Φολέγανδρος

October 14th, 2019 | by admin
Φολέγανδρος
Folegandros News
0

Φολέγανδρος, στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα 24 κατοικημένων νησιών, το οποίο ονομάστηκε Κυκλάδες επειδή σχηματίζουν έναν κύκλο που περιβάλλει το περίφημο ιερό νησί και τόπο λατρείας και γέννησης του Απόλλωνα και της Άρτεμης, τη Δήλο.Οι όγκοι των νησιών δεν είναι παρά οι κορυφές μίας μισοβυθισμένης ορεινής μάζας. Καμωμένες από γρανίτη, γνεύσιο, σχιστόλιθο και μάρμαρο μα κι από λάβα και στάχτη, οι αβύθιστες βουνοκορφές της Αιγηίδας ηπείρου συνθέτουν το Κυκλαδικό τοπίο.

Rac S.A. – Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην καλύτερη τιμή!

Στο νοτιοδυτικό  άκρο των Κυκλάδων με το σχήμα του απείρου, ξεπροβάλει η Φολέγανδρος.  

Εχει  έκταση 32,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος 13 χλμ. , το πλάτος της στο στενότερο σημείο  την ‘’Πόρτα’’ είναι 1.100 μ. Αριθμεί γύρω στους 650 κατοίκους και απέχει από τον Πειραιά 102 ναυτικά μίλια. Περιλαμβάνει δύο βασικούς οικισμούς την Χώρα και την Ανω  Μεριά που απέχουν μεταξύ τους μόνο τρία (3) χιλιόμετρα. Το λιμάνι της λέγεται Καραβοστάσης.

folegandros-2

Καθώς είναι πολύ μικρό νησί και μακρόστενο δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται μόνιμα σε ένα κατάστρωμα πλοίου και αρμενίζει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου πελάγους. Οι πανέμορφες παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά,  οι απόκρημνοι βράχινοι όγκοι που βουτούν μέχρι την θάλασσα,   οι περίφημες ξερολιθιές γνωστές σαν  ‘’σκάλες’’-  ίσως οι ομορφότερες στο Αιγαίο – συνθέτουν ένα τοπίο άγριας, απαράμιλλης ομορφιάς που ο επισκέπτης ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Γι αυτό , όχι τυχαία, την ονομάζουν μικρή Σαντορίνη.

Επισημαίνουμε ότι η Σαντορίνη που είναι από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς  απέχει μόνο 13 μίλια από την Φολέγανδρο με καθημερινή σύνδεση με το νησί. Επίοης η Φολέγανδρος έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τα περισσότερα κοσμοπολίτικα νησιά ( Μύκονο, Πάρο, Σίφνο κλπ) καθώς και με πολλά μικρότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πηγή: alitanes.gr