Σίφνος, τυπικό κυκλαδίτικο νησί

June 28th, 2019 | by admin
Σίφνος, τυπικό κυκλαδίτικο νησί
Sifnos News
0

Μαγεία για εξερεύνηση
Έχει μια αφοπλιστική γοητεία τούτο το νησί. Σαν κάποιο χέρι να πήρε έναν τυπικά κυκλαδίτικο καμβά και με εκείνες τις λεπτεπίλεπτες, αλλά απολύτως σταθερές κινήσεις που «επιβάλλουν» οι αιώνες αγγειοπλαστικής παράδοσης να απέτρεψε κάθε τουριστική παραφωνία, προικίζοντάς το με απροσποίητη κομψότητα κι ένα χαλαρό, στα όρια του ζεν, χαρακτήρα. Θυμάμαι πως πρώτη μου αυθόρμητη σκέψη φτάνοντας στις Καμάρες, το λιμάνι της Σίφνου, ήταν να βουτήξω στην πανέμορφη παραλία και να μείνω για πάντα εκεί, ιδανικά μπροστά στον «Ίσαλο», με ένα κοκτέιλ πάνω στην άμμο. Σου τη μεταδίδει αυτήν τη χαλαρότητα το νησί, αλλά ταυτόχρονα σε φωνάζει να το εξερευνήσεις. Να εντοπίσεις όσο περισσότερους μπορείς από τους 76 πύργους-φρυκτωρίες του ή όλες εκείνες τις Παναγίες με τα περίεργα ονόματα, όπως η Παναγία τα Γουρνιά, η Παναγία Βουνό, η Παναγία Πουλάτη, να χωθείς στα ενδότερα του μεσαιωνικού Κάστρου και να ξαναδείς τη θάλασσα από το περιφερειακό του μονοπάτι βαδίζοντας σύρριζα στον γκρεμό, να επισκεφθείς τη μυκηναϊκή ακρόπολη Αγίου Ανδρέα, που βραβεύτηκε πέρυσι από τον οργανισμό Europa Nostra, στον ομώνυμο λόφο με τη μαγευτική θέα, να μη λυπηθείς τα χιλιόμετρα μέχρι το γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου στο βόρειο άκρο του νησιού, να «συλλάβεις» τον παραδοσιακό αγγειοπλάστη Αντώνη Ατσόνιο επί το έργον στο εργαστήρι του κοντά στο Βαθύ. Και στη συνέχεια να παραδοθείς άνευ όρων στα χωριά του που στολίζουν αντικριστές λοφοκορφές της ενδοχώρας. Την πρωτεύουσα Απολλωνία, τον Αρτεμώνα, τα Άνω και Κάτω Πετάλι, την Καταβατή, τον Άγιο Λουκά και τα Εξάμπελα – όλα φροντισμένα και πάλλευκα, έχουν εκκλησίες με γαλάζιους τρούλους στην καρδιά τους. 

sifnos-2

Aν επισκεφτείς την Σίφνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Αν τώρα με ρωτάτε σε ποιο απ’ όλα «ταξιδεύω» αυτήν την ώρα, θα σας έλεγα πως βρίσκομαι νοερά στο Στενό του Αρτεμώνα. Περιεργάζομαι τα εντυπωσιακά νεοκλασικά με τις μαρμάρινες σκάλες και τις φροντισμένες αυλές, δοκιμάζω τα καλύτερα σιφνέικα παραδοσιακά κουλουράκια , υπέροχα αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες και μαστίχα-υποβρύχιο. Όχι ότι η Απολλωνία δεν έχει τις χάρες της. Άλλωστε, το δικό της Στενό με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα είναι και η bar district του νησιού.

Παραλίες
Οι παραλίες δεν είναι το δυνατό σημείο της Σίφνου, ωστόσο μια χαρά βουτιές μπορείτε να κάνετε στις αμμουδιές των παραθαλάσσιων οικισμών της (Καμάρες, Βαθύ, Πλατύς Γιαλός). Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα βράχια μπροστά στο μοναστήρι της Παναγιάς­ της Χρυσοπηγής, που στολίζει το ομώνυμο ακρωτήρι, ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση σημειώστε το Αποκοφτό, με άμμο και αρμυρίκια, και τη μικρή παραλία Σαούρες με βότσαλα, ενώ εξίσου δημοφιλής είναι και ο Φάρος. Με εκδρομικό ιστιοπλοϊκό από τον Πλατύ Γιαλό επισκέπτεστε, μεταξύ άλλων, το νησάκι Κιτριανή αλλά και τις παραλίες Φυκιάδα και Βλυχάδα στη δυτική πλευρά του νησιού, που προστατεύεται σχεδόν ολόκληρη από το δίκτυο Natura 2000. 
sifnos-3
Πηγή: athinorama.gr