Παράδοση Φολεγάνδρου

May 10th, 2019 | by admin
Παράδοση Φολεγάνδρου
Folegandros News
0

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθε Ιούλιο διοργανώνονται στο νησί οι Γιορτές της Φολεγάνδρου που περιλαμβάνουν συναυλίες πολλών ειδών μουσικής, παραστάσεις αλλά και διάφορες προβολές. Παράλληλα στο κτίριο του Δημοτικού σχολείου της Χώρας λαμβάνουν χώρα ολόκληρο το καλοκαίρι διάφορες εκθέσεις με θέματα που ενδιαφέρουν και ψυχαγωγούν το κοινό. Ο δήμος της Φολεγάνδρου εκτυπώνει και διανέμει κάθε καλοκαίρι το πρόγραμμα του φεστιβάλ στους επισκέπτες του νησιού. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που οργανώνονται με πολύ μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους του νησιού. Πραγματικά η συναυλία κρουστών οργάνων στο εσωτερικό του Κάστρου κάτω από την πανσέληνο αποτελεί μοναδική εμπειρία!

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

Η Φολέγανδρος είναι ένας τόπος με πολλά μυστικά, συνήθειες, παραδόσεις και έθιμα που ακολουθούνται έως και σήμερα από τους κατοίκους της.

ΠΑΣΧΑ

Το πιο ξεχωριστό από τα έθιμα του νησιού είναι οι «επισκέψεις» της Παναγίας τις μέρες του Πάσχα. Ξεκινώντας από την Κυριακή του Πάσχα, η βυζαντινή ασημοστόλιστη εικόνα της Παναγίας επισκέπτεται κάθε σπίτι της Φολεγάνδρου, με πρώτα εκείνα της Χώρας. Οι νοικοκύρηδες ανοίγουν τα σπίτια τους για να υποδεχτούν την εικόνα και κερνούν εκείνους που τη μεταφέρουν μελόπιτα και κρασί. Στη συνέχεια οι κάτοικοι συνοδεύουν την εικόνα με τα πόδια έως την Άνω Μεριά, στην οποία φτάνει τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Τρίτη η Παναγία φτάνει στον Καραβοστάσι που αποτελεί το λιμάνι της Φολεγάνδρου και ευλογεί τις βάρκες και τα καΐκια των ψαράδων του νησιού. Το βράδυ η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία όπου και παραμένει μέχρι και το επόμενο Πάσχα.

ΓΑΜΟΣ

Ιδιαίτεροι είναι οι γάμοι που τελούνται στο νησί της Φολεγάνδρου σύμφωνα με τις παραδόσεις του τόπου. Η νύφη και ο γαμπρός πηγαίνουν στη εκκλησία υπό τη συνοδεία βιολιών και λαούτων που παίζουν ντόπιοι οργανοπαίχτες. Μετά το τέλος του μυστηρίου οι γονείς του ζευγαριού κερνούν τους καλεσμένους παστέλι από ντόπιο μέλι.

Πηγή: greeklovers.gr