Σίφνος: αυθεντική κυκλαδίτικη μαγεία

April 9th, 2019 | by admin
Σίφνος: αυθεντική κυκλαδίτικη μαγεία
Sifnos News
0

Θεωρούμενη από κάποιους ως το πιο αυθεντικό νησί των Κυκλάδων, με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από ξένα περιοδικά και ταξιδιωτικά Μέσα, με τα λευκά της σπίτια, τα αμέτρητα εκκλησάκια και τις πανέμορφες παραλίες της, η Σίφνος σίγουρα ξεχωρίζει ανάμεσα στις Κυκλάδες.

Με αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία, πλούσια ιστορία και πολλές ομορφιές, η Σίφνος, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο και συνδέεται ακτοπλοϊκά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με τον Πειραιά, τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Σέριφο, την Κύθνο, την Πάρο και τη Σύρο.

Η καρδιά της Σίφνου χτυπά στην πρωτεύουσά της, την Απολλωνία, κοντά στο κέντρο του νησιού. Μαζί με τους υπόλοιπους κεντρικούς οικισμούς, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός και γι’ αυτό προστατευόμενος οικισμός και αποτελεί διοικητικό κέντρο, ενώ εδώ υπάρχει ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή και εμπορική κίνηση. Στο κεντρικό γραφικό μονοπάτι της Απολλωνίας που οδηγεί προς Καταβατή (γνωστό και ως «στενό»), υπάρχουν ενδιαφέρουσες παλιές εκκλησίες, πολλά καταστήματα και κέντρα διασκέδασης.

Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας (πλατεία Ηρώων) στεγάζεται και το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου του Συνδέσμου Σιφνίων με εκθέματα κυρίως από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Σιφνιών τα παλαιότερα χρόνια, παραδοσιακές φορεσιές, σιφνέικα κεραμικά και παλιές εκδόσεις.

Δες τις ομορφιές της Σίφνου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.

 

Πέρα από την πρωτεύουσα

Ο Αρτεμώνας βρίσκεται ενάμισι χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Απολλωνίας και με τα πολυδαίδαλα σοκάκια του είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, με παλαιές εκκλησίες, παραδοσιακούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. Η αρχοντιά του Αρτεμώνα, αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας του χωριού πριν από ενάμιση περίπου αιώνα -λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με τη ναυτιλία- αντικατοπτρίζεται στα θαυμάσια νεοκλασικά του και στα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές κυρίως στο κεντρικό μονοπάτι του οικισμού. Η θέα από πολλά σημεία του χωριού είναι εκπληκτική, ενώ από την περιοχή των ανεμόμυλων (στα ανατολικά του οικισμού) γνωστή και ως «Μπέλα βίστα», μπορεί κανείς να θαυμάσει τον οικισμό του Κάστρου από ψηλά, το πέλαγος και πολλά άλλα Κυκλαδονήσια.

Αν θέλετε κάτι λιγότερο κοσμοπολίτικο, επισκεφτείτε το Άνω και Κάτω Πετάλι, δυτικά και ανατολικά της Απολλωνίας αντίστοιχα, με τα παραδοσιακά σπίτια και τις εκκλησίες, την Καταβατή και τον Άγιο Λουκά και φυσικά το γραφικό Κάστρο, που ήταν πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836 και αποτελεί τον πιο σημαντικό από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από το «κάστρο» που σχηματίζουν τα κτήρια του. Ο οικισμός έχει ελλειψοειδή μορφή, γιατί ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, έχει αμυντικό χαρακτήρα και διατηρεί αναλλοίωτη την οικοδομική οχυρωματική μεσαιωνική (ενετική) μορφή του. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου, οι αρχαίες κολώνες, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι, οι έξι «λότζιες» και τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημένα δάπεδα, καθιστούν το Κάστρο ένα ανοιχτό μουσείο.

Ανατολικά του Κάστρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων» πάνω στο βράχο με την απέραντη θέα στο πέλαγος, ενώ βορειότερα, το αρχαίο μονοπάτι οδηγεί στην Παναγιά την «Πουλάτη», χαρακτηρισμένο τοπίο «απείρου κάλλους» και ιδανικό μέρος για βουτιές από τα βράχια. Δυτικά του χωριού και κάτω από τους πρόποδες του λόφου του Κάστρου υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλα, με το όνομα Γιαλός ή Σεράλια.

sifnos-2

Οι Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, βρίσκονται 6,5 χιλ. από την Απολλωνία και είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός της Σίφνου, με μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού, με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους.

Τέλος, αξίζει να επισκεφτείτε τα Εξάμπελα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου, μόλις ένα χιλιόμετρο από την Απολλωνία, με τις Αράδες (σειρά από ανεμόμυλους) και τα νεοκλασικά αρχοντικά. Το χωριό αυτό αποτελεί γενέτειρα του Νικολάου Τσελεμεντέ, μεγάλου δάσκαλου της μαγειρικής και συγγραφέα του πρώτου βιβλίου με συνταγές μαγειρικής.

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη Σίφνο είναι μικρές και ο χρόνος πρόσβασης στο πιο μακρινό χωριό ή παραλία δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά.

Επίσης, αν σας αρέσει η πεζοπορία, θα βρείτε καταπληκτικές διαδρομές μέσα από μονοπάτια και παραδοσιακά σοκάκια που συνδέουν τα χωριά και τις παραλίες μεταξύ τους αλλά και με πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Πηγή: clickatlife.gr