Φολεγανδρίτικες γεύσεις

July 23rd, 2019 | by admin
Φολεγανδρίτικες γεύσεις
Folegandros News
0

Ανάλογα με την εποχή, ο επισκέπτης της Φολεγάνδρου μπορεί να γευθεί φρεσκότατα ψάρια, αλλά και νοστιμότατους θαλασσινούς μεζέδες, όπως το λιαστό χταπόδι και τα λιαστά γουπάκια, ψαράκια τα οποία ξεραίνονται στον ήλιο αφού βουτηχτούν πρώτα σε ξύδι και αλάτι. Φημισμένα είναι τα ντόπια μακαρόνια, τα ματσάτα. Τα χειροποίητα αυτά ζυμαρικά, σερβιρισμένα με ντόπιο κοκκινιστό κοτόπουλο ή κουνέλι, αποτελούν σουξέ για όλα τα εστιατόρια του νησιού, αλλά κυρίως για τα ταβερνάκια της Απάνω Μεριάς. 

Aν επισκεφτείς την Φολέγανδρο, για αυτοκίνητο – Rac S.A.

Όποια εποχή κι αν βρεθείτε στη Φολέγανδρο θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε και κάποιο είδος πίτας, τις περίφημες καλασούνες. Αρχικά όσες έχουν το τυρί ως βασικό υλικό τους, την πικάντικη σουρωτένια ή κρεμμυδένια, με κύρια συστατικά το σουρωτό -την τοπική ξυνομυζήθρα- και τα κρεμμύδια, καθώς και τις πρωτότυπες ατομικές «πίτες», και τις μελιστάλαχτες μελό πίτες, που αποτελούν κυρίως πασχαλινά εδέσματα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορείτε να γευθείτε επίσης την εξαίσια καρπουζένια ή αδιαγγουρένια. Το βασικό υλικό της, όπως μαρτυρά και τ’ όνομά της, είναι η ψίχα καρπουζιού ή ακόμα καλύτερα της τοπικής μικρόκαρπης ποικιλίας, του αδιάγγουρου. Το ντόπιο μέλι και το σουσάμι πρωταγωνιστούν στο απίστευτης νοστιμιάς φολεγανδρίτικο παστέλι, το επίσημο κέρασμα για κάθε γάμο ή βάφτιση που πραγματοποιείται στο νησί. Το χειμώνα κυριαρχούν οι χορτένιες, μια πραγματικη πανδαισία γεύσεων απ’ όλων των ειδών τα χόρτα, που φύονται στη φολεγανδρίτικη γη: σεύκλα, μαντελίδες, καυκαλήθρες, κουτσουνάδες, φρέσκα κρεμμυδάκια.

folegandros-2

Malama Boutique, greek designers, ρούχα κοσμήματα

Μια ακόμα τοπική καλασούνα είναι και η κολοκυθένια, φτιαγμένη από την ψίχα της κόκκινης κολοκύθας και σταφίδες. Τέλος, όποια εποχή κι αν βρεθείτε στο νησί, δοκιμάστε φαβατοκεφτέδες ή ρεβύθια στο φούρνο, κοκκινιστό κρέας από οικόσιτα κουνέλια, κότες ή πιτσούνια ( περιστέρια), καθώς και τα τυριά του νησιού με κορυφαίο τη γυλωμένη μανούρα, που παντρεύεται άριστα με τις ντόπιες κουλούρες, με το μπόλικο σουσάμι και το γλυκάνισο, να τους προσδίδουν μια ξεχωριστή γεύση.

Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε το ευωδιαστό γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο, τη γνωστή ροδοζάχαρη, που φτιάχνεται από τα πέταλα ντόπιων τριαντάφυλλων, ζυμωμένων με ζάχαρη.

Πηγή: holidayshop.gr