Σε ευχάριστο κλίμα η κοπή της Πίτας του ΟΣΥΜΙΚ

January 30th, 2018 | by admin
Σε ευχάριστο κλίμα η κοπή της Πίτας του ΟΣΥΜΙΚ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
0

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας στα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

img002Με την παρουσία τους τίμησαν: κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος Αντ/ρχης Νήσων, κ. Αλεξ. Αργουδέλης εκπρόσωπος του Δήμαρχου Πειραιά, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης Δήμαρχος Μήλου, κ. Φαρούπος Τάσος Δήμαρχος Αντιπάρου, κ. Σπύρος Σπυρίδων πρώην Περιφερειάρχης και νυν μέλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, κ. Δημ. Καρύδης Πολιτευτής Πειραιά, , κα Αικατ. Μονογιού πολιτευτής Κυκλάδων, κ. Ανδρέας Συρίγος Ναύαρχος Λ.Σ. ε.α., κ. Γεωργ. Μπενέτος πρώην Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Γιάννης Φραγκούλης Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής, κ. Γεώργιος Βοζίκης Δ/ντής Ένωσης Εφοπλιστών Μικρών Αποστάσεων, κ. Στέφανος Λέπουρας Πρόεδρος Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, κ. Γεωργ. Δρούζας Έφορος Πειραϊκού Συνδέσμου, κ. Σωτ. Κάκιας Προέδρος Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πειραιά, κ. Θεόδωρος Τσόντος Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών «Ομόνοια», κ. Ευαγγ. Μαυραγάνης μέλος της ΕΣΗΕΑ, κα Εύα Πάτρα εφημερίδας «Κοινωνική», κ. Γιάννης Κανατσέλης εφημερίδας «Η Φωνή των Πειραιωτών», κ. Γιάννης Χατζηγεωργίου καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι προσκεκλημένοι υπουργοί και βουλευτές δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω της ψηφοφορίας του πολυνομοσχέδιου στη Βουλή.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησαν οι πατέρες κ.κ. Βασίλειος Πόππης ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και Ιωάννης Αγγελιδάκης ως εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β΄.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Πασχάλης Συρίγος ο οποίας αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενος, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του λόγου του στη μεγάλη καμπάνια της Ομοσπονδίας η οποία εστιάζεται στην στροφή των κατοίκων των μικρών Κυκλαδονήσων με την εναλλακτική απασχόλησή τους στον «Πρωτογενή Τομέα».

Πιο κάτω παραθέτουμε απόσπασμα του λόγου γιατί επιθυμούμε με κάθε τρόπο και μέσω να ενημερώσουμε, να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. ……………………………………………………………………………………………………………………

Η ίδρυση της Ομοσπονδίας μας ήταν αναγκαία για τη συντήρηση και διάδοση της πολιτιστική κληρονομιάς του κάθε νησιού, και την προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων, ελλείψεων ή παραλείψεων που ταλαιπωρούν και κάνουν δύσκολη τη διαβίωση και παραμονή των κατοίκων στις γενέτειρές τους.

Ο εμφανής κίνδυνος της ερήμωσης των μικρών Κυκλαδονήσων, το δραματικό δημογραφικό πρόβλημα, οδήγησες στην ίδρυση της Ομοσπονδίας μας. Αυτή επετεύχθη το έτος 2008, όταν νησιωτικοί Σύλλογοι με έδρα την Αθήνα και τον Πειραιά συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν να ιδρύσουν την Ομοσπονδία μας με έδρα τον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, που αποτελεί τόπο διέλευσης και σύγκλισης των συμπατριωτών μας.

Η Ομοσπονδία μας εκτιμώντας , όπως ανάφερα, το δημογραφικό πρόβλημα να παίρνει διαστάσεις και τα μικρά νησιά μας να οδηγούνται σταθερά στην ερημοποίηση τους, σκέφθηκε και αποφάσισε, να μη παρατηρεί μοιρολατρικά την κρίση, αλλά να λάβει θέση, να μελετήσει και τελικά να αποφασίσει ότι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα μπορούσαν να κρατήσουν τους κατοίκους και κυρίως τους νέους, το μέλλον της βιωσιμότητας, στις νησιώτικες πατρίδες τους.

Διαπιστώσαμε ότι ο τουρισμός, ο περιορισμένος θερινός τουρισμός, δεν είναι επαρκής να ικανοποιήσει τις οικονομικές και βιοτικές ανάγκες των κατοίκων. Καταλήξαμε λοιπόν οτι η στροφή προς τον πρωτογενή τομέα θα αποτελούσε μοχλό για την ανάπτυξη των μικρών Κυκλαδονήσων .

Ξεκινώντας τον Μάρτιο του 2013, συνδιοργανώσαμε με το Επιμελητήριο με την βοήθεια του κ. Γιάννη Ρούσσου την πρώτη μας ημερίδα με τηλεδιάσκεψη, με έδρα το Επιμελητήριο των Κυκλάδων στη Σύρο και σύνδεση με όλα τα Κυκλαδονήσια που διαθέτουν Στα πρώτα βήματά μας είχαμε την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδη και με την προσωπική αρωγή του Προέδρου κ. Λεωνίδα Δημητριάδη – Ευγενίδη συνδιοργανώσαμε στις 16 Μαΐου 2016 ημερίδα με θέμα «Ο Πρωτογενής τομέας πυλώνας ανάπτυξης της βιώσιμης οικονομίας των μικρών νησιών» στην οποία παραβρέθηκε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου.

Στην ημερίδα αυτή συστήθηκε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από επιστημονικούς συμβούλους αρμόδιους στην οργάνωση και στις απαιτήσεις της επίτευξης του στόχου μας. Η Ομάδα Εργασίες επισκέφτηκε ορισμένα μικρά νησιά και εκπόνησε μελέτη σχετική με τη δυνατότητα των νησιών να ανταποκριθούν στην εφαρμογή του προγράμματος.

Στις 5 Μαΐου 2017 συνδιοργανώσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ημερίδα με θέμα «Ο Πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης των μικρών Κυκλαδονήσων» με την προσωπική συνεργασία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη και του Γεν. Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κασίμη. Στην ημερίδα αυτή εξετάσαμε την δυνατότητα εφαρμογής στα νησιά μας των επενδυτικών προτεραιοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στον αγροτικό τομέα.

Σε πρόταση μας, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης αποδέχτηκε να επιλεχτούν 2 νησιά για πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος και συγκεκριμένα στη Γεωργία, Κτηνοτροφία και Μελισσοκομία με απώτερο στόχο τα νησιά αυτά να έχουν απασχόληση 365 ημέρες τον χρόνο και να ξεπεραστεί η περιορισμένη απασχόληση της καλοκαιρινής περιόδου.. Πιστεύουμε ότι η στροφή προς τον Πρωτογενή τομέα θα αποτελέσει μοχλό στην ανάπτυξη των μικρών Κυκλαδονήσων.

……………………………………………………………………………………………………..

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγω ο Δήμαρχος Μήλου κ. Γ. Δαμουλάκης ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της προσπάθειά και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την εφαρμογή του προγράμματος πιλοτικά στο νησί του.

Επίσης ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο Δήμαρχος της Αντιπάρου κ. Τάσος Φαρούπος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Σερίφου τα οποία τα είπαν, με τη συνοδεία βιολιού και λαούτου, οι Σερίφιοι Κώστας Δρογώσης και Χρήστος Ρώτας, αντίστοιχα.

img001