Παραδοσιακές συνταγές της Φολέγανδρου

January 25th, 2019 | by admin
Παραδοσιακές συνταγές της Φολέγανδρου
Folegandros News
0

Η Φολέγανδρος πάει κόντρα στο άγονο έδαφος με το οποίο την προίκισε τόσο γενναιόδωρα η μορφολογία των Κυκλάδων και δημιουργεί δεκάδες αλμυρά και γλυκά πιάτα που ξεχωρίζουν για την απλότητα των υλικών και το μεγαλείο των γεύσεων τους.

Ανακάλυψε την Φολέγανδρο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

* Ματσάτα: Τα παραδοσιακά, χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού. Παίρνουν το όνομά τους από τη μάτσα, τον πλάστη, δηλαδή με τον οποίο ανοίγεται η ζύμη σε λεπτό φύλλο και στη συνέχεια κόβεται με το χέρι σε μακριά και πλατιά ζυμαρικά. Συνοδεύονται ιδανικά με κοκκινιστό αρνάκι ή κόκορα αλλά και με σκέτη σάλτσα ντομάτας και άφθονο τριμμένο τυρί.
* Σουρωτό: Το πεντανόστιμο μαλακό, φρέσκο τυρί της Φολεγάνδρου που φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, σε μικρή παραγωγή αφού οι περισσότεροι το φτιάχνουν στο σπίτι τους. Μοιάζει με μυζήθρα και αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία τη φέτα στη χωριάτικη σαλάτα, ενώ με σουρωτό φτιάχνουν και μία από τις πιο διάσημες πίτες τους (εδώ τις λένε καλασούνες), τη σουρωτένια ή κρεμμυδένια, μια και στη γέμιση βάζουν και κρεμμύδια. Σημείωσε ότι στο νησί φτιάχνουν και άλλα τυριά, όπως ξεροτύρι γυλωμένο, μυζήθρα, μελίχλωρο, αθότυρο και λαδοτύρι.
* Καλασούνες: Όπως είπαμε στη Φολέγανδρο οι πίτες ονομάζονται καλασούνες. Φτιάχνονται με χειροποίητο, αφράτο φύλλο και ανάλογα με την εποχή γεμίζονται με υλικά που τις κάνουν ακαταμάχητες. Έτσι, δοκιμάζεις τη σουρωτένια με σουρωτό τυρί και κρεμμύδια, τη χορτένια με χόρτα και σταφίδες και την κολοκυθένια με κολοκύθα. Την περίοδο του Πάσχα φτιάχνουν και τις Πίτες -ανοιχτές, στρογγυλές πίτες με μυζήθρα που μοιάζουν με μεγάλα κρητικά λυχναράκια, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα μπουρεκάκια, τα τηγανιτά τυροπιτάκια.
* Καρπουζένια: Αν και πίτα, η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια (η τοπική ποικιλία καρπουζιού ονομάζεται αδιάγγουρο) αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της. Είναι η γλυκιά πρόταση της Φολεγάνδρου και γίνεται με σάρκα καρπουζιού, μέλι, αλεύρι και σουσάμι. Αναμφίβολα από τα πιο “ιδιαίτερα” κυκλαδίτικα γλυκά.

Πηγή: oliveagazine.gr