Σίκινος: η αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων

March 29th, 2019 | by admin
Σίκινος: η αυθεντική ομορφιά των Κυκλάδων
Sikinos News
0

Σας έχει κουράσει ο πολύς κόσμος και οι κοσμικές διακοπές, αλλά δεν σας κάνει καρδιά να… αφήσετε τις αγαπημένες σας Κυκλάδες; Η Σίκινος δίνει την απάντηση, καθώς αντιστέκεται ακόμη στη μαζική εισβολή του τουρισμού διαφυλάττοντας τη φυσιογνωμία της από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και ενθαρρύνοντας τον εναλλακτικό τουρισμό (πολιτιστικό, περιπατητικό, επιστημονικό κ.ά.).

Aν επισκεφτείς την Σίκινο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Στο νότιο τμήμα των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, βρίσκεται η Σίκινος ( http://bit.ly/Lyt6P5 ), ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων με το μόνιμο πληθυσμό της να ανέρχεται σε λιγότερους από 300 κατοίκους και με τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια (το μικρό λιμάνι του νησιού), το Χωριό και το Κάστρο.

Για πολλά χρόνια, η Σίκινος ήταν ένα νησάκι της άγονης γραμμής κι έτσι κατόρθωσε να διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα της, μακριά από την υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα εντυπωσιάζει για τη φυσική ομορφιά της, την απλότητα, την ησυχία, τις προσιτές τιμές και τους φιλόξενους κατοίκους της, που συνεχίζουν αβίαστα τα έθιμα και τη φιλοξενία των προγόνων τους.

O κεντρικός δρόμος του νησιού έχει μήκος 8 χλμ., ξεκινάει από την Aλοπρόνοια και καταλήγει την Eπισκοπή. Ένας ακόμη δρόμος, λίγο πριν από το Kάστρο, δεξιά, οδηγεί στην παραλία του Aγίου Γεωργίου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της Σικίνου είναι τα 61 ξωκλήσια της. Υπάρχουν επίσης και έξι βυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες του 13ου και του 14ου αιώνα.

Αλοπρόνοια

Η Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) είναι το μικρό λιμάνι της Σικίνου. Μπορείτε να κολυμπήσετε στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι και να απολαύσετε καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, στις ταβέρνες του οικισμού. Εκεί θα βρείτε επίσης supermarket, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και μπαράκια για τη νυχτερινή σας έξοδο. Από την Αλοπρόνοια ξεκινάει το λεωφορείο για τη Χώρα και την Επισκοπή και το καΐκι για τις εκδρομές στις απομακρυσμένες παραλίες της Σικίνου.

Χωριό και Κάστρο

Το Χωριό και το Κάστρο είναι δυο πολύ όμορφοι οικισμοί που αποτελούν τη Χώρα της Σικίνου, με πέτρινα, ασβεστωμένα σπίτια και στενά γραφικά δρομάκια, 3,5 χλμ. περίπου από το λιμάνι.

Το Κάστρο, στα βόρεια, είναι χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι ένα παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, όπου σήμερα χτυπά η καρδιά του νησιού. Εδώ βρίσκεται η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα περισσότερα καφενεία. Περπατήστε στα δρομάκια του και στη γύρω περιοχή για να δείτε τα παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ο δρόμος που περνάει από τους τρεις ανεμόμυλους, καταλήγει στο μοναστήρι της Xρυσοπηγής, που βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή του λόφου, όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πειρατικών επιδρομών. Tο μοναστήρι ξεκίνησε να λειτουργεί το 1690 ως γυναικείο, μέχρι το 1834 οπόταν και διαλύθηκε. Tο 1978 αποφασίστηκε η αναστήλωσή του και το Πάσχα του 1979 γιορτάστηκε και πάλι η Zωοδόχος Πηγή.

Το Χωριό, στα νότια, από την άλλη πλευρά του κεντρικού δρόμου, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια. Δηλαδή ό,τι χαρακτηρίζει τις αυθεντικές Κυκλάδες.

sikinos2

Παραλίες

Η Σίκινος δεν έχει πολλές παραλίες, αλλά όλες είναι όμορφες και καθαρές. Η μεγαλύτερη είναι στην Αλοπρόνοια, στο λιμάνι του νησιού. Πιο βόρεια βρίσκεται το Διαλισκάρι και ο Άγιος Γεώργιος. Και οι τρεις είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο.

Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους και κάτω από απόκρημνα βράχια. Στις παραλίες όπου δεν πάει δρόμος, όπως ο Mάλτας, ο Άγιος Παντελεήμονας, ο Kαρράς ή Kαράς, τα Σαντοριναίικα και ο Aϊ-Γιάννης, μπορείτε να φτάσετε, είτε από τα μονοπάτια, είτε με το καΐκι. Γι’ αυτό και αυτές παραμένουν παρθένες και πανέμορφες.

Μονοπάτια

Για τον περιπατητή, η Σίκινος έχει φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της: απομεινάρια αρχαίων οικισμών, απόμακρες παραλίες, δυσπρόσιτες σπηλιές, διαδρομές που φθάνουν μέχρι το χείλος των πανύψηλων βράχων, περάσματα που χάνονται στην ενδοχώρα ανάμεσα σε μικρά φαράγγια, βυζαντινές εκκλησίες διάσπαρτες στη σικινιώτικη εξοχή καθώς και χλωρίδα και πανίδα που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000.

Η κοινοτική αρχή της Σικίνου προβάλλει ως μια από τις προτεραιότητές της την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Σικίνου και τη συντήρηση των μονοπατιών (www.sikinos.gr/Island/Map.aspx ) που διατρέχουν ολόκληρο το νησί.

Κάποιες τυπικές διαδρομές είναι, α) από το Κάστρο μέχρι την Αλοπρόνοια, παίρνοντας το παλιό καλντερίμι που συνέδεε τη Χώρα με την Αλοπρόνοια και β) Κάστρο – Μάλτα, από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, μέχρι τον προφήτη Ηλία (λιγότερο από 2 ώρες).

Τι να δείτε

Ο ναός της Επισκοπής είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο της Σικίνου. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας, περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών.

Επίσης, αξίζει να δείτε τη Μαύρη Σπηλιά, τη μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Τέλος, το φεστιβάλ «Γιορτές Σικίνου», διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κοινότητας Σικίνου και της Δημιουργικής Ομάδας Media dell’ Arte ( http://mediadellarte.gr/greek/feasts/giortes2012_gr.html ). Σκοπός του φεστιβάλ είναι δημιουργηθεί ένας θεσμός που προβάλλει τον τοπικό πολιτισμό και αξιοποιεί το δημιουργικό δυναμικό του νησιού.

Πηγή: clickatlife.gr