Πύργος Τήνου: Η κυρά-Σαρακοστή στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

February 12th, 2018 | by admin
Πύργος Τήνου: Η κυρά-Σαρακοστή στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Uncategorized
0

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου(ώρες 10:00-13:00), η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών Δημοτικού, ενώ θα επαναληφθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (ώρες 15:00-17:00), για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και ώρες 10:00 – 13:00, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  σας προσκαλεί να γνωρίσετε το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες μαθητών Δημοτικού, ενώ θα επαναληφθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου (ώρες 15:00-17:00), για οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής για μεμονωμένους επισκέπτες, απαραίτητη για σχολικές ομάδες.

Η Rac – Sa από το Μάρτιο θα δραστηριοποιηθεί στο Rent-A-Car στο νησί της Τήνου και προσδοκεί να προσφέρει στους πελάτες της τις καλύτερες υπηρεσίες. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στο:

 http://rentacar-tinos.gr/

Λίγα λόγια σχετικά με την κυρά-Σαρακοστή…

Η κυρά-Σαρακοστή είναι ένα ιδιότυπο ημερολόγιο φτιαγμένο από ζυμάρι που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής, και διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. 

Απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια η οποία προσεύχεται, δίχως στόμα επειδή νηστεύει και με επτά πόδια, όσα δηλαδή και οι εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. 

Όπως προβλέπεται από το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. 

Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο και άλλες φορές μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!

 

Πηγή: http://www.cycladesvoice.gr/