Πασχάλης Συρίγος: «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των Μικρών Κυκλαδονήσων».

May 16th, 2017 | by admin
Πασχάλης Συρίγος: «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των Μικρών Κυκλαδονήσων».
Uncategorized
0

untitled-2

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ

Στις 5 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, Ημερίδα με τη συνδιοργάνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.), με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των Μικρών Κυκλαδονήσων».

Για τη συμμετοχή τους είχαν σταλεί προσκλήσεις από τους συνδιοργανωτές και από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, αντίστοιχα στον περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, στους βουλευτές και πολιτευτές Κυκλάδων, σε όλους τους δημάρχους και σε όλους τους επαγγελματίες των Κυκλαδονήσων.

Από τους επισήμους παραβρέθηκαν:
ο Υπουργός Α.Α. & Τροφίμων κ. Γιάννης Τσιρώνης,
ο Γεν. Γραμ. του Υπ. Α.Α. & Τ. κ. Χαράλαμπος Κασίμης, ο προϊστάμενος της Ειδ. Υπηρεσίας Διαχ/σης ΠΑΑ κ. Νίκος Μανέτας, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Νικ. Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νήσων κ. Παναγ. Χατζηπέρος, ο πολιτευτής κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο πρώην αρχηγός Λ.Σ. κ. Ανδρέας Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων κ. Γιάννης Φραγκούλης.

Δεν προσήλθαν στην ημερίδα, αν και προσκεκλημένοι από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων).

 


 

Παραθέτουμε το πρόγραμμα της ημερίδας και τους παρουσιαστές:

-Χαιρετισμοί
Γιάννης Τσιρώνης,
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων

-Οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΠΑΑ 2014-2020 για τον αγροτικό τομέα
Νίκος Μανέτας, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020
-Η ανάπτυξη των συνεργασιών στα Μέτρα του ΠΑΑ 2014 – 2020

Μαρία Τσάρα, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ
CLLD/LEADER
Γιάννης Κοβάνης,
Στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ 2014-2020

-Συνοπτική παρουσίαση του ΕΠΑλΘ 2014-2020
Ευαγγελία Μηνά, Στέλεχος Μονάδας Α΄ Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας.


Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων MONO με 7 euro την ημέρα χωρίς πιστωτική κάρτα.

Τέθηκαν ερωτήσεις σε ελεύθερη συζήτηση και οι ενδιαφερόμενοι απεκόμισαν πληροφορίες για θέματα του ενδιαφέροντός τους.

Κρίνουμε ότι η ημερίδα ήταν επιτυχής και θα συμβάλλει θετικά στον επιδιωκόμενο στόχο, στον οποίο αναφέρεται επιγραμματικά ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ. κ. Πασχάλης Συρίγος στον χαιρετισμό του, απόσπασμα του οποίου παραθέτουμε στη συνέχεια: «… Η Ομοσπονδία μας έδρασε, εκτιμώντας ότι ο Πρωτογενής τομέας είναι ο πραγματικός μοχλός ανάπτυξης στη χώρα μας και κυρίως στα μικρά νησιά, οι κάτοικοι των οποίων θα μπορούν να επεκτείνουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και πέραν της περιορισμένης τουριστικής περιόδου, με αύξηση των θέσεων απασχόλησης και παραμονής στα νησιά τους.

Σκεφθήκαμε πως η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα θα είναι κίνητρο παραμονής, αλλά και επαναπατρισμού νησιωτών στον τόπο τους, καθώς πολλά νησάκια σταδιακά οδηγούνται στην ερήμωσή τους. Πιστέψαμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι ένας κατάλληλος φορέας για να κινητοποιήσει μια αναπτυξιακή διαδικασία με τη θέληση και δραστηριοποίηση των πολιτιστικών συλλόγων – μελών της».

Η Ομοσπονδία μας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την πραγματοποίηση του στόχου της, είναι πρόθυμη και έτοιμη να παρέχει ενημέρωση και συμβουλές προς τους ενδιαφερόμενους νέους ή παλιούς αγρότες.  Για όσους δεν το γνωρίζουν, θέλω να σας πληροφορήσω ότι το ΠΑΑ 2014-2020 χρηματοδοτεί την επένδυση στο 75%.