Συνέντευξη του Δημήτρη Μάναλη στο oinoi.gr “Eίμαι κοντά σε κάθε θετική ενέργεια του Δήμου

April 13th, 2016 | by admin
Συνέντευξη του Δημήτρη Μάναλη στο oinoi.gr “Eίμαι κοντά σε κάθε θετική ενέργεια του Δήμου
Sikinos News
0

Δημήτρης Μάναλης: Ένας δάσκαλος με όλη την σημασία της λέξης, ένας άνθρωπος του πολιτισμού που ανάλωσε την ζωή του στους νέους και την παιδεία. Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Σικίνου με έργο ουσίας στο Δήμο μιλάει στο oinoi.gr για όλους και για όλα

Πως είναι η σχέση σας με τον Δήμο;
Η συνεργασία μου με τον κ. Δήμαρχο, έχει βελτιωθεί στο ότι τουλάχιστον κάποιες φορές, έχουμε επικοινωνία. Οφείλω να πω δημόσια, όπως το είπα και στο τελευταίο Δ.Σ., ότι το καλοκαίρι συμφωνήσαμε να σταματήσω για ένα μεγάλο διάστημα τις καταγγελίες, ώστε να μη γίνομαι εγώ αιτία (πάντα κατά την γνώμη του),να τον εμποδίζω να παράξει έργο, όπως κατά εξακολούθηση είχε πει δημόσια,
αλλά και σε εμένα. Βεβαίως τονίζω ότι καμία καταγγελία δεν ήταν ανυπόστατη ή φανταστική. Όλες αφορούσαν σοβαρές παραβατικότητες εφαρμογής νομοθεσίας κατά τον ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” και κατά την γνώμη μου με βάση τις γνώσεις μου στον νόμο. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι ο βασικότερος ρόλος της Αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος της Συμπολίτευσης.

Τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με τον Δήμαρχο;
Πάντως παραμένει πρόβλημα στην συμφωνία μας, και το τονίζω, το ότι δεν τηρείται από την πλευρά του κου Δημάρχου η δέσμευσή του, να με ενημερώνει πλήρως για κάθε θέμα που αφορά τον Δήμο, όπως δεσμεύτηκε απέναντί μου. Αποτέλεσμα να αγνοώ ακόμη και στο πρόσφατο, τελευταίο Δ.Σ, προτάσεις που εισηγήθηκαν πολίτες για εκδηλώσεις,έναν και δύο μήνες πριν, οι οποίες δεν μου κοινοποιήθηκαν ποτέ ούτε και κατά την ώρα του Δ.Σ. φωτοτυπημένες ούτε σε μένα ούτε στους άλλους συμβούλους, ενώ για κάποια θέματα όπως είπε είχαν κάποια ενημέρωση οι σύμβουλοι της Συμπολίτευσης. Η πλήρης δική μου ενημέρωση οφειλόταν στους ίδιους του εισηγητές-πολίτες των θεμάτων, που μου τα έδωσαν την προηγούμενη μέρα του Δ.Σ., και ανήμερα όταν ταξίδευα, πράγμα τελείως απαράδεκτο ….Σε κάθε επομένως περίπτωση θέλω με σαφήνεια να τονίσω ότι δεν πρόκειται να συνεχίσω να σέβομαι μόνον εγώ μια ‘διμερή’ συμφωνία μεταξύ μας η οποία λειτουργεί μονομερώς.

Συνεργάζεστε πλέον;
Τώρα πέρα από όλα αυτά έχει βελτιωθεί έντονα η άμεση επικοινωνία μας , την ώρα του Δ.Σ., αφού με αμοιβαία εμπιστοσύνη τουλάχιστον κατά το τελευταίο Δ.Σ., συνεργαστήκαμε από άψογα ως άριστα, με άμεσο στόχο και μόνο το γενικό συμφέρον του νησιού μας και των κατοίκων του. Ήταν μια συνεργασία, που πάντα επιθυμούσα και επιθυμώ να συμβαίνει για το καλό όλων μας.

Κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;
Όχι, εργάζομαι επί της ουσίας και συμπαρίσταμαι στον Δήμο. Στις επιτυχίες του Δήμου μας και μάλιστα με την αμέριστη προσπάθεια του ίδιου, του κου Δημάρχου δίνω πάντα συγχαρητήρια στηρίζοντάς τον ΑΠΟΛΥΤΩΣ, όπως στην περίπτωση, του ασθενοφόρου, της πλακόστρωσης, στην προσπάθεια του για το θέμα της Επισκοπής κ.λπ., πιστεύοντας επίσης πάντα, ότι αν όλα γινόταν από κοινού, θα είχαμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχία σαν Δήμος και τονίζοντας, ότι στην υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ. είμαι ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή του.

Σχετικά με την επίσκεψη Καμμένου τι συνέβει?
Δεν ενημερώθηκα ποτέ από το Δήμο, αλλά από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Σικινητών για αυτή την επίσκεψη. Κατάφερα να πάω με τον Υπουργό με το ελικόπτερο. Η επίσκεψη του σηματοδοτούσε τη δημιουργία κάποιου δρόμου απαντώντας με σαφήνεια στην ερώτηση μου τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως Δήμος; Να μας ορίσετε μια διαδρομή σε μονοπάτια ώστε να ανοίξουμε κάποιους δρόμους πυρασφάλειας( μετά από δύο πυρκαγιές σε ένα χρόνο). Τόνισε ότι η υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης δε δεσμεύεται με μελέτες, γιατί είναι ανεξάρτητη και ταχύτατη. Το ίδιο με διαβεβαίωσε και σε ολιγόλεπτη προσωπική συζήτηση που είχαμε στην πλατεία.

Σχετικά με την επίσκεψη της Μ.Ο.Μ.Α έχετε να σχολιάσετε κάτι;
Διαφωνώ απολύτως με τους χειρισμούς του κ. Δημάρχου σχετικά με την επίσκεψη των στρατιωτικών, μηχανικών ή του ανάλογου επιτελείου να τους « ξεναγήσει» ο ίδιος και ο κ. Αντιδήμαρχος μόνον… Οι δρόμοι είναι διακαής πόθος ετών όλων των Σικινητών. Στη θέση του θα καλούσα τους Σικινιώτες σε συγκέντρωση να συζητήσουμε και να αποφασίσουν πλειοψηφικά, για τον ή τους δρόμους που εκείνοι θέλουν, κάτι που πρότεινα κατ’ εξακολούθηση στον κ. Δήμαρχο αλλά δεν το έκανε. Θα περίμενα στην «ξενάγηση» και την ενημέρωση που τους έκανε να είναι μαζί τους και κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, όμως δεν καλέστηκε κανείς. Πιστεύω απολύτως ότι όλοι μαζί τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δίνουμε το παρόν και να ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όλοι μαζί. Επίσης πρότεινα στον κ. Δήμαρχο και επέμενα να υπάρξουν και προτάσεις εναλλακτικών λύσεων περιφερειακών δρόμων Κάστρου( Άγιο Χαράλαμπο προς Καμίνια και Μύλο), αλλά και στο Χωριό για να πάψει η ταλαιπωρία των ντόπιων και των τουριστών στη μεταφορά πραγμάτων κ.λ.π. Όλα αυτά θεωρώ και πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν σε ένα τελείως εγκαταλελειμμένο νησί από το κράτος σε όλους τους τομείς σε σχέση με τα άλλα τριγύρω μας και μάλιστα τη στιγμή που στην Ανάφη φτιάχνεται αεροδρόμιο. Ο κ. Δήμαρχος δεν τα πρότεινε αυτά πιστεύοντας πως ζητάμε πολλά, όπως ( τηλεφωνικά) μου είπε, και ότι δεν είναι σίγουρο τίποτα. Στο σημείο αυτό θέλω να πω ότι πάρα τη διαφωνία μου «σέβομαι» προς το παρόν τον κάθε χειρισμό του κ. Δημάρχου μέχρι να ενημερωθώ για την απόφαση του Υπουργείου Αμύνης. Δε θέλω να φανεί ότι δημιουργεί πρόβλημα η διαφωνία μου σε πιθανούς λεπτούς χειρισμούς. Επιμένω όμως ότι θα έπρεπε να υπάρχει καθολική συμμετοχή και συνεργασία του Δ.Σ. του Δήμου μας και συνύπαρξη του 100% του Δήμου στην απάντηση του προς το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι Σικινιώτες μετέχουν στα κοινά;
Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ και μάλιστα αυστηρά και στους ίδιους τους ψηφοφόρους πολίτες του νησιού μας και να τους ρωτήσω, « Αλήθεια οι ίδιοι που ζουν εκεί και που είναι το μέλλον τους, γιατί ως πολίτες δεν απαιτούν από τον κ.Δήμαρχο να γίνει συγκέντρωση, συζήτηση και απόφαση με 25 υπογραφές μπορούν να το κάνουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα με εναλλακτικές λύσεις δικές τους και όχι μόνο του κ. Β. Μαράκη και του κ. Δ. Μάναλη. Θυμίζω μόνο τι είχε γίνει επί θητείας του κοινοτάρχη κ. Γεώργιου Λ. Μάναλη προς τιμήν του όσον αφορά το δρόμο της Επισκοπής. Θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι για αποφάσεις που παίρνονται για αυτούς χωρίς αυτούς, και δεν το λέω απλά το εννοώ, και πιο απαιτητικοί σε ότι έχει σχέση με όλους μας στο Δήμο και όχι μόνο στην κριτική εκ του ασφαλούς.

Θεωρείται ότι ο Δήμος είναι κοντά στους πολίτες;
θα ήθελα να πω ότι εγώ γενικότερα οραματίζομαι έναν Δήμο πολύ πιο ανοικτό και ευήκοο σε κάθε μορφής αίτημα των πολιτών του ή και σε κάθε παράπονό του και ότι η διαφωνία σαν πράξη και άποψη δεν είναι κατ ανάγκη κάτι το κακό αρκεί να γίνεται ξεκάθαρα, διαλογικά και με γνώμονα το γενικό συμφέρον όλων, στον τόπο.

Στο σημείο αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, για το ενδιαφέρον σας για τον Δήμο μας με την συνέντευξη που μου ζητήσατε, και να σας διαβεβαιώσω ότι σέβομαι απολύτως τον τέταρτο πυλώνα της Δημοκρατίας που είναι τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει αυτογνωσία και υψηλό αίσθημα ευθύνης στο να προσεγγίζεται αντικειμενικά η πραγματικότητα.
Τέλος, σαν κατακλείδα ήθελα να απευθυνθώ στου νεώτερους τουλάχιστον κατοίκους του νησιού μας, και να τους τονίσω ότι οι συνεδριάσεις των Ο.Ε και των Δ.Σ. γίνονται για θέματα που τους αφορούν άμεσα…και είναι σοβαρότατο ατόπημα να απουσιάζουν