Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος

February 29th, 2016 | by admin
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
0

Αυτό δείχνει ότι τα χρόνια της κρίσης το εισόδημα των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπέστη μεγάλη μείωση που ανέρχεται στο διπλάσιο  από τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της έρευνας που  διενεργήθηκε από τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων, Απομακρυσμένων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου, Γιώργος Αλεξάκης.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, στα “Χανιώτικα Νέα”, ο οποίος έχει κάνει μία έκθεση με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της CRPM που θα την παρουσιάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα «την άνοιξη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στα μέλη της Ε.Ε. και τις Περιφέρειες της, όπου θα ληφθούν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι χώρες (και οι Περιφέρειες) που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα λάβουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους, στα πλαίσια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής.
Οι Ελληνικές Περιφέρειες
Οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες εμφανίζουν μείωση των περιφερειακών ΑΕΠ τους.
Πιο συγκεκριμένα:
• Η Περιφέρεια Κρήτης με προηγούμενο ποσοστό περιφερειακού ΑΕΠ 83 ως προς το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, τώρα εμφανίζει περιφερειακό ΑΕΠ μειωμένο κατά 20 μονάδες, στο 63 και αλλάζει κατηγορία από τη μεσαία (transition) στη χαμηλή (LDR).
• 5 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) διατηρούνται – παραμένουν στη χαμηλή κατηγορία (LDR).
• 6 Περιφέρειες (Δ. Μακεδονία, Ιόνιων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτης) “κατεβαίνουν” κατηγορία από την μεσαία της “μετάβασης” στη χαμηλή (LDR).
• Η Αττική χάνει εισόδημα αλλά παραμένει στην υψηλή κατηγορία (MDR) και ως η μοναδική ελληνική Περιφέρεια σε αυτή την (υψηλή) κατηγορία.
• Το Νότιο Αιγαίο χάνει 35 μονάδες (η μεγαλύτερη μείωση Περιφερειακού ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη) και “κατεβαίνει” κατηγορία από την υψηλή στη μεσαία.
• Τη μικρότερη μείωση (-9 μονάδες) στην Ελλάδα εμφανίζει το ΑΕΠ της Δ. Ελλάδας που ήταν και παραμένει από τα χαμηλότερα της Ελλάδας.
• Η πιο “πλούσια” Περιφέρεια παραμένει η Αττική με σκορ 102 (ήταν 120), ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 77 μονάδες (με μεγάλη μείωση: ήταν 112), ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 64.
• Η πιο “φτωχή” ελληνική Περιφέρεια είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 53 μονάδες και ακολουθούν η Ήπειρος με 54 μονάδες και η Θεσσαλία με 55 μονάδες.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Οι μεγαλύτερες μειώσεις Περιφερειακού ΑΕΠ σημειώθηκαν στις Περιφέρειες :
4 Μαδέρα (PT): -29 μονάδες πτώση 2 κατηγοριών (από την υψηλή στη χαμηλή κατηγορία).
4 Νότιο Αιγαίο: -35 μονάδες και πτώση από την υψηλή στη μεσαία κατηγορία.
4 Δυτική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα: -21 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του Περιφερειακού ΑΕΠ σημειώθηκαν στις Περιφέρειες:
4 Βουκουρέστι +23 μονάδες
4 Στουτγάρδη +16 και Μπράουνσβαϊγκ +15 μονάδες
4 Μπρατισλάβα +12 μονάδες
πηγή: rodiaki.gr