Σίφνος, η Παναγία της Χρυσοπηγής

April 19th, 2019 | by admin
Σίφνος, η Παναγία της Χρυσοπηγής
Sifnos News
0

Η θαυματουργή Παναγία της Χρυσοπηγής

Σ΄ ένα τοπίο μαγευτικό, σ΄ ένα βραχώδες μικρό ακρωτήρι που χωρίζεται με την στεριά από ένα στενό θαλάσσιο κανάλι, βρίσκεται κτισμένη από το 1650 η Παναγία της Χρυσοπηγής. Το μοναστήρι, που είναι πλέον σήμερα ανενεργό, βρίσκεται στο δρόμο που πηγαίνει από Απολλωνία στον Πλατύ Γιαλό. Από την στάση του λεωφορείου  η Παναγία της Χρυσοπηγής απέχει λιγότερο από 10′ περπάτημα, αλλά ο δρόμος για τα αυτοκίνητα φτάνει μέχρι κάτω.

Aνακάλυψε την Σίφνο  με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Το μοναστήρι οικοδομήθηκε για να βρει στέγη η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής που βρέθηκε στην θάλασσα από ψαράδες και είναι θαυματουργή. Σήμερα στο εσωτερικό της Μονής φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου.

Η γιορτή της Πολιούχου και προστάτιδας του νησιού είναι την ημέρα της Αναλήψεως, δηλαδή ακριβώς 40 ημέρες μετά το Ορθόδοξο Πάσχα. Το πανηγύρι της Χρυσοπηγής έχει ιδιαίτερο τελετουργικό που περιλαμβάνει περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία. Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός προσκυνητών έρχεται στην Σίφνο, από την Αθήνα, την Μήλο και τα γειτονικά νησιά των Κυκλάδων, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις λατρείας που κορυφώνονται κατά την διάρκεια του εορτασμού της Παναγίας.

Επίσης για όσους αγαπούν την τέχνη της  φωτογραφίας, το κατάλευκο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, που για πολλούς είναι επίσης και το πιο γνωστό αξιοθέατο της Σίφνου, προβάλλει εντυπωσιακά σε ένα τοπίο αξεπέραστης σκηνοθετικής αξίας. Το Μοναστήρι βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο ο οποίος είναι αποκομμένος από την ξηρά μέσω ενός στενού καναλιού νερού. Ένα μικρό γεφυράκι ενώνει την στεριά με τον βράχο και επιτρέπει την πρόσβαση στο μοναστήρι.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα χρόνια των Κουρσάρων, στο μοναστήρι της Χρυσοπηγής ζούσαν καλόγριες οι οποίες έφυγαν κατά την διάρκεια μιας πειρατικής επιδρομής  στο νησί. Ωστόσο μια καλόγρια έμεινε πίσω στο χώρο του μοναστηριού και καταδιωκόμενη από τους πειρατές, παρακάλεσε την Παναγιά να την σώσει. Η Παναγία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα, χώρισε τον όρμο στα δύο και έριξε στην θάλασσα τους πειρατές. Στην Παναγία της Χρυσοπηγής αποδίδονται συνολικά παραπάνω από 35 θαύματα!

Δίπλα στην  Χρυσοπηγή υπάρχουν δύο παραλίες οι Σαούρες και το Αποκοφτό με καθαρά νερά και όμορφα χρώματα. Περπατώντας από το Αποκοφτό και ακολουθώντας ένα εύκολο παραθαλάσσιο μονοπάτι, μπορείτε  σε 5′ να φθάσετε σε δύο ακόμη παραλίες, τη Φασολού και το Φάρο.

Πηγή: sifnos-island.gr