Σίκινος, το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής σου βγαλμένο από τα 50s

June 28th, 2019 | by admin
Σίκινος, το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής σου βγαλμένο από τα 50s
Sikinos News
0

Τι να δεις & να κάνεις 

Οι οικισμοί. Φτάνεις στην Αλοπρόνοια, στο λιμάνι του νησιού που είναι μικρό και γραφικό, με εστιατόρια, σούπερ-μάρκετ και ενοικιαζόμενα δωμάτια και παίρνεις το λεωφορείο για τη Χώρα με τους δύο πανέμορφους οικισµούς το Kάστρο και το Xωριό. Πρώτο θα συναντήσεις το Κάστρο χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Ό,τι είναι να σου «συμβεί» στη Σίκινο, θα συμβεί εδώ. Στο Κάστρο βρίσκονται το δημαρχείο, το ιατρείο, τα παντοπωλεία, ο φούρνος και τα λίγα καφενεία, ταβέρνες, µπαράκια. Κάνε μια στάση στο ναό της Παντάνασσας στην πλατεία, που χτίστηκε το 1787, για να δεις το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Το απόγευμα πάρε το μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία της Παναγίας της Παντοχαράς, τάμα του Οδυσσέα Eλύτη, και στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής. (Βάλε σημάδι τη σημαία του Τσε Γκεβάρα που ανεμίζει πάνω από το σπίτι του Αντάρτη και συνεχίστε προς τα πάνω). Απέραντη θέα του Aιγαίου.

Ένα διάσελο χωρίζει το Κάστρο από το Χωριό. Εδώ δεν θα βρεις τίποτα πέρα από την απόλυτη ηρεμία και ομορφιά ενός από τους πιο καλοσυντηρημένους οικισμούς των Κυκλάδων.

Ανακάλυψε την Σίκινο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Επισκοπή. Το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού. Μοναδικής ομορφιάς ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος στα ερείπια ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου του 3ου μ.X. αιώνα ή κατ’ άλλους στα ερείπια του αρχαίου ναού του Πυθίου Aπόλλωνα. Κανείς δεν πρέπει να φύγει από το νησί αν δεν την επισκεφθεί.

Στη Σίκινο αυτό το καλοκαίρι ζήστε το με συντροφιά ενός βιβλίου από το “Σηματολόγιον”

Γιορτές Σικίνου. Το Δεκαπενταύγουστο, με προβολές, πανηγύρι και γλέντι με καλεσμένο όλο το νησί. Μετά το τραπέζι ξεκινούν τα όργανα με το μοναδικό βιολί του παπα-Θεόδωρου.

Πεζοπορικές διαδρομές: Κάστρο- Επισκοπή- Άγιος Παντελεήµονας-Αλοπρόνοια, δύσκολη αλλά αλησμόνητη πεζοπορική διαδρομή (περίπου 4 ώρες/13 χλµ.) που ξεκινάει από το Κάστρο περνάει από την Επισκοπή, συνεχίζει στο μονοπάτι για την Αγία Μαρίνα και καταλήγει στην παραλία Σαντορνέικα. Για την επιστροφή στην Αλοπρόνοια φρόντισε να έχεις κανονίσει καΐκι. Κάστρο-Μάλτας, το μονοπάτι ξεκινάει από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής πάνω από το Κάστρο, περνά κοντά από το ελικοδρόµιο και φτάνει στον προφήτη Ηλία, όπου αρχίζει η κατάβαση προς την παραλία του Μάλτα (6,5 χλµ., περίπου 2 ώρες). Αν συναντήσεις καμιά μεσογειακή φώκια μην τρομάξεις, συχνάζουν στη Σίκινο που είναι προστατευόμενος βιότοπος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000. 

Marconi, το in cafe της Σικίνου στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας
Προϊόντα εστίασης, cocktail, παγωτό, χυμοί, πίτσα και σφολιατοειδή.

Πού να κολυµπήσεις 

Αλοπρόνοια: Κολυμπάμε άφοβα στο λιμάνι, είτε στην αμμουδερή παραλία με τα ρηχά νερά, είτε στα βράχια πίσω από το μόλο, στα κρύα πεντακάθαρα νερά, προσέχοντας να βγούμε όταν έρχεται το πλοίο. Στην παραλία οργανώνονται το Δεκαπενταύγουστο τα Σικίνια με καρπουζομαχίες και άλλα παιχνίδια. Άλλες παραλίες του νησιού προσβάσιμες με αυτοκίνητο είναι: ∆ιαλισκάρι, Άγ. Γεώργιος (αμμουδερή παραλία η δεύτερη μεγάλη του νησιού με πρόσβαση από το δρόμο ή με τη βάρκα του Δημήτρη), Mάλτας και Σαντορνέικα, Αϊ-Γιάννης, Καράς, Τρία Πηγάδια, Κάτεργο. Όλες μικρές με πεντακάθαρα νερά και πρόσβαση µε καΐκι ή από μονοπάτια. 

Chicinos shop, ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα σουβενίρ.

Πηγή: athensvoice.gr