Τι να δείτε στην Φολέγανδρο

April 2nd, 2019 | by admin
Τι να δείτε στην Φολέγανδρο
Folegandros News
0

*Το Κάστρο: Ανεβείτε στην κορυφή της Χώρας και περιπλανηθείτε ανάμεσα στα κατοικημένα κάτασπρα σπιτάκια που πνίγονται από τις μπουκαμβίλιες. Είναι το πιο παλιό κομμάτι της Χώρας και χτίστηκε τον Μεσαίωνα για να προστατεύει το νησί από τις επιδρομές. Θα φτάσετε με προσοχή στην βόρεια πλευρά της, η οποία «χάσκει» στο χείλος του γκρεμού, πέρα από τον οποίο απλώνεται η υπέροχη θέα που θα σας πείσει να ανέβετε ξανά εδώ την ώρα του ηλιοβασιλέματος. 

*Την εκκλησία της Παναγίας: Ο κάτασπρος ναός βρίσκεται σκαρφαλωμένος στον βράχο πάνω από την Χώρα, και χτίστηκε στην θέση αρχαιοελληνικού ναού, του οποίου οι επιγραφές είναι ακόμη εμφανείς στην αυλή και στο εσωτερικό της εκκλησίας. Σε αυτή θα φτάσετε παίρνοντας το ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι από την πλατεία της Πούντας στην καρδιά της Χώρας – η διαδρομή διαρκεί περίπου ένα τέταρτο.

Ανακάλυψε την Φολέγανδρο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

*Την Χρυσοσπηλιά: Σπάνιας αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, η επιβλητική αυτή σπηλιά στις ακτές κάτω από την Χώρα, βρίσκεται 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα και διαθέτει δύο κύριους θαλάμους, οι οποίοι κρύβουν αρχαίους θρύλους και πολλή Ιστορία. Πέρα από τους σταλακτίτες, στο εσωτερικό του δυσπρόσιτου σπηλαίου έχουν βρεθεί χαραγμένα τα ονόματα αρχαίων εφήβων, που έφταναν εδώ από όλη την Ελλάδα για να λάβουν μέρος πιθανότατα σε τελετές ενηλικίωσης, μέρος των οποίων ήταν η δοκιμασία της πρόσβασης στην σπηλιά. Αργότερα, εικάζεται πως χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους ως καταφύγιο προστασίας από τους πειρατές. Η επίσκεψη στην σπηλιά χρειάζεται άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και εξαρτάται από τους καιρικούς παράγοντες – ο ασφαλέστερος τρόπος να την δείτε είναι με το καραβάκι που ξεκινά από τον Καραβοστάση. 

*Το Λαογραφικό Μουσείο: Βρίσκεται στην Άνω Μεριά και δεν είναι ένα συμβατικό μουσείο, αλλά μια παραδοσιακή αγροτική οικιστική μονάδα του 19ου αιώνα, μια νησιώτικη «θεμωνιά» που θα σας συστήσει το τυπικό αγροτικό νοικοκυριό της Φολεγάνδρου (ώρες λειτουργίας: 5-8μ.μ, τηλ: 22860413760) 

*Τον Φάρο της Ασπροπούντας: Χτισμένος πριν από έναν περίπου αιώνα, ο Φάρος υψώνεται 58 μέτρα πάνω από την νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Σήμερα, πολλές δεκαετίες από την εποχή που άναβε με φυτίλι, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Ο φάρος προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από την Άνω Μεριά ή από την παραλία Λιβαδάκι με 15 λεπτά περπάτημα. 

Πηγή: in2life.gr