Σίκινος

December 18th, 2018 | by admin
Σίκινος
Sikinos News
0

Η Σίκινος βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και στη Φολέγανδρο. Είναι ένα από τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, με έκταση 41 τ.χλμ. και διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα.

Στο χείλος του  απόκρημνου γκρεμού, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού είναι κτισμένη η Χώρα. Η Χώρα αποτελείται από δύο συνοικίες, εξίσου όμορφες και γοητευτικές, το Κάστρο και το Χωριό. Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το λιμάνι της Σίκινου.

Το νησί το καλοκαίρι συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά με καθημερινά δρομολόγια με διαδρομή  8 ωρών. Το λιμάνι της Σικίνου, η Αλλοπρόνοια, ένα γραφικό ψαροχώρι απέχει 3,5 χλμ από την Χώρα. Όσοι επιθυμούν ήσυχες διακοπές, μακριά από τα κοσμικά και θορυβώδη μέρη, η Σίκινος αποτελεί ιδανικό προορισμό.

 

Η ιστορία του νησιού

Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομά προέρχεται από τον Σίκινο, γιο του βασιλιά Θόαντα της Λήμνου. Κατά την αρχαιότητα λεγόταν Οινόη, επειδή στο νησί ανθούσε η αμπελουργία και παρήγαγε εκλεκτό κρασί.
Τον 10ο π.Χ. αιώνα η Σίκινος κατοικήθηκε από τους Ίωνες ενώ τον 5ο π.Χ. αιώνα το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Αθηναίων.

Η Σίκινος ακολούθησε τη μοίρα των νησιών των Κυκλάδων γνωρίζοντας την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων.

Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπάχθηκε στο Δουκάτο της Νάξου.   

Το 1537 το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους ενώ το 1829 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Περιηγήσου στην Σίκινο με ασφάλεια, νοικιάζοντας ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.

 

Αξιοθέατα

Στην επίσης Σίκινο μπορείτε να δείτε:

την Εκκλησία της Παντάνασσας στο Κάστρο (συνοικία της Χώρας), η οποία ιδρύθηκε το 1787.

Το Παλιό Ελαιοτριβείο με το Λαογραφικό Μουσείο στο Χωριό (συνοικία της Χώρας).

Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα.

Τους γραφικούς ανεμόμυλους που βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της Χώρας.

Την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένη στο σημείο που βρίσκονταν ο αρχαίος ναός του Πυθίου Απόλλωνα στην Επισκοπή.

Την Επισκοπή, όπου συναντάει κανείς το αρχαίο παρελθόν του νησιού με τα ερείπια του ναού του Πυθίου Απόλλωνα τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Πηγή: e-kyklades.gr