Πάσχα στη Φολέγανδρο: Όλα τα σπίτια ανοιχτά

April 28th, 2016 | by admin
Πάσχα στη Φολέγανδρο: Όλα τα σπίτια ανοιχτά
Folegandros News
0

Στη Φολέγανδρο το Πάσχα είναι μια γιορτή που μοιράζονται απλόχερα οι ντόπιοι με τους επισκέπτες του νησιού τους.

Όλα ξεκινούν από την Μεγάλη Παρασκευή. Για τις επόμενες πέντε ημέρες οι ντόπιοι ανοίγουν τα σπίτια τους σε όλο τον κόσμο: πρώτα για να μοιραστούν τους πένθιμους ήχους των εγκωμίων που συνοδεύουν την περιφορά του επιταφίου και στη συνέχεια την χαρά της Ανάστασης. Μέσα σε μια γενική ευδαιμονία, τραγούδια, ευχές, γλέντια και βεγγαλικά κάθε σπίτι του νησιού υποδέχεται την πομπή με την εικόνα της Παναγίας, με κρασί, ρακή, γλυκά και κεράσματα για όλον τον κόσμο που συνοδεύει την πομπή.

Για τις μετακινήσεις σας στη Φολέγανδρο επιλέξτε την RAC SA www.rentacar-folegandros.gr | 22860 41660 

Ανήμερα του Πάσχα, η εικόνα περνάει από τη Χώρα και τα στενά του Κάστρου όπου οι νέοι υποδέχονται την εικόνα με ομοβροντίες βεγγαλικών. Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα από την Άνω Μεριά και τις αγροικίες, ενώ την τρίτη κατευθύνεται στον Πετούση και στο Λιβάδι και καταλήγει στον Καραβοστάση όπου εκτός από τα σπίτια, ευλογούνται και τα καΐκια, οι βάρκες και όλα τα σκάφη που βρίσκονται στο λιμάνι. Το βράδυ επιστρέφει στο μοναστήρι της Παναγίας όπου παραμένει μέχρι το επόμενο Πάσχα.

img_folegandros
5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Φολέγανδρο
1. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στη Χώρα. Η πομπή ξεκινάει από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην κεντρική πλατεία των Ντουνάβηδων και αφού περάσει μέσα απ’ όλα τα καλντερίμια καταλήγει πάλι στην εκκλησία για προσκύνημα. Όσοι δεν ακολουθούν την πομπή ραίνουν με μύρο και κολόνια τον Επιτάφιο από τα μπαλκόνια τους, έχοντας αναμμένα τα θυμιατά τους.
2. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους στον Άγιο Νικόλαο για την αναστάσιμη λειτουργία. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και δεκάδες βεγγαλικά φωτίζουν τον ουρανό.
3. Βρεθείτε την Τρίτη του Πάσχα στον Καραβοστάση: η ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας μπαίνει σε όλες τις βάρκες για να ευλογήσει τους ψαράδες ενώ οι νοικοκυρές κερνούν ψαρομεζέδες.
4. Γευτείτε παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις όπως μελόπιτα με μυζήθρα που την φτιάχνουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου αλλά και καλασούνα, η πικάντικη πίτα με κρεμμύδια και σουρωτό τυρί.
5. Ζητήστε από κάποιον μεγαλύτερο να σας περιγράψει το έθιμο που ακολουθούσαν την Δευτέρα του Πάσχα μέχρι πριν μερικές δεκαετίες: νέοι και νέες έφτιαχναν κούνιες στο μεγάλο πλατάνι της πλατείας των Ντουνάβηδων και διασκέδαζαν απαγγέλοντας αυτοσχέδια στιχάκια σατυρικού και με υπονοούμενα ερωτικού περιεχομένου.

πηγή ArtTravel