Φολέγανδρος: Το κρυφό διαμάντι του Αιγαίου

October 11th, 2019 | by admin
Φολέγανδρος: Το κρυφό διαμάντι του Αιγαίου
Folegandros News
0

Ένας εναλλακτικός προορισμός για εσάς και το ταίρι σας

Η Φολέγανδρος, είναι νησί των Κυκλάδων, μεταξύ της Σίκινου και της Μήλου.  Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, κυρίως για ζευγάρια.

Το νησί, όπως και όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά, έχει σήμα-κατατεθέν την άγρια και ξερή ομορφιά της.

Οι ξερολιθιές δίνουν έντονα το παρών τους, ενώ οι κρυφές παραλίες είναι ο «άσσος στο μανίκι» του νησιού. Χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, στέκεται επιβλητικά πάνω στα απότομα βράχια και σας καλεί να το εξερευνήσετε!

folegandros-2

Παραλίες

Οι παραλίες του νησιού αποτελούν δύσκολη υπόθεση, καθώς για να φτάσετε στις καλύτερες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καραβάκι.

Ωστόσο, υπάρχουν κι οι «εύκολες» επιλογές που είναι προσβάσιμες με μεταφορικό μέσο – οπωσδήποτε – εάν μένετε στην χώρα ή με τα πόδια αναλόγως την περιοχή που έχετε εγκατασταθεί. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι η Βάρδια, όπως επίσης και το Λατινάκι, το Πουντάκι και το Βιντζέντζο.

 

Αυτές οι παραλίες βρίσκονται γύρω από τον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού. Ακόμα μια εύκολη επιλογή είναι η Αγκάλη που και βρίσκεται 3 χλμ από τη Χώρα και είναι πασπαλισμένη με λεπτή άμμο. Ιδανική για οικογενειακές καταστάσεις.

Πολλές παραλίες βρίσκονται σε απόκρημνα μέρη και είτε θα πρέπει να πάρετε κάποιο καραβάκι είτε να ακολουθήσετε μεγάλα και δύσκολα μονοπάτια! Πρώτες επιλογές είναι ο Άγιος Νικόλας και το Λιβαδάκι, για τις οποίες παίρνουμε καραβάκι από την Αγκάλη. Μέσω του λιμανιού, παίρνουμε καραβάκι για το υπέροχο Κάτεργο που κρύβεται πίσω από τεράστιους βράχους.

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

folegandros-3

Βόλτες και Αξιοθέατα

Όσον αφορά στις βόλτες και τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στο νησί, ξεκινάμε με την «σουπερσταρ», κι αυτή είναι η κλασική πλατεία Πούντα, η οποία σας καλωσορίζει με την εκκλησία στη μέση, τα ψηλά δέντρα που δημιουργούν σκιά, τα καφέ που στεγάζονται από κάτω και κυρίως την απίστευτη μαγευτική θέα με τους βράχους να υπάρχουν ακριβώς από κάτω και τα κύματα να σκάνε πάνω τους.

Εάν βέβαια θέλετε να έχετε ακόμα μία πιο μαγευτική θέα, θα πρέπει να ανεβείτε το μονοπάτι προς την Παναγία που προβάλλει πάνω από όλους και όλα στο νησί και θα έχετε μία πανέμορφη πανοραμική θέα. “Πιάτο” όλο το νησί, οι απόκρημνοι γκρεμοί του, το ηλιοβασίλεμα…όλα!

Μία πολύ καλή επίσκεψη είναι στον μεσαιωνικό οικισμό του Κάστρου, που σήμερα προστατεύει την γραφικότητα του νησιού, ενώ παλαιότερα προστάτευε τους κάτοικους από εχθρούς.

Βρισκόμαστε πάντα στη Χώρα. Έξω από το Κάστρο και απέναντι από την Πούντα (για να καταλάβετε, όλα αυτά απέχουν 30” περπατήματος) βρίσκονται οι δύο κεντρικές πλατείες του νησιού – Ντουνάβηδες, Πιάτσα –  ήτοι μία πλατεία που απλά χωρίζεται από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

 

Εκεί ουσιαστικά συνωστίζονται οι περισσότεροι τουρίστες του νησιού, όπου βρίσκουν μεταξύ άλλων καταστήματα με τοπικά προϊόντα ή με είδη δώρων. Στην Άνω Μεριά, θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο του νησιού.

Πηγή: m.eirinika.gr