβέρνες με φρέσκο ψάρι πάνω στην άμμο. Στις παραλίες φτάνει κανείς με τουριστικά καραβάκια, αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Για τις πιο απομονωμένες αμμουδιές προτιμήστε το περπάτημα.
Η Φολέγανδρος είναι ιδανικός τόπος για πεζοπορία: τα μονοπάτια ανάμεσα στις ξερολιθιές περνούν από παλιούς μύλους, εγκαταλελειμμένες θεμωνιές, ερημικά ξωκλήσια και διασχίζουν όλο το νησί.

folegandros-2

Καραβοστάσης (Χοχλίδια)
folegandros-3hohlidia_9
Θέση: Η παραλία του λιμανιού, του Καραβοστάση, βρίσκεται μπροστά από τα σπίτια του οικισμού.
Οικογενειακή παραλία με σκιά από αρμυρίκια σε όλο το μήκος της. Υπάρχουν μπαρ, ταβέρνες και ξενοδοχεία κοντά στη θάλασσα.

folegandros-4-vardia_02
Κοντινές παραλίες: Βάρδια, δίπλα στο λιμάνι, με εύκολη πρόσβαση (λιθόκτιστα σκαλοπάτια).

Λατινάκι – Βιτσέντζου – Πουντάκι
folegandros-5-pountaki
Mικρές παραλίες που θα συναντήσετε ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από το λιμάνι προς το Λιβάδι.

Κάτεργο
folegandros6-katergo
Πρόσβαση: Με καραβάκια από τον Καραβοστάση ή με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά από το Λιβάδι (γύρω στα 30΄). Το μονοπάτι αυτό θέλει προσοχή.

Λιβάδι
folegandros-7-livadi
Πρόσβαση: Από τον Καραβοστάση.

Αγκάλη
folegandros8-agkali
Πρόσβαση: Υπάρχει οδική πρόσβαση με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο αλλά και με καραβάκι από τον Καραβοστάση. Οικογενειακή παραλία με ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
folegandros-9-galifos
Κοντινές παραλίες: Πολύ κοντά στην παραλία της Αγκάλης είναι η μικρή παραλία Φηρά (μονοπάτι, 10′) και ο Γαλίφος, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τον Άγιο Νικόλαο (10′). Στον Γαλίφο υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!!

Άγιος Νικόλαος
folegandros-agiosnikolaos10
Πρόσβαση: Με τα καραβάκια από την Αγκάλη και τον Καραβοστάση. Από τα μονοπάτια που ξεκινούν από την Αγκάλη (20′) είτε από την Άνω Μεριά (45′).

Λιβαδάκι
folegandros-11-livadaki
Πρόσβαση: Με τα καραβάκια από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη. Επίσης, με τα πόδια από την Άνω Μεριά (45′).

Αμπέλι
folegandros-11-ampeli
Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από την Άνω Μεριά αλλά και με καραβάκι.

Άγιος Γεώργιος
folegandros-13-ag-georgios
Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο (χωματόδρομος, 10′ από την Άνω Μεριά) ή με τα πόδια από τα μονοπάτια (περπάτημα από την Άνω Μεριά γύρω στα 45΄).

Σερφιώτικο
folegandros-13serfiotiko
Πρόσβαση: Με τα πόδια από την Άνω Μεριά (40′). Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

Βορεινά
folegandros-14vorina
Πρόσβαση: Με τα πόδια από το μονοπάτι (20′) που ξεκινάει από τους Μύλους. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους.

tips
*Από και προς Πειραιά και τα άλλα νησιά των Κυκλάδων
-Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες. Τα ταχύπλοα προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Σίφνο, Μήλο, Θήρα (Σαντορίνη), Αμοργό, Νάξο, Πάρο και Σύρο.
-Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο.Τα συμβατικά πλοία προσεγγίζουν επίσης τα νησιά: Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Σίκινο, Ίο, Θήρα, Πάρο και Νάξο.

* Μετακινήσεις πάνω στο νησί
Λεωφορεία συνδέουν το λιμάνι στον Καραβοστάσι με την Χώρα και την Άνω Μεριά. Υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση με τα πλοία, ανεξάρτητα από την ώρα άφιξη τους. Υπάρχει επίσης ταξί, αλλά και γραφεία που νοικιάζουν αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.

* Τουριστικά σκάφη – Θαλάσσιες μεταφορές
Καθημερινά από τον Καραβοστάση και την Αγκάλη ξεκινούν τουριστικά σκάφη για τις νότιες παραλίες του νησιού . Όταν ο καιρός είναι καλός οργανώνονται ολοήμερες εκδρομές με τον γύρο του νησιού.

Πηγή: traveltipsgr.blogspot.com