Φολέγανδρος: Ταξίδι στην πιο ρομαντική Χώρα των Κυκλάδων

January 25th, 2019 | by admin
Φολέγανδρος: Ταξίδι στην πιο ρομαντική Χώρα των Κυκλάδων
Folegandros News
0

Η πρώτη εντύπωση όταν πατάς το πόδι σου στη Φολέγανδρο ίσως να μην είναι τόσο εντυπωσιακή. Αν φτάσεις νύχτα στο λιμάνι του Καραβοστάση μετά από ένα 11ωρο ταξίδι με το συμβατικό πλοίο ή αν σε πιάσουν τα κυκλαδίτικα μελτέμια που κάνουν το 4ωρο ταξίδι με το ταχύπλοο αρκετά μεγαλύτερο, τότε υπάρχει περίπτωση να μην ενθουσιαστείς αμέσως με το νησί. Δώσε όμως λίγο λεπτά -όσο διαρκεί η απόσταση από το λιμάνι στη Χώρα- και η Φολέγανδρος θα γίνει από τους πιο αγαπημένους σου προορισμούς.

Μες στης Χώρας τα στενά

Τα πλακόστρωτα στενά και οι φροντισμένες πλατείες της Χώρας -πολλές από αυτές σχεδόν παραταγμένες στη σειρά-, η πανοραμική θέα του Αιγαίου από την πλατεία της Πούντας, όπου βρίσκεται και η βόρεια, απόκρημνη πλευρά του Κάστρου (του παλαιότερου οικισμού της Χώρας που κατοικείται από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα χωρίς διακοπή), τα ψαγμένα μαγαζιά και οι εκλεκτικοί εραστές του νησιού της προσδίδουν μια ιδιαίτερη αύρα.

Από την πρώτη μεγάλη βόλτα στα σοκάκια και τις πλατείες νιώθεις ότι την έχεις μάθει, αλλά μη γελιέσαι σου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, όπως και όλο το νησί άλλωστε, δίνοντας σου έναν καινούριο λόγο κάθε μέρα για να επιβεβαιώνεις ότι η Φολέγανδρος εκτός από πανέμορφη, είναι και μοναδική. Και στην κορυφή του βράχου που δεσπόζει πάνω από τη Χώρα ο ναός της Παναγίας σε καλεί να ανέβεις ένα ένα τα σκαλιά για να προσκυνήσεις και να θαυμάσεις την πανοραμική θέα του νησιού και του Αιγαίου.

Περιηγήσου στην Φολέγανδρο με ασφάλεια, νοικιάζοντας ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο στην Rac S.A.

Έξω από τη Χώρα διαδρομές και βουτιές

Δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούμε σαν σημείο αναφοράς τη Χώρα, μιας και πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες των Κυκλάδων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έξω από αυτή δεν βρίσκεις όμορφα μέρη να επισκεφτείς. Το αντίθετο μάλιστα! Έξω από τη Χώρα λοιπόν, υπάρχουν δυο τρία μεγάλα χωριά όπως ο Καραβοστάσης (εκεί που είναι και το λιμάνι), η Άνω Μεριά και η Αγκάλη, καθώς και μπόλικες παραλίες σχεδόν όλες προσβάσιμες από μονοπάτια, τα οποία περνούν ανάμεσα από ξερολιθιές, παλιούς μύλους, ερημικά ξωκλήσια και μυρωδιές από θυμάρι. Καιρού επιτρέποντος μπορείς να πάρεις και καραβάκι και να κάνεις το γύρο του νησιού για να ανακαλύψεις και κάποιες καλά κρυμμένες παραλίες.

Θέλεις κάτι πιο οικογενειακό; Θα πας στην παραλία της Αγκάλης που έχει αμμουδιά, καθαρά νερά και ταβερνούλες. Δέκα λεπτά από εκεί περπατώντας είναι η μικρή παραλία Φηρά και ο Γαλίφος, ενώ 20 λεπτά ο Άγιος Νικόλαος. Τις καλύτερες βουτιές τις κάνεις στο Κάτεργο (στο οποίο πας με καραβάκι από τον Καραβοστάση ή με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά από το Λιβάδι). Από την Άνω Μεριά κατεβαίνεις στον Άγιο Γεώργιο, μια ερημική παραλία στην οποία κάνουν και γυμνισμό. Περιμένοντας το πλοίο της επιστροφής ρίξε μια βουτιά και στην παραλία Βάρδια, στον Καραβοστάση. Μεγάλη έκπληξη και τα λεμονόσπιτα που συναντάς σε πολλά σημεία του νησιού, τα πετρόχτιστα “σπιτάκια” δηλαδή ή αλλιώς στρογγυλά ψηλά τοιχία που φτιάχνουν οι ντόπιοι και φυτεύουν μέσα τις λεμονιές τους για να τις προστατέψουν από τους κυκλαδίτικους ανέμους.

Πηγή: olivemagazine.gr