Το “φίλτρο αγάπης” από τη Σίκινο

October 19th, 2016 | by admin
Το “φίλτρο αγάπης” από τη Σίκινο
Sikinos News
0

Το “φίλτρο αγάπης” από τη Σίκινο

2Ένα βότανο και το νερό της πηγής της Σικίνου συνθέτουν το “μαγικό φίλτρο” της αιώνιας αγάπης, όπως θέλει η λαϊκή παράδοση του νησιού των Κυκλάδων. Οι κάτοικοι άλλωστε σε αυτή τη “γωνιά” του Αιγαίου παινεύονται ότι από τα ζευγάρια που ζουν εκεί κανείς δεν έχει χωρίσει από το ταίρι του.

Το δεσποινοβοτανάκι, που φυτρώνει στις πλαγιές της Σικίνου, είναι το πρώτο συστατικό για όσους ονειρεύονται τον αιώνιο έρωτα. “Όποιος το δεσποινοβοτακάκι δεν θα πιάσει την αγάπη του θα χάσει” λέει χαρακτηριστικά ο πατήρ Σπυρίδωνας και κόβει κλαδάκια προσφέροντάς τα στις νέες και στους νέους που φτάνουν στο νησί.

| Rac Sa : Ενοικίαση αυτοκινήτου με τους ειδικούς… 

Το “θαυματουργό” βότανο, που είναι γνωστό και ως Παναγιάς το λουλούδι ή δάκρυα της Παναγιάς, καθώς και αμάραντα, σταθούρι αγριοστάθουρο, νυχάκι και καλοκοιμιθιά, δεν είναι το  μοναδικό “μαργαριτάρι” της χλωρίδας του νησιού. Άλλωστε, η δυτική Σίκινος, λόγω της πλούσιας ακριβώς χλωρίδας και της μορφολογίας της, με τις απότομες βραχώδεις πλαγιές και τις ακτές της, συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο natura 2000.

Το δεύτερο συστατικό στο “φίλτρο” της αγάπης είναι το νερό της πηγής Μπουναμάς (που σημαίνει δώρο). Βρίσκεται στο ενδιάμεσο της διαδρομής από το μικρό, απάνεμο, λιμάνι της Σικίνου, την Αλοπρόνοια, έως τη Χώρα. Με βάση την παράδοση, όποιος πίνει νερό από αυτή την πηγή παντρεύεται στη Σίκινο.

Πηγή: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ