Στην Αρχοντιά της Σίφνου

September 27th, 2019 | by admin
Στην Αρχοντιά της Σίφνου
Sifnos News
0

Η Σίφνος είναι από τα πιο πλούσια κυκλαδίτικα νησιά σε λαϊκή παράδοση, ιστορία, χρώμα, γραφικότητα αλλά και τοπικές γεύσεις και είναι ιδανική για όσους εκτός από τις χρυσές αμμουδιές θέλουν να δουν τα παραδοσιακά χωριά με το λευκό να πρωταγωνιστεί, τα ανθισμένα παρτέρια, τους ανεμόμυλους και τους γαλάζιους τρούλους των εκκλησιών που δημιουργούν την τέλεια κυκλαδίτικη σκηνογραφία για το καλοκαίρι μας.

sifnos-5

Εκτός από τη γραφική Απολλωνία, τον πιο κοσμικό οικισμό, όπου βρήκαμε εστιατόρια και μπαράκια, μαγαζιά και φυσικά το διάσημο κουρείο του Κώστα Σημίτη, πήγαμε στο Κάστρο, την παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς που διατηρεί αναλλοίωτη την οχυρωματική μεσαιωνική οικοδομική μορφή του. Και το ωραίο είναι ότι το σιφνέικο καλοκαίρι είναι γεμάτο από πολιτιστικές εκδηλώσεις σε πολυχώρους τέχνης σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Δες τις ομορφιές της Σίφνου με ένα αυτοκίνητο Rac S.A.

sifnos-8

sifnos-11

sifnos-12

Τι είδαμε

Το Κάστρο 

Από τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου, τις τοιχοδομές με τις αρχαίες κολόνες και τις ρωμαϊκές σαρκοφάγους που συναντήσαμε στα σοκάκια μέχρι τις έξι «λότζιες» ( στοές) και τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα περίτεχνα δάπεδα, η ιστορία περνάει από μπροστά μας.

Την Ακρόπολη Αγίου Ανδρέα 

Πρόκειται για έναν οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο σε μεγάλη έκταση στο πλάτωμα του λόφου του Άγιου Ανδρέα. Εκεί είδαμε το μεγαλοπρεπές μυκηναϊκό τείχος ενώ επισκεφτήκαμε και το μουσείο που λειτουργεί.

Τον αρχαίο Τύμβο «Σωρούδι»

Εντυπωσιαστήκαμε από αυτή τη μεγάλη κατασκευή, πιθανώς μυκηναϊκό θολωτό τάφο, που κυριαρχεί στο χώρο της Πούντας, έχει θέα τη θάλασσα και είναι ορατό από πολλά σημεία της περιοχής με άμεση οπτική επαφή και με τη μυκηναϊκή ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάστρου 

Στην επίσκεψη μας στο μουσείο είδαμε ευρήματα από διάφορες ανασκαφές του νησιού. Γλυπτά από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, νομίσματα και αγγεία από τη γεωμετρική μέχρι και την ελληνιστική εποχή.

Το Λαογραφικό Μουσείο Απολλωνίας

Στην κεντρική πλατεία συναντήσαμε το μουσείο του Συνδέσμου Σιφνίων όπου βρήκαμε εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού.

Τη Χρυσοπηγή 

sifnos-6

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής ( 1650 ), πολιούχου της Σίφνου, κοσμεί το ομώνυμο ακρωτήρι, σημείο που αγαπούν οι κολυμβητές.

Το Μοναστήρι των Φυρογείων

Πρόκειται για ένα αναστυλωμένο μοναστήρι του 16ου αι. στο χωριό Καταβατή όπου λειτουργεί μικρό μουσείο νεότερης κεραμικής.

Τον Άσπρο Πύργο

sifnos-7

Κοντά στην παραλία του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται ένας από τους καλύτερα διατηρημένους 76 αρχαίους πύργους-φρυκτωρίες του νησιού.

sifnos-13

Πηγή: zougla.gr