Φολέγανδρος: Κραταιά και επιβλητική

January 24th, 2020 | by admin
Φολέγανδρος: Κραταιά και επιβλητική
Folegandros News
0

Ένα πλήρες οδοιπορικό με επιλογές που αποπνέουν ιδιαίτερη ομορφιά, ποιότητα, χαλάρωση και θετική ενέργεια

 

Eνα «αρρενωπό» νησί που από τη μυθολογία του ήταν κραταιό λόγω του ότι το κύριο επάγγελμα των κατοίκων του νησιού ήταν η κτηνοτροφία λόγω και των πολλών βοσκότοπων που κυριαρχούσαν. Η εναλλακτική ονοματολογία ήταν «Σιδηρή» λόγω του εξαιρετικά πέτρινου και άγονου υπεδάφους του.

Σήμερα η κτηνοτροφία φθίνει καθώς οι κύριες οικογένειες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία συνεχώς μειώνονται. Οι 500 περίπου μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν απορροφηθεί στις υπηρεσίες που απορρέουν από τον τουρισμό διατηρώντας μάλιστα την ιεραρχική οικογενειακή δομή στις επιχειρήσεις τους. Επίσης το χάσμα μεταξύ του παραδοσιακού και του νέου εναλλακτικού, ίσως αρκετά κοντά στο lifestyle της Μυκόνου, αντικατοπτρίζονται μεταξύ της Χώρας και του παλαιότερου οικισμού της Άνω Μεριάς.
folegandros-2
 
ΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΗΣ: ΧΩΡΑ-ΑΝΩ ΜΕΡΙΑ-ΛΥΓΑΡΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Για όλους τους προορισμούς καλό είναι να διαθέτετε δικό σας μέσο μεταφοράς. Η διαδρομή είναι ασφαλτοστρωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της και στην συνέχεια γίνεται ένα κατωφερής χωματόδρομος σε καλή γενικά κατάσταση. Η πρώτη μικρή παραλία που θα αντικρίσετε είναι αυτή της Λυγαριάς ενώ μετά από 5 λεπτά φτάνετε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου. Από εδώ ξεκινούσαν τα ψαροκάικα του νησιού για τις αποστολές αλλά και άλλα καΐκια που ασχολούνταν με τον ανεφοδιασμό του νησιού εκτελώντας δρομολόγια με την Μήλο και άλλα γειτονικά νησιά.Για τον σκοπό είχαν ανεγερθεί και κτίριο αποθηκών όπου και φυλάττονταν τα εμπορεύματα πριν την διανομή. Επίσης εκεί οι καπετάνιοι έκτισαν τα «σύρματά τους» όπου και φύλαγαν τα καΐκια τους. Σήμερα σώζονται μερικά καΐκια που οι ιδιοκτήτες τους φυλλάττουν την παράδοση και συνεχίζουν τον δύσκολο αγώνα της αλιείας. Σημειωτέον ότι η παραλία δέρνεται από τον βοριά και λιγότερο από τον Μαΐστρο με αποτέλεσμα να την αποφεύγεται με τέτοιους ανέμους.
 
Ανακάλυψε την Φολέγανδρο με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο της Rac S.A.
 
ΒΑΛΣΑΜΟ-ΑΜΠΕΛΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ
Στον δρόμο της επιστροφής από Λυγαριά θα συναντήσετε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής η «Χρυσοπηγή» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.Βρεθήκαμε εκεί κοντά στην δύση του Ηλίου και το θέαμα μας αποζημίωσε αφού με καλοσύνη αγναντεύεις μέχρι και την Σέριφο. Από εκεί ξεκινάει ένας κατηφορικός χωμάτινος διάδρομος που σε οδηγεί σε μία ασυνήθιστη εύφορη,για το άγονο έδαφος του νησιού περιοχή, που εμφατικά ονομάσθηκε «Βάλσαμο» λόγω και των πολλών πηγαδιών που ανοίχθηκαν εκεί. Για αυτό και ακόμη και σήμερα υπάρχουν τα λίγα χωράφια των ντόπιων στα οποία καλλιεργούνται εποχικά λαχανικά. Από το άνω μέρος της κοιλάδας αυτής υπάρχει η θέα της παραλίας «Αμπέλι» την οποία και επισκεφθήκαμε.Είναι ένας γραφικός μικρός γιαλός τον οποίο και συναντήσαμε απάνεμο.Στην συνέχεια μπορείτε,πεζοπορώντας περί τα 20 λεπτά, να φθάσετε στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα όπου και την παραμονή της εορτής του(26/7) γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού. Από εκεί και μετά από 20 περίπου λεπτά πεζοπορία καταλήγεις στον δεύτερο οικισμό του νησιού την Άνω Μεριά.
folegandros-3
 
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ-ΛΙΒΑΔΑΚΙ-ΦΑΡΟΣ ΑΣΠΡΟΠΟΥΝΤΑΣ 
Συνεχίζοντας τις εξερευνήσεις μας εξω από την Ανω Μεριά ξεκινάμε να διανύσουμε ένα μικρό τμήμα χωματόδρομου που καταλήγει σε λίγα λεπτά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Εκεί αφήνουμε το αυτοκίνητο μας και ξεκινάμε την πορεία μας μέσα από ένα καλά σημαδεμένο μονοπάτι που μετά από 1 περίπου ώρα σε αποζημιώνει με μία μοναδική παραλία που τα νερά της έχουν την γαλαζοπράσινη υφή κυρίαρχη των περισσότερων παραλιών του νησιού.Στην διαδρομή συναντήσαμε έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό που ονομάζεται «Μάρμαρο» αλλά και δείγματα από τις ολοκληρωμένες αγροικίες του νησιού, τις ονομαζόμενες «θυμωνιές», που με ιστορία περί τα 80 χρόνια μας θυμίζει τον τελείως διαφορετικό οικονομικό και κοινωνικό χάρτη του νησιού με αφετηρία μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφήνοντας πίσω μας την παραλία «Λειβαδάκι» και με καλή επίσης σήμανση φτάνουμε στον κλασσικής τεχνοτροπίας αλλά επιβλητικό φάρο της Ασπρόπουντας. Εκεί βρίσκεται στην βορειοδυτική εσχατιά του νησιού και σίγουρα θα αισθανθείτε ότι είστε στο επίκεντρο του κατά τα άλλα απέραντου Αιγαίου Πελάγους. Στην συνέχεια και από άλλο ευκρινές μονοπάτι με πεζοπορίας περί την 1 ώρα και 15 λεπτά επιστρέφετε στην βάση σας στην Ανω Μεριά.

 
ΧΩΡΑ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΡΕΙΝΑ 
Όταν έχουμε σαν συμμάχους τους νότιους ανέμους αλλά και τον Γαρμπή η παραλία αυτή, στην οποία φθάνετε μόνον πεζοπορικά,θα σας αποζημιώσει. Βρίσκεται μόλις 3 χλμ από την Χώρα έχοντας κατεύθυνση την Άνω Μεριά και εκεί υπάρχει μία ταμπέλα όπου σας κατευθύνει να παρκάρετε το αυτοκίνητο η την μηχανή σας. Από εκεί ξεκινάει το ευκρινές μονοπάτι που μετά από 40 λεπτά περίπου έντονα καθοδικής διαδρομής θα σας φέρει στην παραλία των Βορεινών. Εκεί δεν υπάρχει καμία υποδομή οπότε θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον τα βασικά εφόδια εάν θέλετε να μείνετε κάποιες ώρες εκεί.Επιλέξαμε να μείνουμε εκεί μέχρι την Δύση του Ηλίου και πραγματικά οι αποχρώσεις των δύο κάθετων βράχων που κείνται πάνω από την παραλία συνθέτουν έναν φυσικό καμβά χρωμάτων που ούτε τα λόγια μας μπορούν να τον περιγράψουν. Επίσης εάν επιστρέψετε το δειλινό η διαδρομή που είναι πλήρως ανηφορική δεν θα σας κουράσει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας.
folegandros-4
 
ΑΓΚΑΛΗ
Μια από τις παραλίες σύμβολο του νησιού που σας προσφέρει τα απόλυτα γαλήνια νερά όταν κυριαρχούν οι βοριάδες η τα μαϊστράλια. Μέχρι το 2000 ήταν προσβάσιμη μόνον από μονοπάτια αλλά τώρα όμως χρειάζεσαι μόλις 20 λεπτά από την Χώρα ενώ υπάρχει σχετικά τακτική συγκοινωνία (ανά 3 ώρες) για όσους δεν έχουν μέσο μεταφοράς. 

ΑΓΚΑΛΗ-ΓΑΛΙΦΟΣ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ακολουθήστε το βατό γραφικό μονοπάτι που ξεκινάει από την παραλία με ένα απότομο ανηφορικό τμήμα και που στο τέλος του θα αντικρίσετε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.Βρεθήκαμε εκεί στην γιορτή της Αγίας και στον προαύλιο χώρο απολαύσαμε την γνήσια κυκλαδίτικη μουσική και τους χορούς πού,όπως μας λένε οι ντόπιοι,παλαιότερα το πανηγύρι διαρκούσε 3 ημέρες.

 
Συνεχίζοντας φθάνετε στο παραλιάκι της Γαλύφου,ένας ιδιαίτερος γραφικός ορμίσκος με γαλαζοπράσινα νερά.Απο εκεί και μετά από βατό περπάτημα 15 λεπτών φθάνετε στην παραλία του Αγίου Νικολάου με την ομώνυμη εκκλησία να δεσπόζει λίγο υψηλότερα.Το χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει αρκετά αρμυρίκια.
 
ΧΩΡΑ-ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΗΡΑ
Κατευθυνθείτε από την χώρα προς Ανω Μεριά και περίπου στην μέση της διαδρομής υπάρχει πινακίδα για στροφή αριστερά από όπου ο δρόμος καταλήγει μέχρι την γραφική εκκλησία του Χριστού(πανηγυρίζει του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου). Από εκεί ακολουθείτε ένα καθοδικό μονοπάτι που μετά από 30 λεπτά σας βγάζει στην παραλία των Φηρών. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε αυτοκίνητο μπορείτε να φθάσετε εκεί και με εναλλακτικό μονοπάτι που ξεκινάει από την Αγκάλη με την πορεία να διαρκεί περί τα 40 λεπτά. 
folegandros-5
 
KATEΡΓΟ
Η παραλία σύμβολο του νησιού που συγκεντρώνει καθημερινά τους περισσότερους επισκέπτες έχει μία πραγματικά δική της αισθητική ταυτότητα.Πολύ κοντά της και η βραχονησίδα Μακρύ Κάτεργο στην οποία και πηγαίνει κανείς κολυμπώντας.Η παραλία αυτή όπως και όλες οι άλλες δεν διαθέτουν υποδομές έπειτα από συνειδητή απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου. Στο Κάτεργο δεν πηγαίνει αυτοκίνητο και για αυτό προσεγγίζεται.

 · Με καραβάκι που κάνει τακτικά δρομολόγια από Καραβοστάσι
 · Με αυτοκίνητο πηγαίνετε από την Χώρα,ή όπου αλλού μένετε, στον Πετούση και από εκεί ακολουθείτε ένα ευκρινές μονοπάτι που σε 45-50 λεπτά περίπου καταλήγει στο Κάτεργο
 · Με πεζοπορία από την Χώρα που διαρκεί περί την μιάμιση ώρα.

Την παραλία αυτή άλλωστε την βλέπουν αρκετά μάτια σε ειδικούς,ηλεκτρονικούς η έντυπους οδηγούς που κυκλοφορούν σε επαγγελματίες του τουρισμού και οι οποίοι διαμορφώνουν τουριστικά προϊόντα.

 
Πηγή: protothema.gr