Σιφνέικα προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας

July 12th, 2019 | by admin
Σιφνέικα προϊόντα που αξίζουν την προσοχή μας
Sifnos News
0

Η Σίφνος θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα εκλεπτυσμένο Κυκλαδονήσι. Προσεγμένη σε όλα της, αποφεύγει τις χτυπητές στο μάτι ταμπέλες με κακοφωτογραφημένα φαγητά, βάζει τους σκουπιδοντενεκέδες της σε λευκά κουβούκλια για να μην φαίνεται η ασχήμια τους, προσέχει τα σπίτια της να είναι φρεσκοασβεστωμένα και οι δρόμοι της χωρίς λακούβες. Το φαγητό της? Αχ το φαγητό της! Οι καππαροσαλάτες και οι ρεβυθοκεφτέδες της σου παίρνουν το μυαλό, το μαστέλο -κατσικάκι στην γάστρα με τον άνηθο- και οι χυλωμένες ρεβυθάδες της σε εθίζουν και σε κάνουν να ονειρεύεσαι όλο τον χειμώνα το πρώτο ΣΚ κάπου εκεί στον Απρίλιο που θα βγει ο ζεστός ήλιος και θα πάρεις το πρώτο πλοίο για να επισκεφτείς το νησί.

Aν επισκεφτείς την Σίφνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Επισκέφτηκα το νησί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, την καλύτερη εποχή του χρόνου θεωρώ αφού τα μελτέμια έχουν γλυκάνει, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν επιστρέψει στις πόλεις τους και τα πάντα λειτουργούν στην πρώτη ταχύτητα, ήρεμα και όμορφα. Επιπλέον, κάθε χρόνο στο νησί -τα τελευταία δέκα χρόνια – γίνεται μια μεγάλη γιορτή, μια προσπάθεια προώθησης της κυκλαδικής γαστρονομίας, με το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νίκος Τσελεμεντές” το οποίο είχα την χαρά να παρακολουθήσω. 

Μετά από τρεις μέρες ατελείωτου φαγοποτίου, δοκιμών και συζητήσεων, αποχαιρέτησα τη Σίφνο με μία επιπλέον βαλίτσα γεμάτη τοπικά προϊόντα, γνώσεις και εμπειρίες και μοιράζομαι μαζί σας  προϊόντα τα οποία αξίζουν την αμέριστη προσοχή μας. Εις το επανειδήν!

Μανούρα Σίφνου (γυλωμένη)

sifnos-manoura

Ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει χαρακτηρίσει τη μανούρα ως “ένα από τα μεγαλειωδέστερα τυριά της Ελλάδας” και δεν θα μπορούσα να μην συμφωνώ. Ένα μαλακό τυρί λευκού χρώματος από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα με ξεχωριστό άρωμα και πορφυρό χρώμα στο εξωτερικό της, αφού είναι βουτηγμένη στο κρασί και στη συνέχεια στη γύλη (την οινολάσπη, τα κατακάθια του κρασιού). Αφού γυλωθεί, μπαίνει στο κιούπι και κάθεται εκεί υπομονετικά να ωριμάσει. Στο κιούπι τα αρώματα της οινολάσπης διεισδύουν στη μάζα του τυριού και τη κάνουν πεντανόστιμη.

Κάππαρη, χλωρή & ξερή

sifnos-kappari-xeri
Στη Σίφνο μπορεί να δεις θάμνους κάππαρης, στα πιο απίθανα σημεία: ξεφυτρώνουν μέσα από τοίχους, πρωταγωνιστούν και επιβάλλουν την παρουσία τους στο κέντρο των αυλών, καμαρώνει σε παραλίες και πάνω στους γυμνούς λόφους. Η τοπική κουζίνα, αγαπά πολύ το “ρόδο της Μεσογείου” και χρησιμοποιεί τον καρπό της παντού: σε καππαροσαλάτες, στην χωριάτικη, στην φάβα, στη μελιτζανοσαλάτα, δίπλα στο ψάρι και μέσα σε ξυδάτες σάλτσες.

Κεραμικά: παράδοση από την 5η χιλιετίας π.Χ.

sifnos-stonware
Σε όλο το νησί μπορείτε να βρείτε τα μαγαζάκια και τα εργαστήρια των κεραμιστών και να αγοράσετε από παραδοσιακές γάστρες για την ρεβυθάδα και το μαστέλο, μέχρι σκεύη για την κουζίνα και διακοσμητικά για το σπίτι.

Ρεβύθια Σίφνου

sifnos-revithia
Η Σίφνος είναι πασίγνωστη για τις ρεβυθάδες της. Τα νοικοκυριά ψήνουν κάθε Κυριακή την ρεβυθάδα στον ξυλόφουρνο και την σερβίρουν στο οικογενειακό τραπέζι, παράδοση που ακολουθούν και όλα τα εστιατόρια της Σίφνου. Τα παλιά χρόνια στο νησί υπήρχαν τεράστιες παραγωγές ρεβυθιού αφού το κλίμα ευνοεί την ξερή καλλιέργεια τους και ο τοπικός σπόρος της Σίφνου, δίνει ένα ρεβύθι μικρό, με λεπτό περίβλημα και πολύ γλυκιά γεύση.

Μελόπιτα

Το τοπικό παραδοσιακό γλυκό του νησιού, είναι ιδανικό για του επισκέπτες της άνοιξης και του Πάσχα, αφού το γάλα υπάρχει σε πληθώρα και φτιάχνονται τα φρέσκα τυριά όπως η φρέσκια μηζύθρα που μπαίνει στην μελόπιτα.  Είναι ένα απλό γλυκό ταψιού με λίγα υλικά (μηζύθρα, μέλι, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά), γυμνό από φύλλο σε αντίθεση με την μελόπιτα της Μυκόνου και μπορεί να γίνει πολύ αρωματικό αν το μέλι είναι καλό και μυρωδάτο. 

Πηγή: madameginger.com