Σίκινος: Πέτρα, θυμάρι και ρακόμελο

July 11th, 2019 | by admin
Σίκινος: Πέτρα, θυμάρι και ρακόμελο
Sikinos News
0

Ενα νησί-φυσικό αγχολυτικό, μια κρυφή αγκαλιά στο Αιγαίο, με όμορφα τοπία, ιδιαίτερη «αύρα» και μια χούφτα απλούς και φιλόξενους ανθρώπους. Θα σας γοητεύσει με την πανέμορφη Χώρα της, θα σας ξυπνήσει τις αισθήσεις με μυρωδιές από θυμάρι και αγριοβότανα στα ορεινά μονοπάτια και θα σας φτιάξει το κέφι τις καλοκαιρινές φεγγαρόλουστες βραδιές με ρακόμελο στις γραφικές κυκλαδίτικες γωνιές της.

Aν επισκεφτείς την Σίκινο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Από την εποχή των μύθων η Σίκινος εμφανίζεται ως καταφύγιο: πήρε το όνομά της από τον γιο μιας νύμφης Nαϊάδας και του βασιλιά της Λήμνου Θόα, που κατέφυγε στο νησί για να γλιτώσει από τις αγριεμένες γυναίκες της Λήμνου, που επαναστάτησαν και έσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού. Από τη σκοτεινή εποχή των μύθων και των ηρώων άλλαξαν πολλά στο Αιγαίο και τα μικρά νησάκια του κατοικήθηκαν, καλλιεργήθηκαν, κατακτήθηκαν και ελευθερώθηκαν.

Στη Σίκινο αυτό το καλοκαίρι ζήστε το με συντροφιά ενός βιβλίου από το “Σηματολόγιον”

Η Σίκινος, με προίκα τα βράχια της και τα λίγα δέντρα, αναπτύχθηκε τουριστικά. Ομως, σε αντίθεση με αρκετές γειτόνισσές της, έμεινε αυθεντική. Τίποτε δεν έχει αλλάξει την αίσθηση θαλπωρής που προσφέρει στους επισκέπτες. Καταφύγιο ήταν παλιά, καταφύγιο παραμένει και σήμερα, για όσους όμως αναζητούν την ομορφιά στην απλότητα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες παραξενεύονται στην αρχή με το παράξενο όνομα που διάλεξαν οι ντόπιοι για το λιμάνι τους, Αλοπρόνοια ή Ανω Πρόνοια, ωστόσο στη συνέχεια το βρίσκουν πολύ εύηχο, σχεδόν τραγουδιστό. Το πλοίο της γραμμής ρίχνει άγκυρα στη μικρή προβλήτα, δίπλα στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο για καΐκια, βάρκες και ιδιωτικά σκάφη.

Marconi, το in cafe της Σικίνου στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας
Προϊόντα εστίασης, cocktail, παγωτό, χυμοί, πίτσα και σφολιατοειδή.

Πίσω από το λιμάνι απλώνεται ο ομώνυμος οικισμός που έχει μικρά σπιτάκια, μερικά καφενεία και εστιατόρια και ελάχιστη άσφαλτο. Στην ουσία ο μόνος ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στη Χώρα, που είναι κτισμένη σε υψόμετρο 280 μέτρων. Τρεις παλιοί ανεμόμυλοι βρίσκονται στην άκρη του οικισμού.

Η Χώρα είναι μια ζωγραφιά, μια αυθεντική κυκλαδίτικη καλλιγραφία, που αποτελείται από δύο μικρές συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό. Το Κάστρο είναι ο παλιός οικισμός. Τα σπίτια του έχουν ηλικία εκατό και πλέον χρόνων, ωστόσο οι γέρικες πέτρες τους κάθε χρόνο βάφονται κάτασπρες με ασβέστη και οι αυλές τους μοσχοβολούν από καλοαναθρεμμένους βασιλικούς, γιασεμιά και γεράνια.

Chicinos shop, ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα σουβενίρ.

Στην κορυφή του λόφου, σύρριζα με τον γκρεμό, ορθώνεται το Κάστρο, η κυρίως γειτονιά της Χώρας, που χτίστηκε πίσω από τα μεσαιωνικά τείχη. Μια βόλτα στα σοκάκια της θα αποκαλύψει τις ομορφιές του οικισμού που έχει ξαναζήσει με το μεράκι Ελλήνων και ξένων που έχουν αναπαλαιώσει τα παλαιά σπίτια που κάποτε κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Ακριβώς στη μέση του οικισμού θα συναντήσετε την εκκλησία της Παντάνασσας, μια μεταβυζαντινή εκκλησία που ιδρύθηκε το 1787 και είναι η μητρόπολη του νησιού. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που, σύμφωνα με τον θρύλο, ήρθε μόνη της, χωρίς τη συνοδεία ανθρώπων, με μία βάρκα από την Κρήτη.

sikinos-2

Στο Κάστρο υπάρχει και μια πολύ νεότερη, αλλά σημαντική, λόγω «ποιητικής αδείας», εκκλησία. Πρόκειται για την εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, αφιερωμένη στη μνήμη του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. «Παρθένω Σικινίω Οδυσσέας Ελύτης ανέθηκε», θα διαβάσετε στην επιγραφή επάνω από την είσοδό της. Θεμελιώθηκε το 2001 σε έκταση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σικίνου και η ανέγερση έγινε με δαπάνες και φροντίδα της σύζυγου του ποιητή, Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Πηγή: topoikaitropoi.gr