Το φαινόμενο Τήνος: Κάτι τρέχει με το μέρος

July 12th, 2021 | by admin
Το φαινόμενο Τήνος: Κάτι τρέχει με το μέρος
Tinos News
0

Ο τόπος υπήρχε πριν τον άνθρωπο. Η σύνδεση του τόπου και του ανθρώπου διαμόρφωσε την ιστορία. Η Τήνος υπήρχε πριν την Παναγιά. Πριν τις τέχνες και την πρωτογενή παραγωγή. Υπήρξε εκεί, στο βόρειο τμήμα των Κυκλάδων, νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου, περιβάλλοντας προστατευτικά τον απόκρημνο, αρχοντικό βράχο του Εξώμβουργου, με τα 641 μέτρα ύψος.

«Ο ντόπιος μέρωσε το τοπίο και τα στοιχεία της φύσης. Ο τηνιακός μάστορας με την ίδια πέτρα έκανε σπίτια δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα, Ήρθε πιο κοντά με τον διπλανό του, σμίγοντας τα σπίτια τους για να προστατευθεί από τους τρελούς αγέρηδες και το κάψα του ζώπυρου ήλιου. Δεν είναι τόπος για καλοπερασάκηδες. Αυτός ο τόπος γεννά ανθρώπους που δεν ψάχνουν την απόλαυση. Ο τόπος αυτός είναι φτιαγμένος για ανθρώπους που δεν φοβούνται το πάλεμα, την χαρά της συμφιλίωσης, για τους ανθρώπους που ο θυμωμένος, αψύς βοριάς, είναι πάντα ερωτικός, φορτωμένος με καημούς, παρακλήσεις αθώων, αναστεναγμούς νοσταλγικούς, γεμάτος “μηνύματα, ταξίματα, παινέματα και χρώματα ονείρων και ελπίδων”» γράφει ο Γιώργος Δημόπουλος, θεολόγος και συγγραφέας στο νησί, πλέκοντας την ανθρώπινη σκέψη με τις συνθήκες της ζωής.

tinos-1-oinoi

Πολλά χρόνια πριν την ανακαλύψουν οι σημερινοί τουρίστες, με τις επαναπροσδιορισμένες, λιγότερο υπερβατικές, απαιτήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και την εκ νέου αναζήτηση συγκινήσεων, άμεσα συνδεδεμένων με την παράδοση και την επιστροφή στις ρίζες.

Το νησί είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους με τα ονόματα «Υδρούσα» και «Οφιούσα», φανερώνοντας πως το νησί είχε πολλά νερά και πολλά φίδια, από τα οποία τη γλίτωσε -σύμφωνα με τη μυθολογία- ο Ποσειδώνας. Ο Αριστοφάνης αναφέρει, επίσης, πως ονομαζόταν «Σκοροδοφόρος» επειδή παρήγαγε εκλεκτά σκόρδα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως το όνομά της προέρχεται από τη φοινικική λέξη «τένοκ», που σημαίνει φίδι και άλλοι πως πήρε το όνομα του πρώτου κατοίκου της. Ο Τήνος ήταν αρχηγός μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας που έφτασαν στο νησί περίπου το 1130 π.Χ. κυνηγημένοι από τους Δωριείς.

Περιηγήσου στην Tήνο με ασφάλεια, νοικιάζοντας αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.

tinos-2-oinoi

«Τα σημάδια της αγάπης και φροντίδας που έδειξαν οι προηγούμενοι από εμάς στην φύση, πρόσφατα και στο απώτερο παρελθόν, υπάρχουν διάσπαρτα στην τηνιακή ενδοχώρα και μάλιστα έντονα. Τόσων χιλιετηρίδων ζωή και αισθανόμαστε στο σπίτι μας χωρίς αναχρονισμούς. Ασυνείδητα νιώθουμε μεγάλη έλξη, μεγάλη χαρά οπτική και αισθητική γενικότερα, και τούτο όσες φορές και να περάσουμε από την ίδια περιοχή» προσθέτει στα γραπτά του ο θεολόγος και συγγραφέας, Γιώργος Δημόπουλος, εντοπίζοντας την έλξη που νιώθει ο επισκέπτης.

tinos-4-oinoi

Οι Τηνιακοί επιχειρηματίες αντί να ελπίζουν για την αλλαγή, την έκαναν μόνοι τους πράξη

«Η “Μούσα του Αιγαίου” όπως είναι το κύριο μήνυμα της καμπάνιας μας, προσελκύει το κοινό με την αλήθεια της. Με την αυθεντικότητα της. Στηρίζεται στις μοναδικές ομορφιές της χωρίς να προσπαθεί να γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι ή να μοιάσει σε άλλους προορισμούς. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό στην υπόσχεσή μας προς τον επισκέπτη. Αυτή την αλήθεια έρχεται να ανακαλύψει. Ο θρησκευτικός τουρισμός δε θα πάψει να υφίσταται για το νησί, γιατί η Παναγιά μας είναι εκεί, μας φυλάει, μας προστατεύει, προσκαλεί σε προσκύνημα. Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει ένας πλούτος εμπειριών που θέλουμε να ζήσει ο επισκέπτης. Γι’ αυτό το λόγο, στηριχθήκαμε στη δημιουργία πολυμεσικού, σύγχρονου περιεχομένου το οποίο διανέμουμε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με άλλα μέσα. Θεματικά videos, φωτογραφίες, ταξιδιωτικές ιστορίες δημιουργούν ενδιαφέρον για να ανακαλύψει κάποιος την Τήνο.

tinos-6-oinoi

Η Τήνος των 52 χωριών και των αμέτρητων επιλογών

«Στην Τήνο έφτασα ένα βράδυ Σαββάτου, στις 7 Σεπτεμβρίου του 2013. Μαζί μου ήταν ο Pablo, ένα ημίαιμο Γκέκα, τριών μηνών. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχα αποφασίσει να ζήσω την εμπειρία του χειμώνα σε ένα νησί. Με δύο βασικές προϋποθέσεις. Να μην το έχω επισκεφθεί νωρίτερα και να μην γνωρίζω τίποτα και κανέναν. Ένα τέτοιο νησί, άγνωστο για εμένα, ήταν η Τήνος» θυμάται ο graphic designer, Γιάννης Τοκαλατσίδης, ο οποίος γεννήθηκε στο Σουφλί, έκανε ένα πέρασμα από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ τα τελευταία οχτώ χρόνια ζει στα Υστέρνια της Τήνου ορίζοντας το νέο μοντέλο του Τηνιακού κατοίκου, αυτό του «αλεξιπτωτιστή» με πολύ καλό γούστο.

O Γιάννης Σιώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο και τι είναι αυτό που θα προστατέψει τον τόπο, που θα τον βοηθήσει να κρατήσει την αυθεντικότητά του: «Στοχεύουμε στην αύξηση του ποιοτικού τουρισμού και όχι του μαζικού και αυτό είναι σε συμφωνία με τους φορείς του τόπου που δραστηριοποιούνται γύρω από τον τουρισμό. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες τουριστικές μονάδες αλλά περισσότερο μικρές, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, Τηνιακών κατά κύριο λόγο, που ενδιαφέρονται για τον τόπο μας, για τη διάδοση του πολιτιστικού μας πλούτου, της γαστρονομίας και της τηνιακής μαρμαροτεχνίας που είναι ενταγμένη και στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

tinos-5-oinoi

«Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να είναι μονολεκτική και η λέξη αυτή να είναι η παιδεία» συμπληρώνει στο ίδιο θέμα, της διατήρησης της ταυτότητας της Τήνου, ο ζωγράφος Γιάννης Γκίζης «αλλά επειδή αυτό απαιτεί χρόνο ο μόνος τρόπος, μαζί με το νομικό πλαίσιο για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού, είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων σχετικά με το τι τόπο θέλουν παραδώσουν στην επόμενη γενιά».

Πηγή: travel.gr