Στην Αγάπη της Τήνου

February 20th, 2019 | by admin
Στην Αγάπη της Τήνου
Tinos News
0
Το χωριό Αγάπη της Τήνου: “To πέρασμα στην Αγάπη…”

Η Αγάπη (ή το Αγάπι) είναι από τα πιο παλιά χωριά της Τήνου. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν “Πέρασμα”, αφού περνούσε από το χωριό ο δρόμος που οδηγούσε στην τότε πρωτεύουσα του νησιού. Ο ενοριακός ναός της Παναγίας μετονομάστηκε τον 18ο αιώνα σε ναό του Αγίου Αγαπητού και έδωσε το όνομα στο χωριό.

Η αρχιτεκτονική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: τα σπίτια που διατηρούν τα παραδοσιακά στοιχεία, τα δαιδαλώδη σοκάκια με τις χαρακτηριστικές καμάρες, οι φυσικές πηγές, το πηγάδι με το πλυσταριό, διαμορφώνουν έναν γραφικό οικισμό, αντιπροσωπευτικό της αισθητικής του νησιού.

Ανακάλυψε την Τήνο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Από την Αγάπη ξεκινάει η κοιλάδα που καταλήγει στην πεδιάδα της Κώμης και τη διατρέχει ρυάκι που υπήρξε από τα πιο μεγάλα ποτάμια του νησιού. Περπατήστε στην περιοχή Γρίζα, όπου τα τρεχούμενα νερά, το πράσινο και οι περιστεριώνες δημιουργούν μοναδικό φυσικό τοπίο.

Κοντά στο χωριό (Βόρεια, στα 4 χλμ) βρίσκεται το προσκύνημα της Παναγίας της Βουρνιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση ψαράδες από το Σκλαβοχωριό, βρήκαν την εικόνα της, στις 8 Σεπτεμβρίου 1670, ημέρα γιορτής της εκκλησίας.

Πρόσβαση
Το χωριό απέχει 14χλμ από τη Χώρα. Ακολουθείτε το νέο οδικό δίκτυο Τήνου-Πανόρμου (ξεκινώντας από τη Λεωφόρο Τριποτάμου) και περνώντας την Κώμη στρίβετε δεξιά προς Αγάπη.

Πηγή: tinosecret.gr