Φολέγανδρος: μα μέλι έχει; Το σούπερ δημοφιλές κυκλαδονήσι βήμα βήμα

August 13th, 2019 | by admin
Φολέγανδρος: μα μέλι έχει; Το σούπερ δημοφιλές κυκλαδονήσι βήμα βήμα
Folegandros News
0

«Μα, επιτέλους, μέλι έχει αυτή η Φολέγανδρος;» θα αναρωτιούνται εύλογα όσοι ακούνε όλο και περισσότερα άτομα από τον περίγυρό τους να επιλέγουν το νησί της άγονης γραμμής για τις διακοπές τους. Όσοι, πάλι, την έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά ξέρουν καλά πως –πέρα από εξαιρετικό μέλι (το κανονικό!)– το μονίμως ανεμοδαρμένο νησί «παράγει» μια γοητεία που δύσκολα της αντιστέκεται κάποιος.

folegandros-2

Οι περισσότεροι θα σας πουν για τη Χώρα της. Πως με τα πάλλευκα σπιτάκια, τις χειροποίητες καλλιγραφικές επιγραφές στους δρόμους και στα καταστήματα, το κατοικημένο εδώ κι αιώνες Κάστρο, τις διαδοχικές πλατείες και, βέβαια, το σαν αποτύπωμα κεραυνού μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Κι εν πολλοίς αυτή είναι η αίσθηση, διότι φαίνεται πως οι ντόπιοι αντιμετώπισαν τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του τόπου τους με μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ωριμότητα. 

Malama Boutique, greek designers, ρούχα κοσμήματα

Οι παραλίες δεν γκετοποιήθηκαν, τα μονοπάτια δεν σβήστηκαν, οι τοπικές γεύσεις δεν χάθηκαν, το αγροτικό πρόσωπο της Άνω Μεριάς με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές δεν «μακιγιαρίστηκε» τα πάντα εδώ υποκλίνονται με τον τρόπο τους στο αρχετυπικά κυκλαδίτικο τοπίο. Ακόμη και τα design resorts των τελευταίων ετών, τα οποία έφεραν στο νησί ένα «άλλο» κοινό, αλλά πάντα με γνώμονα την ήπια και σοφιστικέ ανάπτυξη. 

folegandros-1

Έτσι στους διαχρονικούς εραστές της ακατέργαστης ομορφιάς της, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι (κυρίως Ιταλοί, ιδιοκτήτες πλέον των κομψών κυκλαδίτικων κατοικιών που θα δείτε στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεριάς), προστίθενται κάθε χρόνο νέοι. Όσοι ανήκετε στους επισκέπτες της πρώτης φοράς, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η «πολυτέλεια» του νησιού δεν κρύβεται στην πληθώρα των επιλογών (τρεις είναι όλοι κι όλοι οι βασικοί οικισμοί, η Χώρα, η Άνω Μεριά και το λιμάνι του Καραβοστάση, και λίγα τα χιλιόμετρα που τους χωρίζουν), αλλά στις στιγμές του μικρές και μεγάλες.

Aν αποφασίσετε να ξεμακρύνετε από τη Χώρα προς την Άνω Μεριά, κάντε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο –μια πραγματική θεμωνιά του 19ου αιώνα με το αλωνάκι της, το πατητήρι της και τον πέτρινο κύλινδρο όπου αλέθονταν οι ελιές. Επίσης κάντε κι ένα περπάτημα στο συναρπαστικό μονοπάτι με την ακόμη συναρπαστικότερη θέα μέχρι το λευκό φάρο της Ασπροπούντας στον Κάβο του Μίχελου. Πιστοί στο χαρακτήρα του νησιού, πολλοί είναι αυτοί που προσεγγίζουν τις παραλίες μέσω μονοπατιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο ή καΐκι. 

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Οδηγώντας στον παραλιακό­ δρόμο από τον Καραβοστάση, φτάνετε εύκολα στις μικρές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι και στο μεγαλύτερο Λιβάδι, ενώ με καραβάκι προσεγγίζετε το Κάτεργο. Στην άκρως δημοφιλή και για πολλούς ωραιότερη παραλία της Φολεγάνδρου, την Αγκάλη, πηγαίνει και το αυτοκίνητο, ενώ από κει φτάνετε με εύκολο μονοπάτι ή καραβάκι σε Φηρά­, Γαλίφο και Άγιο Νικόλαο. Με σημείο εκκίνησης την Άνω Μεριά και χωματόδρομο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, προσεγγίζετε τις παραλίες Αμπέλι, Σερφιώτικο και Άγιος Γεώργιος.

Πηγή: athinorama.gr