Πύργος Τήνου: Το μάρμαρο και η σμίλη

June 19th, 2019 | by admin
Πύργος Τήνου: Το μάρμαρο και η σμίλη
Tinos News
0

Μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, τέμπλα και άμβωνες στις εκκλησίες, θυρώματα και υπέρθυρα, κρήνες και επιτύμβια μνημεία, που έφτιαξαν με μεράκι και αξεπέραστη τεχνική ντόπιοι μαρμαρογλύπτες, στολίζουν κάθε γωνιά του Πύργου, ενός από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου.
pyrgos_01-399x600

Δείτε τις ομορφιές της Τήνου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.

pyrgos
Ο οικισμός, ο οποίος οφείλει την ονομασία του σε ένα βενετσιάνικο πύργο που αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα, γνώρισε οικονομική και καλλιτεχνική ακμή κατά το 18ο, το 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα χάρη στη ναυτιλία, το εμπόριο και, κυρίως, την αξιοποίηση των μαρμάρων της περιοχής.

pyrgos_04-399x600
pyrgos_03-399x600
pyrgos_07-399x600

Από τη σμίλη και το χρωστήρα των ξακουστών καλλιτεχνών του Πύργου (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Δημήτριος Φιλιππότης, ο Γιαννούλης Xαλεπάς και ο Nικηφόρος Λύτρας) προήλθαν έργα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας. 

Την προσοχή των επισκεπτών του Πύργου προσελκύουν η πλατεία με το υπεραιωνόβιο πλατάνι και την εντυπωσιακή βρύση του 1778, η οικία του σπουδαίου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938), το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Δημητρίου με την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση, καθώς και η μαρμάρινη στάση λεωφορείου, στην είσοδο του χωριού.
pyrgos_ag_dimitrios_01-600x399
pyrgos_xalepas_3-600x399
pyrgos_xalepas_5-600x399
pyrgos_stasi_leof_01-1-399x600

Στον Πύργο λειτουργεί Σχολή Kαλών Tεχνών για όσους επιθυμούν να μυηθούν στην καλλιτεχνική μαρμαροτεχνία και να συνεχίσουν τη θαυμαστή καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής.
scholi
schol-kefalia

Συνυφασμένο με την τοπική κοινωνία, την ιστορία και τον πολιτισμό της, είναι το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, που λειτουργεί με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και αποσκοπεί στη διάσωση και την προβολή της τέχνης του μαρμάρου.
mouseio-6-399x600
mouseio-7-399x600
Το Μουσείο παρουσιάζει με ολοκληρωμένο τρόπο την τεχνολογική διαδρομή του μαρμάρου, τα στάδια της μεταμόρφωσης του σκληρού κρυσταλλικού πετρώματος σε έργο τέχνης. Παράλληλα, αναδεικνύει το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Εκτίθενται ποικίλα έργα σε μάρμαρο (κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμησης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικός εξοπλισμός, αρχειακό υλικό, σχέδια παλαιών μαρμαρογλυπτών.

Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αναπαραστάσεις λατομείου και εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης αναβιώνει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαρογλύπτη.
mouseio-4-600x399
Πλούσιο εποπτικό υλικό και πρωτότυπα αντικείμενα καθιστούν δυνατή την ανάδειξη της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της μαρμαροτεχνίας, των προϊόντων της, της ιστορικής διαδρομής της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο, καθώς και της συμβολής των τηνιακών μαρμαράδων στην οικοδόμηση της Αθήνας και άλλων πόλεων κατά το 19ο αιώνα.

Η προβολή εκπαιδευτικών ταινιών αναφορικά με τη μαρμαρογλυπτική, τα εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, καθώς και οι επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου από ντόπιους τεχνίτες, δίνουν στους πολυπληθείς επισκέπτες του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαδικασία που μεσολαβεί ανάμεσα στην πρώτη ύλη και το ολοκληρωμένο έργο.

Πηγή: in.gr