Τήνος, Κυκλάδες, Αφιέρωμα

July 9th, 2019 | by admin
Τήνος, Κυκλάδες, Αφιέρωμα
Tinos News
0

Στους πέντε ανέμους χώμα και πέτρες μοίρασε σ’ ένα νησί γνωστό, άγνωστο. Το «νησί του Αιόλου», που ο μύθος θέλει να το προστατεύει ο Ποσειδώνας γνωστό μέχρι την Παναγιά, άγνωστο μέχρι την ενδοχώρα εκεί που αρχίζουν τα θαύματα. Στην ενδοχώρα την «χειροποίητη» όπως την χαρακτήρισε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, θα προσκυνήσεις στα θαύματα της φύσης.
Τάμα στην χάρη και στην γοητεία της ότι θα ξαναγυρίσω. Και ο έρωτας; Ε, αυτός περνάει από το στομάχι με λαχταριστές σπιτικές γεύσεις και αρκεί ένα ποτήρι στροφιλιά (τοπική ρακί) για να στηθεί το γλέντι.

Στην Τήνο θα περάσεις καλά και φθηνά. Νησί για φθηνές, ποιοτικές διακοπές -γνωστό διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη ως αναρριχητικός προορισμός-και δεν θα πλήξεις ποτέ.

Ένας προορισμός για όλες τις εποχές. Βουνά, θάλασσα, κάστρα, περιστεριώνες, νερόμυλους, πολιτισμός, τέχνες, πεζοπορία, καταδύσεις, αναρριχήσεις, χωμάτινες διαδρομές, αμπελώνες, προϊόντα.
Οι παραλίες στην Τήνο έχουν απ’ όλα.

Aν επισκεφτείς την Τήνο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Ερημικές, με λίγο κόσμο, οργανωμένες και ανοργάνωτες, θορυβώδεις με beach bars και θαλάσσια σπορ, με βότσαλο, άμμο ή βράχια, απάνεμες ή με κύμα, εύκολα αλλά και δύσκολα προσβάσιμες.

Για βουτιές στην Παχιά Άμμο, Κολυμπήθρα, Χρυσή Ακτή, Αϊ-Γιάννη Πόρτο, Αϊ-Σώστη, Αγαπιανή, Άγιο Ρωμανο, Σάντα Μαργαρίτα, Λιβάδα, Αγία Θάλασσα και Άγιο Μάρκο.
Αν αναζητάτε την απόλυτη ησυχία και την περιπέτεια-πεζοπορία υπάρχουν και οι ερημικές παραλίες, αλλά θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα αφού δεν υπάρχουν υποδομές.
Άγιος Δημήτριος, στα 6 χλμ από την Στενή, σε χωματόδρομο.
Άγιος Πέτρος. Πριν την Καρδιανή στρίβετε αριστερά προς τον Όρμο Καρδιανής-Γιαννάκη. Παίρνετε τον χωματόδρομο αριστερά για την παραλία.

Απηγανιά, με ψιλή άμμο και δύσκολη πρόσβαση από μονοπάτι. Στην διαδρομή για Πύργο στρίβετε αριστερά προς Αγ.Ρωμανό και στα δυο περίπου χιλιόμετρα συνεχίζετε πεζοί. Δίπλα της στα 500μ βρίσκεται και η Καντάνη.
Άσπρος Γυαλός με πρόσβαση από την θάλασσα ή με πεζοπορία ή με 4×4. Θα την βρείτε στον Όρμο Υστερνίων, ακολουθώντας κοντά στα λατομεία το χωματόδρομο που κατεβαίνει προς τη θάλασσα.

Γαστριά και πάτε με σκάφος ή περπατώντας από το μονοπάτι που θα βρείτε στην παραλία Πλατιά Άμμος.
Πίσω Διαλυσκάρι, σε δύσκολο χωματόδρομο από τα Κιόνια ή με τα πόδια.
Βόλτες σε χωριά και αξιοθέατα

tinos-2

Πάντα ενδεικτικά γιατί στην Τήνο με τα συγκλονιστικά τοπία αξίζει να τα ζήσεις όλα.
Χώρα. Μην σας ξεγελάσει η πρώτη ματιά. Ανακαλύψτε την και θα σας εκπλήξει. Περπατήστε στα στενά της στην γραφική συνοικία της Παλλάδας, με τα τυπικά κυκλαδίτικα σοκάκια.

Στην καταπράσινη με πλατάνια και πανοραμική θέα στη θάλασσα και πολλά τρεχούμενα νερά Καρδιανή. Χτισμένη σε ειδυλλιακή τοποθεσία με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
Υστέρνια, με τα γραφικά στενά του σκαρφαλωμένο στα Μεροβίγλια, που κατοικείται από τεχνίτες μαρμαράδες. Επισκεφθείτε το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών.
Στον Πύργο, το χωριό υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής τέχνης. Δείτε το σπίτι Μουσείο του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, με έργα του και μια μικρή έκθεση με υπέροχα έργα άλλων καλλιτεχνών του νησιού. 

Βώλαξ, με το σεληνιακό τοπίο και τους καλαθοπλέκτες. Το μικρό μεσαιωνικό χωριό με τα απόκοσμα και διάσημα σε όλο τον πλανήτη βράχια του.

Τα άσπρα σπίτια του κρυμμένα σε διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

Εκεί συναντήσαμε και τον Λουδοβίκο, καλαθοπλέκτη. Μοιράστηκε μαζί μας στροφιλιά και τις βασικές αρχές για την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Και στα ερειπωμένα σπίτια του Βούλωκα, η ποίηση βρίσκει θέση. Κάθε κλειστή πόρτα ή παράθυρο κι ένα ποίημα.
tinos-3

Πηγή: welcome-greece.gr