Φαγητό και κρασί στη Σίφνο

May 31st, 2019 | by admin
Φαγητό και κρασί στη Σίφνο
Sifnos News
0

Γεύσεις της τοπικής κουζίνας της Σίφνου
Οι κάτοικοι της Σίφνου είναι από τη φύση τους φιλόξενοι, εύθυμοι και καλοσυνάτοι και διατηρούν τις παραδόσεις και την παραδοσιακή μαγειρική τους. Οι Σιφνιοί είναι γλεντζέδες και καλοφαγάδες και κατ’ επέκταση καλοί μάγειρες. Οι μοναδικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας με τη χρήση αγνών υλικών κάνουν τη Σίφνο να ξεχωρίζει! Δεν είναι τυχαίο που η Σίφνος είναι η γενέτειρα πολλών μεγάλων μαγείρων όπως ο Νίκος Τσελεμεντές και ο Μάρκου.

Ανακάλυψε την Σίφνο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Τα πολυάριθμα εστιατόρια του νησιού θα σας χαρίσουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις, με πιάτα φτιαγμένα από αγνά υλικά.

Φεύγοντας από το νησί το σίγουρο είναι ότι το μυαλό σας θα είναι πλημυρισμένο από γεύσεις και μυρωδιές πραγματικά ξεχωριστές!

Κρασί

Το νησί της Σίφνου δεν είναι φημισμένο για το κρασί του όπως άλλα Κυκλαδονήσια. Η παραγωγή είναι μικρή και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται από ιδιώτες για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Ωστόσο πολύ καλής ποιότητας είναι το λιαστό κόκκινο κρασί, που παράγεται στη Σίφνο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες οινοποίησης από μικρούς παραγωγούς της Σίφνου, με αποτελέσματα πραγματικά αξιέπαινα, τόσο σε λευκά όσο και σε κόκκινα κρασιά. Μπορείτε να αναζητήσετε σε όλα τα καταστήματα τροφίμων στη Σίφνου, τα κρασιά τοπικής παραγωγής.

Τοπική κουζίνα

Ένα από τα μυστικά της Σιφνέικης κουζίνας είναι το ψήσιμο σε πήλινα σκεύη, στον ξυλόφουρνο. Η σύσταση του σιφνέικου πηλού, τον καθιστά κατάλληλο για κατασκευή πυράντοχων μαγειρικών σκευών.

sifnos-mastelo

Χαρακτηριστικό πιάτο, το μαστέλο. Κατσικάκι ή αρνάκι που πλένεται μόνο με κόκκινο ντόπιο κρασί, αρωματίζεται με μπόλικο άνηθο και τοποθετείται πάνω σε κλιματόβεργες, έτσι ώστε να ψήνεται με τους ατμούς του κρασιού και να μη βράζει. Το ψήσιμο γίνεται στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ειδικό κεραμικό σκεύος, το μαστέλο, απ’ όπου και αντλεί το όνομά του. Παραδοσιακά στη Σίφνο, το μαστέλο γίνεται το Πάσχα αλλά πλέον μπορείτε να το βρείτε στα εστιατόρια όλες τις εποχές του χρόνου.

Ρεβιθάδα, παραδοσιακό κυριακάτικο Σιφνέικο πιάτο. Ψήνεται για ώρες στον ξυλόφουρνο, μέσα σε ένα ειδικό σκεύος που ονομάζεται σκεπασταριά. Συγκεκριμένα μπαίνει στο φούρνο το Σάββατο το βράδυ και βγαίνει την άλλη μέρα το πρωί, μετά την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας. Το αποτέλεσμα μετά το πολύωρο ψήσιμο πραγματικά γευστικότατο. Ρεβιθάδα επίσης σερβίρεται και σε σχεδόν όλα τα πανηγύρια στη Σίφνο, σαν πρώτο πιάτο.

Ρεβυθοκεφτέδες, ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της τοπικής κουζίνας. Ρεβύθια χοντροαλεσμένα, αρωματισμένα με μυρωδικά όπως μαντζουράνα και τηγανισμένα σε μπόλικο λάδι μέχρι να χρυσίσουν.

Ιδιαίτερη και έντονη γεύση έχει η καπαροσαλάτα, ένα άλλειμα με κάπαρη και κρεμμύδια που μαγειρεύονται παρέα, δίνοντας ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

Αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουζίνας βέβαια είναι τα τυριά (γυλωμένη μανούρα, ξυνομυζήθρα, χλωρομανούρα).
sifnos-manoura

Φυσικά εκτός από την παραδοσιακή κουζίνα, η Σίφνος έχει να επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες και στη σύγχρονη μαγειρική. Έτσι σε όλη τη Σίφνο θα βρείτε εστιατόρια, ψαροταβέρνες, διεθνή κουζίνα, μεζεδοπωλεία, γκουρμέ μέρη με γεύσεις που ικανοποιούν όλα τα γούστα και όλους τους ουρανίσκους.

Τέλος αν είστε λάτρης των γλυκών σίγουρα δε θα απογοητευθείτε. Καταπληκτικά βουτήματα, κουλούρια γλυκανίσου, μπισκοτάκια και μυρωδάτα τσουρέκια που μπορείτε να προμηθευτείτε από τους τοπικούς φούρνους. Μελένιο και μυρωδάτο παστέλι, φτιαγμένο με αγνά υλικά, αμυγδαλωτά φούρνου και κατσαρόλας, μπουρέκια γεμιστά με καρύδια, λουκούμια, ευωδιαστή βανίλια – υποβρύχιο, θα βρείτε σε όλα τα παραδοσιακά εργαστήρια.

 

Πηγή: e-sifnos.com