Σίκινος: Με αναλλοίωτο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα

June 26th, 2019 | by admin
Σίκινος: Με αναλλοίωτο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα
Sikinos News
0

Ανάμεσα σε Φολέγανδρο και Ίο, 8 ώρες μακριά από την πολύβουη ζωή του Πειραιά, η Σίκινος προτάσσει τις ομορφιές της και καλοσωρίζει τους επισκέπτες, έχοντας για όπλο την αυθεντικότητα της.

Το νησί διατηρεί τρεις οικισμούς, την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο, όλοι γραφικοί και με κρυμμένους θησαυρούς. Στην πρώτη, που αποτελεί το μικρό λιμάνι της Σικίνου, μπορείτε να κολυμπήσετε στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Λιβάδι, να κάνετε τον απογευματινό σας περίπατο, ή να πάρετε κάποιο από τα καΐκια με τελικό προορισμό τις απομακρυσμένες παραλίες.

Ανακάλυψε την Σίκινο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

sikinos1

Το Χωριό, από την άλλη, είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, πεζούλια, στενές ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές, ανθισμένα παρτέρια και σκαλάκια, ενώ το Κάστρο, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού, 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, είναι παλιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. 

Εκεί, χτυπάει η καρδιά του τόπου: η πλατεία, το δημαρχείο, το ιατρείο, τα μαγαζιά και τα καφενεία είναι το κέντρο της κοινωνικής ζωής του νησιού. Με μία περατζάδα, θα θαυμάσετε παλιά αρχοντικά, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο στην εκκλησία της Παντάνασσας και παμπάλαιες εικόνες, ζωγραφισμένες από το χέρι μεγάλων αγιογράφων των περασμένων αιώνων στο Βυζαντινό Μουσείο.

sikinos2

Αξίζει να δείτε

  • Την εκκλησία της Παντάνασσας, στο Κάστρο η οποία ιδρύθηκε το 1787.
  • Το παλιό ελαιοτριβείο με το λαογραφικό μουσείο στο Χωριό.
  • Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
  • Τους γραφικούς ανεμόμυλους που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Χώρας.
  • Την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν ο αρχαίος ναός του Πυθίου Απόλλωνα στην Επισκοπή.
  • Την επισκοπή, όπου συναντά κανείς το αρχαίο παρελθόν του νησιού με τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.
  • Τη Μαύρη Σπηλιά, που είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγαλύτερες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα.

sikinos3
sikinos4
Βουτιές στα βαθιά 
Οι παραλίες της Σικίνου βρίσκονται προφυλαγμένες μέσα σε ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες. Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο, ενώ για τις υπόλοιπες μπορείτε να πάτε είτε από τα μονοπάτια είτε με το καΐκι. Αν προτιμήσετε την τελευταία περίπτωση, επισκεφθείτε εκείνη του Αγίου Παντελεήμονα, τα Σαντοριναίικα, τον Άγιο Ιωάννη. 
sikinos5

Πηγή: reader.gr