Σίφνος. Βόλτες, βουτιές και ηλιοβασιλέματα

June 14th, 2019 | by admin
Σίφνος. Βόλτες, βουτιές και ηλιοβασιλέματα
Sifnos News
0

Η Σίφνος έχει σούπερ παραλίες. Έχει τέλειο φαγητό. Έχει φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα. Και έχει, παραδόξως αλλά και ευτυχώς, και πολύ πιο χαμηλό προφίλ από κάποιες γειτόνισσές της. Σαν βγεις στον πηγαιμό για τη Σίφνο της καρδιάς μας, αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψεις να κάνεις.

Να δεις τουλάχιστον ένα ηλιοβασίλεμα από το Κάστρο.

sifnos-2

Υπάρχει κόσμος που θα σου πει πως το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου –και μάλλον δεν θα έχει άδικο. Η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου είναι ένα Κάστρο όνομα και πράγμα, χαρακτηριστικό δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής, με τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του να ελίσσονται μέσα από τα τείχη. Η δε θέα στη θάλασσα από την πίσω πλευρά του χωριού είναι εκπληκτική, με ηλιοβασίλεμα ή χωρίς.

Να κάνεις μια βουτιά από τα βράχια της Χρυσοπηγής
sifnos-3

Ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη εικόνα της Σίφνου, το εκκλησάκι της Χρυσοπηγής στην άκρη του βράχου που μοιάζει σαν καράβι να πλέει στην θάλασσα, είναι και το αγαπημένο μας σημείο για βουτιές στα κρυστάλλινα νερά ακριβώς από κάτω. Όσοι δεν θυσιάζουν με τίποτα την ξάπλα στην παραλία, απλώνουν τις πετσέτες τους στην αμμουδιά του Αποκοφτού, ακριβώς δίπλα. 

Να αράξεις στη σκιά των αλμυρικιών στον Γλυφό
sifnos-4

Στρώνεις πετσέτα στη χρυσαφένια αμμουδιά του, χαζεύεις (ναι, και από εδώ) την Χρυσοπηγή, βουτάς στα διάφανα, κρυστάλλινα νερά του και… δεν μετράς τις ώρες να περνούν, αραχτός στη σκιά των φουντωτών αρμυρικιών του.

Ανακάλυψε την Σίφνο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Να χαζέψεις (με) την θέα από τον Αρτεμώνα

sifnos-5

Τα σοκάκια του οδηγούν τα βήματά μας ανάμεσα σε νεοκλασικά αρχοντικά με λουλουδιασμένες αυλές και πέτρινους φράχτες, μέχρι να καταλήξουν στον γιγάντιο ανεμόμυλο (τον μεγαλύτερο του νησιού) από τον οποίο η θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου είναι φαντασμαγορική. 

Να σε βρει η ανατολή του ήλιου στο «Στενό»
sifnos-6

Ένα είναι το «Στενό» −ναι, έτσι σκέτο: Το σοκάκι με τα μπαράκια στην πανέμορφη Χώρα της Σίφνου, την Απολλωνία, που ξενυχτά κάθε βράδυ μέχρι οι πρώτες ηλιαχτίδες να πάρουν τη σκυτάλη από τους φλάρους (τα παραδοσιακά «τρυπητά» κεραμεικά αγγεία που χρησιμοποιούνται ως φαναράκια) για να το φωτίσουν.

Να μετρήσεις 76 αρχαίους πύργους, στις διαδρομές σου ανά το νησί

Black Tower

Black Tower

Να ένας ακόμα τρόπος που η Σίφνος ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες Κυκλάδες: Διάσπαρτους στο νησί θα βρεις 76 αρχαίους πύργους, σε περισσότερο ή λιγότερο καλή κατάσταση, οι οποίοι χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα, και χρησίμευαν στην επικοινωνία μεταξύ των Ακροπόλεων. Ο πιο καλοδιατηρημένος από αυτούς είναι ο Άσπρος Πύργος, κοντά στην παραλία του Πλατύ Γιαλού.

Να περιμένεις να πέσει λίγο ο ήλιος για να περπατήσεις ένα μονοπάτι

sifnos-8-monopatia

Εκατό και βάλε χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών διατρέχουν απ’ άκρη σε άκρη το νησί, και καλύπτουν όλα τα γούστα και τους βαθμούς δυσκολίας με τους οποίους μπορεί να είσαι εξοικειωμένος. Μια από τις ωραιότερες –και ευκολότερες− διαδρομές είναι αυτή που συνδέει τις Καμάρες με την Απολλωνία, μετά από 2 περίπου ώρες πεζοπορίας (ή 5,7 χιλιόμετρα, αν προτιμάτε). Για μια… γρήγορη γεύση από μονοπάτι, ωραιότατη είναι και η μισάωρη περίπου διαδρομή (του ενάμισι χιλιομέτρου) που ξεκινά από τα Φυρόγια και καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, με τη μυκηναϊκή ακρόπολη.

Να βολτάρεις στο χωριό του Τσελεμεντέ
sifnos-9

Προτού γίνει βιβλίο, ο Νικόλας Τσελεμεντές ήταν ένας εκπληκτικός μάγειρας που γεννήθηκε και έζησε στα Εξάμπελα της Σίφνου. Ένα μόλις χιλιόμετρο έξω από την Απολλωνία, το χωριό δεν προσφέρεται μόνο για απογευματινές βόλτες στα δρομάκια του, αλλά και για sightseeing στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης που φιλοξενείται στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης και στον αρχαίο πύργο του 6ου π.Χ. αιώνα.

Πηγή: in2life.gr