Φολέγανδρος, ανέγγιχτη φυσική ομορφιά

May 23rd, 2019 | by admin
Φολέγανδρος, ανέγγιχτη φυσική ομορφιά
Folegandros News
0

Πατριδογνωσία
Η Φολέγανδρος είναι νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σικίνου και της Μήλου. Απέχει 15 μίλια (ανατολικά) από τη Μήλο και 22 μίλια ΒΔ. από τη Σαντορίνη. Αποκαλείται επίσης και Πολύκαντρος ή Πολύκανδρος. Είναι επιμήκης νήσος με διεύθυνση Β.ΒΔ. προς Ν.ΝΑ., συνολικού μήκους 13 χλμ. και ελάχιστου πλάτους 1,1 χλμ. περί το μέσον που παρουσιάζει μορφολογία ισθμού, καλούμενου “Πόρτα”, με δύο εκατέρωθεν κολπίσκους, τους Βαθύ και Πλάκα, που τη χωρίζουν σε δύο ισομήκη ορεινά και άδενδρα τμήματα. 

Οι ακτές της είναι περισσότερο απόκρημνες και σχηματίζουν πολλά ακρωτήρια όπως το Καστέλι, ο Κυπάρισσος, η Ασπρόπουντα που φέρει Φάρο, ο Βιτσέντζος, η Γκρότα κ.ά.

Ανακάλυψε την Φολέγανδρο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.

Το νησί έχει δύο μεγάλους οικισμούς. Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος), με 316 κατοίκους, χτισμένη επί της ανατολικής πλευράς, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα με πληθυσμό 291 κατοίκων, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Μικρότερος οικισμός και λιμάνι του νησιού είναι ο Καραβοστάσης, στο ΝΑ. άκρο του, που απέχει από Πειραιά 102 μίλια και από Νάξο 32 μίλια.

 c9clph58789pic1_b

Οι κάτοικοι της νήσου ονομάζονται Φολεγανδρίτες ή Φολεγανδρινοί και ειδικότερα της Χώρας (πρωτεύουσας), Χωραΐτες – Χωραΐτισσες. Για τους περιπατητές, το δίκτυο των μονοπατιών φτάνει τα 20 χλμ. και για τους εξερευνητές, το σπήλαιο της Χρυσοσπηλιάς, που βρίσκεται περίπου 30 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, «κοσμείται» από τα ονόματα περίπου 400 ανθρώπων που πέρασαν από εκεί.

Πιο γνωστές παραλίες στο βόρειο και δυτικό τμήμα είναι το Λιβάδι ή Λιβαδάκι, το Αμπέλι,το Δενδρο και το Αυλάκι, ενώ στο ανατολικό βόρειο τμήμα είναι μόνο το Σερφιώτικο και στο νότιο το Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο δυτικό όρμο της Αγκάλης, βρίσκονται οι δύο παραλίες Φυρά και Άγ. Νικόλαος.

Το πιο γνωστό, ίσως προϊόν της Φολεγάνδρου είναι το σουρωτό,  ένα λευκό μαλακό τυρί που συνήθως συνοδεύει την ντοματοσαλάτα. Με σουρωτό και κρεμμύδια φτιάχνεται η φολεγανδρίτικη τυρόπιτα που λέγεται καλασούνα.

Παραδοσιακά φαγητά είναι τα ματσάτα (τοπικές χυλοπίτες) και σερβίρονται συνήθως με κόκκορα κοκκινιστό, καθώς και η καρπουζένια, γλυκό από καρπούζι, μέλι και σουσάμι ψημένο στον φούρνο.

Το νησί παραμένει αλώβητο από την ανάπτυξη που έχουν φέρει τα boutique ξενοδοχεία, τα οποία ξεπετάχτηκαν το ένα μετά το άλλο και από την αλματώδη αύξηση του αριθμού εκείνων που αποβιβάζονται κάθε καλοκαίρι από το πλοίο στο λιμάνι του Καραβοστάση. 

Πηγή: enlefkotv.com